Тодор Бояджиев от ДС: Човек от улицата би разкрил руските шпиони в България

Случаят беше прекомерно разширен, смята бившият генерал
20 юни 2021 18:02, Нели Христова
156
Тодор Бояджиев от ДС: Човек от улицата би разкрил руските шпиони в България
Снимка: БГНЕС

"За мен случаят с руските шпиони е анекдот. Елементарният човек от улицата, при тази липса на професионализъм, би ги разкрил. Никакво постижение не е това, че са хванали хора с нисък професионализъм." Това заяви бившият генерал в "Държавна сигурност" Тодор Бояджиев пред NOVA, който коментира как вижда събитията у нас и по света.

За руските шпиони

"Първо за мен този случай, който беше разшумян от главния прокурор Иван Гешев, сравнявайки го с "Кеймбридж Файв" - известната кеймбриджка петорка Кийм Филби, МакДоналд и всички останали от върховете на английската аристокрация, които са работили за руското разузнаване, от този момент за мене този случай е анекдот. Ниският професионализъм на българските служби и на българските "шпиони", да се сравняват с върха на шпионажа в 20. век, е буквално смешно. Елементарният човек от улицата, при тази липса на професионализъм, би ги разкрил. Никакво постижение не е това, че са хванали хора с нисък професионализъм, които са решили, че вършат нещо в кауза, която изповядват. Оказа се, че няма нито секретна информация, нито значима информация. Това сам министърът на отбраната Красимир Каракачанов го заяви", посочи ген. Бояджиев.

"Случаят беше прекомерно разширен. Далече по-интересни неща стават сега в момента, за да си губим времето да говорим за "София Сикс". Смешна история. И е обидно да мислим, че било то американско или руско разузнаване, би работило на това ниво. Пълна аматьорщина, нищо професионално в цялата история, за да си губим времето с нея", смята той.

За закона "Магнитски"

"В интерес на щатите е да няма корупция в нас. То е чисто прагматично. В интерес на България е да се ограничи корупцията. Ако тук съвпадат интересите - аз приветствам това, което вършат американците в София. Но ако информацията им е, че еди-кой си политик на висок пост е корумпиран и те използват това, за да го вербуват, за да работи против нашия национален интерес, тук ДАНС трябва да удрят през ръката и да кажат "Скъпи партньори, приятелството е приятелство, сиренето е с пари. Не пипайте тук, вие нарушавате нашия национален интерес". Което го няма за съжаление", заяви ген. Бояджиев.

Според него причините за това са много. Той посочи и че разследването най-вероятно е от много дълги години, а не "от вчера за днес".

"Американците имат много по-интересен закон. И съм писал за него, това е законът "РИКО"- закон против организираната престъпност. "Магнитски" на практика е допълнение към общия закон, подписан от Ричард Никсън като президент и влязъл в сила през 1970 година", обясни ген. Бояджиев.

За класифицираната информация и подслушванията

"Всеки гражданин на републиката има право да пита. Но органи са тези, които решават дали да му се отговори и дали това няма да наруши националната сигурност. Можем да ви дадем или не можем. Но това трябва да става публично. Ако на Бойко Рашков му е отказано, трябва да му се каже защо му се отказва. На Бойко Рашков това му е ясно. Той управляваше Звеното по контрол за Специалните разузнавателни средства", припомни ген. Бояджиев и обясни, че е съвсем естествено да му бъде отказан достъп.

Според него не само, че не е редно да се подслушват политици,но е и незаконно.

"Държавата е задължена да го информира, че е бил обект на подслушване и по какви причини. И след като нищо не е доказано, тези материали подлежат на унищожение, а не на използване срещу него", обясни разузнавателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
62 Да, имаше, досега, нашите служби ги разкриха и отстраниха. Само че руския слуга Радев, разтвори чадър над руските шпиони у нас. Това правителство ще хвърли България в краката на Путин. САЩ са наши съюзници, Русия е заплаха за България и свободния свят. Такава резолюция прие ЕП, България членува в ЕС, ако си забравил.
56
12
 
