В РС Македония: Цар Самуил за политиците един, а за учениците друг

Доц. Наум Койчев за постигнатото от историците на двете държави
20 юни 2021 14:10, Ния Христова
229
"Пет исторически личности в действителност сме уточнили през февруари 2019 г. и от тогава общо взето няма никакъв прогрес". 
 
Това каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Наум Кайчев, съпредседател от българска страна на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси между София и Скопие в коментар на отново повторената теза от премиера Зоран Заев по време на посещението му в София за постигнато съгласие от историците за 5 исторически личности.
 
"И за съжаление все още тези решения (б.р. - за петте личности) не са публикувани, не са изпълнени и нещо повече – видяхме от страна на колегите от Скопие регрес дори по отношение на цар Самуил, за когото иначе сме приели решение за съвместното му честване като владетел на средновековната българска държава и оттогава всъщност колегите отказват същата формулировка да бъде вписана в препоръките по отношение учебниците в Република Северна Македония. Те твърдят, че един бил цар Самуил за политиците и за обществото, а друг трябвало да бъде за учениците. Тоест по някакъв различен начин трябва да се представя за различни прослойки на обществото," коментира Кайчев пред водещата Милена Милотинова.
 
На въпрос съществува ли такова двойнствено разбиране в други държави по отношение на историята, историкът отговори: "Ами не мога да видя подобен паралел."
 
Целият разговор - вижте във видеото.
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
4
 
22
 
! Отговори
Пича преди 2 години
Много са зле тия македонци...името на държавата си смениха, сега остана само половете да си сменят и ще се оправят както си трябва !
130
0
 
14
 
! Отговори
Х преди 2 години
До Легитимност Колкото до "кражбата" на земя, по онова време земята се е завладявала в резултат от спечелена битка или война. Правили са го всички народи, не само българите. И да, завладявали сме територии на византийците, те също са завладявали наши територии, били сме дори под византийско владичество за около 150 год. Кражба на земя може да ти спретне комшията, ако реши да премести оградата ти и да анексира двора на твоята къща. Обясних ти и за титлата "цар", но не виждам поста си публикува
129
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В долния коментар пише император Василий Българо.УБ/иец). В Северна Корея ли съм, в България ли?
128
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има и други подобни думички в бг произлизат от глагола чиня. Почин, причина, кончина и т.н.
127
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ми е как в Северната Македония коментират Византийската титла на императори Василий ***? Или при тях са го променили на македоноубиец?? Тази територия е истинска пародия..
126
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вредан е в ред е, добър е произлиза в сръбския от ред, порядъл както и в бг но с друго значение. Докато в бг вреден произлиза от вреда и е синоним на увреден повреден и затова са различни. Зачин може и от чиния, т.е. яденето е готово "за чиния" и после за подправка. Чиня е за чиния, за подправка да си посолиш и така глагола чиня, правя го добър, подправям.
125
11
 
1
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 2 години
Пич, ако говорим за общия пра-славянския език, който се е говорил преди 1500 и кусур години винаги можеш да намериш някакъв общ корен или морфология на думите. Даже с полския и чешкия език, които за болшинството от българите са абсолютно неразбираеми. Тук става въпрос за семантика, защото и на сръбски има "вредан" и на български "вреден", но значението е абсолютно противоположно.
124
7
 
15
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 2 години
Утакмица значи мач, състезание. Уствари значи действително. Зачин е подправка. Тези думи и още стотици други никога не са били използвани из македонските земи преди 1913 г. Отиди в Пиринско и питай, никой няма да знае какво е "зачин". Винаги когато разговарям с македонисти обичам да им казвам че ако Гоце или Яне възкръснат и се озоват насред Скопие, няма да могат да се разберат с местните пишман македонци или да им прочетат табелите написани на сръбска шльокавица.
123
5
 
11
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Референдум:Цар Самуил български или македонски цар е?Гоце Делчев българин или македонец е?Гласували:поне 5 милиона българи!И тогава нека обесняват макетета що лъжат!😂
122
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се пенят още малко и след като ни блокират парите от ЕС,друга песен ще пеят.Лошото е ,че създадоха една омраза към нас не само сред Македоници,даже от там е най-малка,защото те си познават тяхните политици що за стока са,но омразата повече е от страните от ЕС.На мен ми е интересно как има хора, които все още се връзват на нашите политици.Това са хората заради ,която България най-много страда.
121
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Легитимност Има писмени договори между бг и Византия за територията, търговията, дори за военни съюзи като НАТО и нищо не е крадено. Иска им се, но не е.
120
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ ,ЕС и тяхните лидери не ги интересуват нашите комплекси свързани с историята.Интересува ги кой е платил и кой е взел парите от двете държави за да има този спор.Каракачанов ,Захариева,Бойко ,Заев и Мицкоски са заподозряни.Те знаят колко сме комплексиранини и затова пробутаха исторически спорове за пред ЕС и САЩ.Но те вече си имат данните и си действат,САЩ е по директна ,а ЕК ще работи с Евр.Прокуратура и ще ни спрат парите и после ще видите как всичко ще се оправи.
119
18
 
3
 
! Отговори
Легитимност преди 2 години
За Византия ,България е откраднала историята им с присвояването на титлата василевс на ромеите. На всичкото отгоре народа ни според Константинопол се намира на крадена земя от ромеите.Войните на Самуил са ослепени,защото за Византия те не са легитимни войни на държава,която Византия никога не признава.
118
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Освестихте ли се Майката на василевса е бг а не маке.
117
14
 
7
 
! Отговори
Освестихте ли се преди 2 години
Пример две:Византия смята България за нелегитимна държава на територията на византийските провинции.
116
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Титлата цар на ромеите,открадната от нашите царе.Какво общо имаме с ромеите,че вземаме титлата на василевса на ромеите?
115
1
 
9
 
! Отговори
Х преди 2 години
До АнонименХайде, дай два примера поне за крадена история от Византия. Иначе дрункаш глупости и ще те нарека клеветник и лъжец
114
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нация създадена от Византия има ли право на съществуване?Защото те са ни дали и вярата и езика и буквите.Вие не си давате сметка,че също сте измислена нация.Впрочем като всяка нация.Умни хора се събират и я създават.Америка не я ли измислиха няколко души?Русия я измисли Петър първи.Кой измисли Франция-Луи 14.Кой измисли Испания-Изабел Кастилска.
113
4
 
22
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Сповням си едно интервю със Заев веднага след подписването на договора. Беше пред българска медия и си говореше български без официалните сърбизми. Когато обаче е на трибуната винаги дудне с някакви сръбски думи и изрази, само и само да е различен от Родината си България.Забранили им българските букви Ъ и Я и пишат със сръбска пишеща машина.
112
4
 
26
 
! Отговори
Истината боли преди 2 години
До всички пра-зно-гла-ви промити мозъци населяващи югозападна България с общински център Скопие .Казвам историята на Македония в едно изречение .Макя ми и баща ми беха булгари ,я сом македонец а децата ми ке се именуват ШИПТЕРИ.И втората истина ,когато македонец влезе да се изкъпе в банята ,после излиза чист българин.Вие сте една шепа народец там ,но сте про-сти и тъ-пи за целия китайски народ! проми-ти мозъци.Жалко ,че сте произлезли от нас българите