Международен олимпийски ден: Младите търсят удоволствието от спорта

Не е важна победата, а как се бориш, каза проф. Лозан Митев
Обновена: 23 юни 2021 11:36 | 23 юни 2021 08:24, Ния Христова
0
На днешната дата се отбелязва Международния олимпийски ден и българските олимпийци. Как отбелязваме този ден, какви са надеждите ни за Олимпиадата в Токио и как се създават олимпийски медалисти? 
 
"Денят се отбелязва с различни спортни прояви, у нас има специфика за разлика от други страни - от 1996 г. студентите на НСА правят национално факелно бягане и традицията ще бъде спазена. Огънят се запалва в НСА - храмът на българския спорт", каза в ефира на Bulgaria ON AIR ръководителят на катедра "Мениджмънт и история на спорта" в НСА проф. д-р Лозан Митев.
 
Планирани са атлетически кросове, както и различни състезания.
 
"Младите хора имат вече друго разбиране за спорт. Ще бъдем свидетели на много нови спортове с цел да се даде възможност на младите хора на намерят това, което търсят. Електронните спортове са нещо, което е извън природата на олимпийските, те нямат връзка с двигателната активност. Не са свързани с тялото, воля и духа, изявени в единство", подчерта той.
 
Денят се отбелязва на 23 юни, тъй като тогава в Париж се обявява решението за възстановяване на Олимпийското движение. В България се провежда за първи път през 1975 г.
 
"Ние сме участвали в културните програми на Олимпийските игри още през 1936 г., когато дори печелим златен медал с ансамбъл "Българска китка" по народни хора. Факелното бягане се провежда в много градове, където има инициативи, създадени от нашите клубове", обясни проф. Лозан Митев.
 
Според него модерната култура на младия човек е свързана с търсенето на удоволствие, което е противоположно на идеята да победиш другите, но и да победиш себе си, както е в спорта.
 
"Работим предимно със студенти и ученици, преподаватели по физкултура, които са важен фактор за изграждане на ценности на младия човек. Идеята ни е да намерим диалог и съпричастност, които изграждат младите хора - това са учителите. Спортът изключително пълноценно изгражда стремежа на човек да вярва в нещо", допълни събеседникът. 
 
"Възхищавам се на младите хора, които не загубиха вяра в контекста на Олимпийските игри. Ще се радвам на всяко наше участие, а дали ще вземем медали, ще го разберем по-късно. Не е важна победата, а как се бориш. Спортът на бива да се претоварва с прекалени очаквания, защото губи своето обаяние и прелест, а когато това се случи ние губим вълнението в младите хора. Връщането на децата в спортните организации е отговорност на всички, но най-вече на родителите", поясни още директорът на Националната олимпийска академия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари