Запознайте се с Мария, първата кукла от ромски произход

Прототипът е 24-годишна акушерка с награда "Млад европеец на годината"
245
Запознайте се с Мария, първата кукла от ромски произход
Снимка: Кадър Нова телевизия

Създадоха първата кукла от ромски произход. Тя се казва Мария, също като своя прототип - 24-годишната акушерка от ромски произход Мария Атанасова.

Куклата има за цел да накара момиченца от нейния етнос да се разпознават в нея и да убеди останалите, че играчките трябва да отразяват действителността.

„Има хора, които гледат на ромите като на хора с по-малко потенциал и дори интелект, смятат, че не са способни да се развиват. Мен повече ме радва, че куклата същестувава, а не че аз съм вдъхновението за тази кукла“, призна Мария Атанасова пред Нова телевизия.

А идеята за куклата е на Мая от Варна, която е майка на  три деца.

„Винаги съм се чудила защо има толкова много играчки, а разнообразието не е отразено много в тях“, казва тя.  

Мая е доброволец и помага в интеграцията на различни групи хора.

„Надявам се куклата да вдъхнови много млади момичета, така както истинската Мария вдъхновява“, посочва още тя.

Самата Мария от малка е доброволец към различни младежки организации. През миналата година печели награда „Млад европеец на годината“.

„Сблъсквайки се с предразсъдъците имам по-голяма мотивация да се боря“, споделя тя.

Компания на куклата Мария правят Ники, който е с аутизъм, Ива със синдром на Даун , Яна с диабет, Боби  с виталиго.

Част от куклите ще бъдат подарени на детски градини, а другите на фондации, които подкрепят деца с тези състояния. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още по темата: Марияромкуклаакушерка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми да я направят като Барби в различни роли и аксесоари. Мария с портфейл -току що откраднат от жена в автобуса. Мария на опашка за социални помощи. Мария на 16г вече майка. Мария с костюмче за просия. И т.н.
21
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хм, куклите са за да си играте с въображението. Всяка кукла в съзнанието на детето може да е всичко във всеки един момент. Можеше просто тази кукла да е по - *** и толкова а дедето ще ако иска ще си въобрази, че е ромка, индийка, мулатка, от някой остров, момиче, което е стояло на плажа по - дълго, момиче излизащо от солариум и т.н. Забравяте смисъла на игрите а те са да играете с въображението си без да се слагат предварителни етикети на каквото и да е било.
20
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема на ромите идва от семейството и текущата им среда, не е нито физически нито умствен капацитет. В края на БКП управлението имаше голям процент роми които бяха с висше образование и нормални професии, след разпада на режима обаче много бързо се върнаха към старите си порядки заради разни организацийки и незаслужени привилегии
19
2
 
22
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
Махнахте ми мнението,нали ДНЕС? Знаете в лично качество, че съм прав, но спазвате инструкциите. Затова сме на 112 място по свобода. Ето ви един обикновен пример.
18
39
 
7
 
! Отговори
Германец преди 2 години
*** се оказва, че го е страх и от кукли. Това вашето не е живот, постоянно под напрежение и страх от какво ли не -- ваксини, кемтреилс, да на паднеш от ръба на земята. А, да, и кошмарът на кошмарите -- какво ще кажат съседите???!!!
17
25
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за какво ми цензурирахте думата заместник на ром, аз харесвам хората от ромски произход и мисля, че те иматмного хубави качества, а и 98% от ромките имат тясна връзка с поне 98% отбългарките!
16
0
 
40
 
! Отговори
ДДТ преди 2 години
Интересно,с какво тази кукла би привлякла вниманието на децата от етноса?! На техните майки стремежа им е да се изрусят и напудрят, само и само да избягат от характерните си особености.
15
0
 
35
 
! Отговори
анти-конти преди 2 години
"Компания на куклата Мария правят Ники, който е с аутизъм, Ива със синдром на Даун , Яна с диабет, Боби с виталиго." - Това е отвратително представяне, все едно да си ром е болест?? За правописа на витилиго няма да коментираме, все пак dnes.bg е това, не е истинска медия :/
14
1
 
31
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Самата Мария от малка е доброволец към различни младежки организации. През миналата година печели награда Млад европеец на годината.
13
14
 
5
 
! Отговори
ммм преди 2 години
Синковеца, а той е осинавен и е от ... малцинствен произход. Завърши 12 клас, като 10 години ходи на пиано, танци, плуване ..! По думите на Кмета на с. ххх неговите двама брая са били много добри и съвестни мъже, трудолюбиви; кмета е им купил по една обзаведена къща и им е дал по 25 дказемя. Същият Кмет има два синва, но уви, те са били пиандета, не работят, по цял ден в селската кръчма. Важна е средата, това го виждам всеки ден покрай моят син. Ние също трябва да се променим и да премахнем пред
12
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Началото на края...Работил съм в английска болница и въпреки толерантността ми към цветни изчезна на първата година. Има по-добродушни и изпълнителни от тях, но са в пъти по-прости.
11
23
 
6
 
! Отговори
dmx преди 2 години
Евала. Много добра идея
10
8
 
30
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Мойте деца имаха едни индианци на коне с пера на главите и играеха с тях на война ама ги изпотрошиха бе.Остана един на черен кон и съм си го прибрал да не го чупят и него.Кръстил съм го Винету и мисля да го подаря на Бойчо кога им дойде конгреса на герберското бекапе.А дано са зарадва щото последно време само са кахъри и ми е дерт голям за него бе.
9
0
 
40
 
! Отговори
БХК преди 2 години
Защо няма кукли от всички 1782 пола? Веднага започваме съдим държавата за дискриминация!
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемите там не са с хората които учат, работят и си плащат данъците. Ако повечето бяха такива, думата *** нямаше да има негативна конотация. За това е добре да има такива примери, стига да бъдат с позитивна насоченост, може пък и да повлиаят добре. Не съм сигурен обаче, че това ще се приеме така.
7
1
 
41
 
! Отговори
До21 преди 2 години
Живея близо да такава махала от 15 години нагоре рядко има без присъди даже и по малки докато не излъжа или не открадне не е чист значи
6
37
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има хора, които гледат на ромите като на хора с по-малко потенциал и дори интелект, смятат, че не са способни да се развиват."Най-вероятно напълно безпричинно. Расисти, или просто заблудени. Не може да е друго.
5
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДДРОнег Поживей известно време в Пловдивският Столипиново,и ще започнеш да мислиш другояче..
4
2
 
84
 
! Отговори
Ебассси преди 2 години
А защо играчките за деца трябва да имат религия... етнос... физиологични дефекти. ТАКА УЧИТЕ ДЕТЕТО НА РАСИЗЪМ И РЕЛИГИОЗЕН ФАНАТИЗЪМ. - Не искам да си играя с куклата на Тошко защото тя е мохамеданин а пък аз не съм.... Защо въвличате децата във вашите расистки машинации. Оставете ги на мира. Нека си живеят спокойно детството. Мрръсници.
3
5
 
52
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПОРЕДНАТА АТАКА НАД ДЕЦАТА! И ЛГБТ МРАВИН, И ВАКСИНАТОРИТЕ И ЕВРО РОМА ! И ЦЪРКВА ЖЪТВАРИ ПО ИЗВЕСТНА КАТО ДЕЦАТА НА ЦАРЕВИЦАТА! ВСЕКИ С СВОИТЕ ПЪКЛЕНИ ЦЕЛИ ИСКА ДА ДОКОПА ДЕЦАТА!