НСОРБ иска 2% от подоходния данък да остава в бюджетите на общините

Нужни са законодателни промени за по-голяма финансова самостоятелност
22 юни 2021 17:22, Анисия Иванова
5
НСОРБ иска 2% от подоходния данък да остава в бюджетите на общините
Снимка: БГНЕС

Няма причина да се води дискусия за рамката на местното самоуправление в България. Такъв въпрос не стои. Считаме за несериозно да се дебатира премахването на единствения орган на местното самоуправление, какъвто са общинските съвети.“ Този коментар направи Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ), по повод предложените от кметове на кметства промени в устройството на местното самоуправление.

В над 80 на сто от общините има добро разбирателство между градския и селските кметове, посочи Георгиева.

Според нея действащата законодателна рамка дава достатъчно гъвкавост според спецификата на дадена община тя да отделя достатъчно ресурс и за малките населени места.

„Много общини го правят чрез различни модели.“

Кметските съвети, които могат да се създават според Закона за местното самоуправление, са „изключително правилна философия“, каза Силвия Георгиева пред БНР.

„Ако в селото има създаден кметски съвет и то има делегиран бюджет, тогава и общината би била спокойна, че има ниво на контрол, което не оставя кмета на селото да се разпорежда самостоятелно с общите средства.“

Разговорът за повече финансиране на кметствата започва от по-голямата финансова самостоятелност на общините, коментира Георгиева - "това е големият разговор за финансовата децентрализация.“

Георгиева е на мнение, че администрацията може да подготви законодателни промени в тази посока, така че при структурирането на новия парламент вече да има готови досиета.

Днес на разговорите на НСОРБ със служебния премиер Стефан Янев отново ще бъде поставена дългогодишната тема за трансформирането на част от националните данъци в местни, потвърди Силвия Георгиева.

„Нашето предложение е 2% от подоходния данък да остава в бюджетите на общините. Това са около 860 милиона лева годишно. Промяната не изисква преструктуриране на цялата данъчна система, нито пък води до увеличаване на данъчната тежест.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв подоходен данък, нали сме на плосък данък, иначе съм ЗА парите на хората от данъци да остават в тяхната община. Така ако управляващата партия е от друга политическа сила, ако кметът е способен, ще може нещо да направи за хората.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2?!?!? Трябва да е проблем не петдесет!!! !!
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хай стига бе на керемида кмет и сега и съветници братовчеди .
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
fake news.