В РС Македония: Цар Самуил за политиците един, а за учениците друг

Доц. Наум Койчев за постигнатото от историците на двете държави
20 юни 2021 14:10, Ния Христова
229
"Пет исторически личности в действителност сме уточнили през февруари 2019 г. и от тогава общо взето няма никакъв прогрес". 
 
Това каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Наум Кайчев, съпредседател от българска страна на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси между София и Скопие в коментар на отново повторената теза от премиера Зоран Заев по време на посещението му в София за постигнато съгласие от историците за 5 исторически личности.
 
"И за съжаление все още тези решения (б.р. - за петте личности) не са публикувани, не са изпълнени и нещо повече – видяхме от страна на колегите от Скопие регрес дори по отношение на цар Самуил, за когото иначе сме приели решение за съвместното му честване като владетел на средновековната българска държава и оттогава всъщност колегите отказват същата формулировка да бъде вписана в препоръките по отношение учебниците в Република Северна Македония. Те твърдят, че един бил цар Самуил за политиците и за обществото, а друг трябвало да бъде за учениците. Тоест по някакъв различен начин трябва да се представя за различни прослойки на обществото," коментира Кайчев пред водещата Милена Милотинова.
 
На въпрос съществува ли такова двойнствено разбиране в други държави по отношение на историята, историкът отговори: "Ами не мога да видя подобен паралел."
 
Целият разговор - вижте във видеото.
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
39
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е откраднала толкова византийска история,че се е помислила за Византиа.Та същото и в Скопие.Явно имат нашия пример.Махнат ли ни от ЕС ще ни опаковат с Турция.Пълна трагедия сме.Първи по кражби в ЕС,но ревем ,че ни крадат?Турция идва да ни завладее,а ние гордо се бием с Македония за Самуил!
110
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
оставете ги бе те албанюгите ще им разкажат играта в скоро време. да видят след това македонски язик и хистория. ще станат пак санджак у туркия. жалко че толкова българи са си отишли да я пазят тая прокълната земя, да бяхме се били за беломорска тракия по добре.
109
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 103"Ако до година - година и половина, България не отвори пътя на Македония, най-вероятно ще бъдем изритани и от ЕС и от НАТО" Ако нашите приятели и партньори не зачитат нашата история и идентичност - по добре без тях.
108
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителството да изпрати официално запитване съм Байдън, Урсула фон дер Лайен, Меркел, и всички лидери на страните, които оказват натиск над България, да приеме кражбата на своята история, от РСМ, чий цар е Самуил?
107
1
 
22
 
! Отговори
Археолог с ллопата преди 2 години
Разравяте им гробищата и ще видите как са се казвали прадядовците им-- няма да излезнат древни гръко македонски имена ,а чисто български каквито са били в тогавашна България. Само ,че на просърбина Зоран и други с подобни имена и съзнание това не е необходимо.
106
2
 
15
 
! Отговори
Колко преди 2 години
На тия българи сигурно добре им плащат, за да се правят на не-българи.
105
2
 
16
 
! Отговори
до 113 преди 2 години
Най -после нещо написано истински,разбираемо и вярно -- едно времешните българи изоставени от нас бяха посръбчени .
104
1
 
27
 
! Отговори
---------- преди 2 години
Най ми е смешно,че Заев,Пендаровски,Мицкоски и Буяр,всички излизат от единствения им университет и са на една възраст. Все едно си взел един випуск студенти и си направил от тях политически елит.Това е показател за комичната им бутафорна държава.
103
2
 
29
 
! Отговори
Паисий до Зайо преди 2 години
О,неразумен изроде,защо се срамуваш да се наречеш българин?!Нима не са били българи бабите и дядовците ти?!
102
2
 
