В РС Македония: Цар Самуил за политиците един, а за учениците друг

Доц. Наум Койчев за постигнатото от историците на двете държави
20 юни 2021 14:10, Ния Христова
229
"Пет исторически личности в действителност сме уточнили през февруари 2019 г. и от тогава общо взето няма никакъв прогрес". 
 
Това каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Наум Кайчев, съпредседател от българска страна на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси между София и Скопие в коментар на отново повторената теза от премиера Зоран Заев по време на посещението му в София за постигнато съгласие от историците за 5 исторически личности.
 
"И за съжаление все още тези решения (б.р. - за петте личности) не са публикувани, не са изпълнени и нещо повече – видяхме от страна на колегите от Скопие регрес дори по отношение на цар Самуил, за когото иначе сме приели решение за съвместното му честване като владетел на средновековната българска държава и оттогава всъщност колегите отказват същата формулировка да бъде вписана в препоръките по отношение учебниците в Република Северна Македония. Те твърдят, че един бил цар Самуил за политиците и за обществото, а друг трябвало да бъде за учениците. Тоест по някакъв различен начин трябва да се представя за различни прослойки на обществото," коментира Кайчев пред водещата Милена Милотинова.
 
На въпрос съществува ли такова двойнствено разбиране в други държави по отношение на историята, историкът отговори: "Ами не мога да видя подобен паралел."
 
Целият разговор - вижте във видеото.
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
4
 
16
 
! Отговори
преглед преди 2 години
Вардарци бяха 1. българипосле2. сърби3.пакистанци4.древни антични гърци5.северномакедонци, към днешна датаДа си изяснят кои са и какви са всъщност и тогава - да мислим как и какво да говорим. Цар Самуил, Гоце Делчев и другите не са нито пакистанци, нито гърци, в това поне сме напълно сигурни. Според наглите им определения остана и да са татари и монголи... Така че обърквацията е пълна. Да се разберат какви са, пък тогава ще видим!
170
3
 
26
 
! Отговори
Даскал по български преди 2 години
Ами , не можем да ви признаем езика . Ние в училище на тези които говорят като вас им пишем двойки за лошо познаване на граматиката и правоговора и ги изпращаме да повтарят класа . А и с тези чуждици останали ви докато бяхте сърби... и това албанско произношение смесено с гръцки .... Накратко, марш отново в училище и отваряйте читанките ....
169
4
 
14
 
! Отговори
188,189,190,191ви преди 2 години
Коментари са мои. И още. На английски от Интернет сам го копирал това защото е пряко свързано със Славянските племена и проблемите които си създаваме с Шведските търговски пътища и Датските и пътят им до Черно море. Въпросът ми е ЗАЩО Я НЯМА ВАШАТА МЪНКИДОНИЯ БРЕ СМЕШ.НИЦИ. Аре или започвате да плямпате на гръцки или на албански. Изберете си. Инди.янци.
168
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До всички мънкидонци. Една задача имам за вас. Четеш нашата уж фалшива история и я сравняваш по дати и царе с: Гръцката,Турската,Румънската, Унгарската,Молдовската, Хърватската,Сръбската, Словашката,Словенската, Френската,Германската, Шведската,Датската,Руската, Украинската и останалите в Европа. Успех с вашите фантастики за Македония където говорят на Български.
167
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте ни занимавали с тези ИН.диянци бре. За се кланят на алаха и да не ме занимават какво са чували за България и история ни.
166
2
 
14
 
! Отговори
Х преди 2 години
Тоест, че македонците ще продължават да си приписват българската история като тяхна и сигурно ще продължават да мрънкат из Европа, че България не ги пуска в ЕС.
165
0
 
7
 
! Отговори
До 184 преди 2 години
Хахааа...., ама ти наред ли си бе...?! Или само се правиш на българин !!!
164
0
 
19
 
! Отговори
До 182,183 преди 2 години
Ти виждал ли си византийската рисунка, изобразяваща смъртта му ? Е, ако не си, можеш да я видиш в Северномакедонската Википедия - на нея ясно пише отгоре (на гръцки) Цар Български ! Като я видиш, ела пак тук да те видим дали ще имаш наглостта да продължаваш да пишеш същите глпости !
163
33
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми дреме за македонците, ама българите какви царе на преиначаването на историята и измишльотините сме... равни нямаме. И то по-точно не българите, ами "братушките освободители", които са ни писали историята, по която учим и до ден днешен. Щом и опълченците искарахме патриоти, а де факто те са едни предатели на собствената си родина - Османската Империя, заели страната на нашественика... Цялата ни история е ей такава - да е удобна на Русия. И македонската интрига пак е същата работа.
162
2
 
2
 
! Отговори
До 179 преди 2 години
Измислен ти е мозъкът на тебе, ако изобщо съществува !
161
4
 
20
 
! Отговори
До 163 преди 2 години
И още нещо - Свети Климент Охридски е първият епископ в историята, назначен от цар Борис 1-ви да изнася службите НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ! За никакъв македонски език, нито за македонски етнос или писменост не се е споменавало до края на ВСВ. нито има някакъв документ, или друго свидетелство за нещо такова !
160
2
 
12
 
! Отговори
До 174 преди 2 години
Между другото, виждал съм старинни карти (не български), на които южната част на днешна Румъния, е част от България, и дори такива, на които държавата ни е обозначена само там ! Неслучайно допреди 2-3 века румънците са били православни (с български свещеници), и са говорели български !
159
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
51 Не, просто северомакедонците да четат от средновековните летописи и артефакти. Няма нужда, някой да им казва, какво да правят. България призна македонската нация и език, РСМ да признае миналото, според историческите артефакти и как е сътворен езикът им.
158
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
37 България е спасила 40 000 евреи, които са имали български паспорти, останалите в Македония, не е могла да спаси, защото не са имали български документи. Партизаните на Тито, които са водили сражения с Хитлеристката армия, не са направили нищо, за да спасят македонските евреи. Те пропускат ешалоните към лагерите на смъртта, слез края на войната обират еврейските имоти в Югославия.
157
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
60 Защото тази държава й краде историята и езика.
156
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
166 Приеми, че България е била голяма държава като днешна Румъния, например. Когато България е била империя, Русия и Сърбия не са били държави на картата, гърците са били жители на територия, принадлежаща на Източното Римско царство- Византия, а турците /Салджукските турци, османците/, са били малко племе м Мала Азия.
155
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
72 Българският цар Самуил е в родство с български царе и боляри. Византийците са написалиБългароубиец", а не "македоноубиец".
154
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
167 Русия винаги е била враг на България, не е вляа във война с Османската империя, която е била " Болния човек в Европа", за да освободи българите, а за да достигне проливите. Русия е била против Съединението, насъсква Сърбия да ни нападне в гръб 1885, никога не е искала България да бъде независима държава.
153
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
72 Българският цар Самуил е в родство с български царе и боляри. Византийците са написали :"бългaроубиец", а не "македоноубиец".
152
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
72 По онова време, на Балканите е имало само две държави- Византия и България, така е записано във византийски и латинските хроники. За никаква държава "Македония", не се споменава.