10
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 2 години
още от самото начало на всеки нормален българин не натовски краварски безродник ,че тези "шпионски сапунки " са едно голямо нищо ,цирк и театър по поръчка на краварски окупатор или сомоинициатива на герберската атлантическа предателска пасминааа!Цялата антируска пропагандна кампания е на основата на циркове и демонизации!
55
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за какво беше цялата циркаджийщина!?? Да се покажем като добри васали на запад ли?Такива неща стават всеки ден. 90% от посланиците са активни шпиони. Има си хора, лпото трябва да преценяват това как влияе на страната и дипломатично да бъдат отсранявани при нужда.
54
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е бил в службите преди 30-40г.По онова време цялата информация се е съхранявала на хартия. Дупки в стената с бележки, табуретки с двойно дъно и подобни простотии. Този хабер си няма от дигитална информация и как се разпространява.Същият *** като "топкриминалиста" Б. Ботев, не успял да разкрие нито едно поръчково убийство.Очаквам компетентно мнение и от онази, дето я хванаха са краде козметични продукти
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пич ДАНС учат в ЦРУ и МОСАТ.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Швейцария - Турция 2-0 с 2 далечни удара на Шверович и Шакири.
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еесовците от Брюксел ще отпускат средства за възстановяване на икономиките от ковид кризата, но-о-ооо - само при условието че се използват за развитие на зелена икономика. Яжте въздух като патките и изграждайте вятърни перки у полето които произвеждат 7 до 9 пъти по скъп ток.
50
13
 
14
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Всяко едно ченге от Държавна сигурност е учило в школата на КГБ. Тези хора не само, че не трябва да се изявяват по медиите, те трябва да бъдат по затворите с доживотна присъда. Каквото и да каже някое ченге от ДС, винаги трябва да знаете, е истината е съвсем друга. За голямо съжаление в България не се прие закон за лустрация, и тези гнниди са плъзнали навсякъде. На практика висшия ДС апарат бее в основата на събитията от 90-те години в България, възхода на мутрите, и завземането на капитала.
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъдещето е в цифровите техологии. 1/3 от произведената енергия в света отива за wi fi, работа на компютри, комуникации и мрежи и т.н. информационни технологии. А западът няма източници на енергия. Само да се обадиш по смартфона да кажеш две думи - и за това отива енергия достатъчна да кипне водата в чайник. Това не става с вятърни перки и соларни панели. Успешни ще бъдат страните които са независими енергийно като Русия и Китай, за другите - Клаус Шваб, инклузивен капитализъм и лейди Лин Форестър де Ротшайлд.
48
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един сренношколец от англоговорящите училища у нас, е по-добре подготвен по история и законодателството на САЩ, от вмирисаното ченге Бояджиев. Наизлизаха от нафталина пъпчиви и мухлясали червени старчета, на които им се размина лустрацията и забраната на БКП.
47
5
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Предлагам да наложим санкции на Русия като спрем да купуваме руска газ.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нефть за рубли! Мощное ЗАЯВЛЕНИЕ Путина!
45
4
 
10
 
! Отговори
Отворени очи преди 2 години
,,...Далеч по интересни неща стават сега..." Ето тук е заровена котката в тази фраза. Нека да се доизкаже докрай този все още жив чекист. Аз и много други се досещаме, че сега се осъществява преврат в България. Преврат, който ако не спрем ще ни върне към Москва. Извършва се законно и ние също можем да го свършим законно,като отидем да гласуваме против БКП-БСП.
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените ще се увеличават, доходите ще намаляват.
43
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омаловажаването на случая с разкриването на руските шпиони у нас, каквато е и целта на руския слуга от мракобесната ДС, Бояджиев, цели да оневини руските разведчици, действали в България, покривани от петата руска колона у нас, в която е той, Радев, Рашков и останалатасволач.
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газпром не бърза да увеличи доставките на газ за Европа въпреки че Германия и много страни от ЕС поискаха увеличения на обема с повече от половината. Тук стратегията на компанията е абсолютно коректна и правилна. Газпром печели повече не от продажбата на допълнителен обем, а от увеличената цена.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западна Европа, която всъщност оглави зелената революция, рязко увеличи потреблението на най-мръсния енергиен носител - въглищата. Причината е, че от Газпром заявиха, че ще спазват стриктно договора си с ЕС и ще гарантират договорените количества газ, но няма да увеличават доставките със заявените нови обеми газ от ЕС.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северен поток 2, Турси поток, газ от Украйна - за България няма значение - при всички положения ще плаща за транзит на някой.
39
3
 
9
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 2 години
Този "велик" разузнавач Желев го произведе от подполковник в генерал, а той за благодарност спретна скандала с "македонската" сделка, една от причините Филип Димитров да поиска вот на доверие. Доколкото си спомням, беше разследван за неправомерно унищожаване на досиета...А досието му говори само за некадърността му като разузнавач!
38
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските шпиони икони са се чувствали, като у дома си, не са предполагали, че някой може, са ги следи и арестува, дори и да знае, какво правят. Смятали са България за 16 губерния, по навик. Знаели са, че предателите от БКП/ДС/БСП , сред които е и Бояджиев, са руски хора, свои, няма да реагират. Що се отнася до американците, те изобщо, не се интересуват, какво ще каже за тях, едно ченге от ДС, подчинена на КГБ, дали ще ги приветства, или, не. На руснаците трябва да се каже, България не е ваша.