25
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 2 години
Така е. Официалният език в съюзна република Югославия беше само един-сърбохърватски и хората в СЮРМ го използваха дори в ежедневния живот. Да говориш сърбохърватски в Скопие беше признак на стил и висок вкус. За това днес всеки втори северномакедонец носи типично сръбски име като Предраг, Далибор, Душан, Срджан, Владица и т.н., а говора е изпъстрен със сърбизми, напълно непознати преди 100 г. като уствари, недела дана, утакмица, зачин и др.
101
1
 
26
 
! Отговори
профБожидарДимитров2 преди 2 години
Господата Пендаровски и Заев в скоро време да покажат някой древен документ,който да е написан на македонски език и с македонска азбука, или в който поне да се споменава за македонска нация и държава от началото на Новата ера насам!Вярвам,че това са ерудирани политици,които преди изказванията си се консултират с историци,археолози и т.н.!Целият съм в очакване,а предполагам също и цялата световната научна общност!
100
1
 
37
 
! Отговори
проф.БожидарДимитров преди 2 години
Тази държава РСМ нито ни е братска,нито ни е роднинска,нито сме и майка.Аре стига с това сервилничене.Да си спазват договорите,да не крадат история,да не трошат паметници,да не ни показват среден пръст,да не наричат външния ни министър фригиднаКУЧКА и да не горят български знамена.БАСТА!Вето до дупка!
99
1
 
15
 
! Отговори
Василий2БЪЛГАРОУБИЕЦ преди 2 години
Повече няма да играя шах с македонци. Като почнат да губят и обявяват твоя цар /СамОил/за техен....
98
1
 
21
 
! Отговори
Ванче михайлов преди 2 години
Хич, ама хич не ми дреме какво казали от РСМ, Пендаровски, Заев, някой си! Не ми пука! Имаш договор и поставени условия - изпълнявай! Иначе - няма ЕС. Да лаят и да скачат колкото си искат, тая работа така не става! Иначе казано - ВЕТО!
97
0
 
20
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 2 години
Зайко успя да излъже наш Тиквуций преди четири години, като вината е изцяло наша. В договора пише единствено да се създаде комисия, но нищо не обвързва тази комисия да вземе решение, още по-малко това решение да се приложи на практика. Така учениците в Скопие ще продължават да учат че цар СамОил бил кренал (вдигнал) востание против татаробугарскиот окупатор. Грешката на Зайко беше че подцени решимостта на България да наложи вето за ЕС, понеже следва югодоктрината за българската инфериорност.
96
2
 
30
 
! Отговори
Ебассси преди 2 години
Северномакедонците НЕ СА НАЦИЯ А ЕТНОС. Говорили са езика на тези които са ги управлявали. Когато са били гърците - там се е говорило на гръцки.Когато са били област в Българското царство - са говорили на български.Когато са били част от Югославия - са говорили на СРЪБСКИ... А може би греша? Припомнете ми когато съществуваше Югославия дали имаха ПРИЗНАТ втори официален език - Македонски ? Май само на сръбски се говореше и не съм чувал за някакви призиви за македонска независимост. Що така ?
95
1
 
13
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Тази измислена държава ,,Северозападна Македония Когато си сменят името на ,, СЕВЕРОзападна Македония тогава в Е.С.
94
1
 
20
 
! Отговори
до Анонимен 103 преди 2 години
Ще е интересно да видим ,как е вървял животът след 1945-та година.Период известен като "ранна антична македонска епоха".
93
2
 
11
 
! Отговори
Гацо Бацо Фиуй Ърйъ. преди 2 години
Зайо Байо се завайка пред Еуропската уния: ВИКА МЕНЕ МУНА....оти съм най древна и антична...Ми тогава да се кръстят Мънкедония нямам нищо против и да спрат да крадат българската история и личности.
92
1
 
14
 
! Отговори
Дарвин преди 2 години
Много е просто: Еволюцията от мaймуна до човек е продължила десетки и стотици хилядолетия и повече...Как очаква Заев да минат по този еволюционен път за 76 години?!