Асен Василев: Кризата не е толкова остра, не се налага теглене на кредит

Трудно би могло да се каже, че Ирена Кръстева и синът й не са свързани лица, допълни министърът
Обновена: 24 юни 2021 18:50 | 24 юни 2021 18:23, Анисия Иванова
103
Асен Василев: Кризата не е толкова остра, не се налага теглене на кредит
Снимка: БГНЕС

Кризата не е толкова остра, към момента не се налага теглене на кредит. Това заяви пред бТВ служебният министър на финансите Асен Василев.

"2013 г. влязох като служебен министър в тежка кризисна ситуация в енергетиката. Трябваше бързо с помощта на Световна и Европейска банка и да се намери решение на тежки проблеми. Сега ситуацията не е толкова сложна, въпреки COVID кризата, не е толкова остра кризата. Колегите в МФ помагат да се намери решение. Виждаме какво става в „Автомагистрали”, НАП, ББР, това създава неустойчивост на системата и трудно може да се отдели здравото от болното и да започне надграждане в позитивна посока", обясни министърът.

Попитан има ли повишена събираемост на НАП, министърът отговори, че НАП всяка година си правят план на седмична база на събираемостта. Ние заварихме събираемост малко над плана. В момент виждаме събираемост, която изпреварва значително плана, заяви Василев. Очакваме събираемост около 1 млрд – 1,5 млрд. лева, добави той, пише БГНЕС.

По темата за новия шеф на НАП и обвиненията, че е продал фирмата си през 2016 година, знаейки, че срещу нея тече данъчна ревизия, Василев отговори: "Господин Спецов си върши добре работата. Продал е фирмата си, но в това няма проблем, към този момент фирмата не е имала никакви задължения към НАП. Тя не е била с ревизионен акт, който да казва, че дължи пари. До момента виждам подобрена събираемост в НАП и без да е използвана за бухалка, знаете, че НАП е била използвана за бухалка, знаете и случая с „Хиполенд”, обясни Василев. В момента бизнесите, които си плащат данъците, няма от какво да се страхуват".

По темата за списъка „Магнитски”, Василев каза, че най-страшното е било 64-те фирми, включени в списъка „Магнитски”, защото това е можело да зарази цялата икономика. „И тогава нямаме парламент, който да предприеме действия, който да предпази икономиката, и правителството взе решение тогава с много тесен прочит и на база на него ограничи списъка от фирми и лица и каза на държавните дружества: не работете с тези лица, за да не се заразите. Само една фирма е извадена до момента, защото има фактическа грешка в Търговския регистър. Проверява се случаят с Ирена Кръстева, трудно би могло да се каже, че майката и синът, които са имали страшно много фирми заедно, не са свързани лица, добави Василев.

Към момента не се налага теглене на кредит, защото имаме подобрена събираемост и стоим добре фискално. Бъдещият парламент трябва да се произнесе по плановете, каза още Василев.


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
6
 
! Отговори
ТИЯ ЩЕ СМЕНЯТ ГЕРБ преди 1 месец
САМО ПРЕДИ МЕСЕЦ ОБЯВИХА, ЧЕ БГ ИКОНОМИКА И ФИНАНСИ СА СЪСИПАНИ ОТ НЕКАДЪРНИЦИТЕ ГЕРБ- А ТО Я ВИЖ- КОЙ С 19 ИМОТА ЗА МИЛИОНИ И СМЕТКИ ПО 650 000 ЛВ/НЕДЕКЛАРИРАНИ/, КОЙ С ФИРМА В ОФИС ПРОДЪНЕН БОРДЕЙ И ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЗА НАД 1 000 000 ЛВ, КОЙ ОСНОВАТЕЛ НА ПАРТИЯ НА Б А Н Д И Т С 19 ОБВИНЕНИЯ, НО ШЕФ НА КАБИНЕТ НА ВМР И ПОЛОВИНАТА С НАЛУДЕН ПОГЛЕД И СТРАНЕН СМЯХ- ДА СА ВИДИТЕ ОТ СТРАНИ КОЛКО СТЕ ЖАЛКИ, АМА МНОГО.
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Провал за кабинета на Радев! Туроператорите поискаха оставките на министър Стела Балтова и зам.-министрите й
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До СъветАми те се оказаха не 10 милиарда, а 5 милиарда. Останалото са лихви, защото са несъбираеми повече от 10години. В тях са и тези от ревизията на фирмата на Спецов. Кой нормален човек ще купи фирма по време на ревизия? Тези хептен ни взеха за балъци. А иначе същите не спряха да задават въпроси за безработния гръцки собственик на ски зоната в Банско! Шизофрения в действие. Суджуците и калинките като бял кахър ще ни сторят след управлението на тези. И Диков най-накрая го разбра.
88
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ееееее, досега бяхме в криза.........сега пък НЯМА КРИЗА?????
87
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До НИКОЙ ДОСЕГА - БЪЛГАРИЯ Е НА ВТОРО МЯСТО ПО НАЙ НИСЪК РАЗМЕР НА ВЪНШЕН ДЪЛГ СПРЯМО ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ В ЕВРОПА- СПРАВКА - ЕВРОСТАТ, ЕВРОПЕЙСКА БАНКА , СВЕТОВНА БАНКА.
86
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя некомпетентен и изцъклен урунгел и Рашков с 19 имота (с незнаен произход) ли ще управляват!? Майко мила, какво ни дойде на главата.
85
7
 
15
 
! Отговори
Никола преди 1 месец
Да не се налага ,нали нямаше пари бе.Още на втория ден почнахте да набивате канчетата с лъжи в ***..те глави на наивниците.Айде изчезвай бе Радева подло..о
84
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъсна истината защо избиха прасетата в селата. Европейци строят техни ферми у нас ...... https://vestnikzora/agro/20057/%d0%bb%d1%8a%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0/
83
9
 
13
 
! Отговори
Съвет преди 1 месец
Виж какво, харвардско помиярче, вземи някой и друг урок по финанси при Горанов или Ананиев !!! Пълен въздух си ! Още ли не си събрал 10 -те милиарда ?? Кога ? Чакаме пенсии 2000 лв ! И заплати 5000 лева ! (средни)
82
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До НИКОЙ ДОСЕГАОрешарски тегли.
81
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До НИКОЙ ДОСЕГАЯ пак? Бай Тошо колко е теглил? Да ти напомня ли, че при Орешарски поискаха решение за 15 милиарда евро?
80
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха! Нали Радев каза, че всичко е опоскано? "Експерта"на Няма такава наглост също. За разлика от тях Хърсев и Ганев казаха, че всичко си е нормално и не виждат причина за актуализация на бюджета към момента. Другата глупост на харвардския експерт, че се е повишила събираемостта. Не драги. Крайния срока за корпоративния данък наближава и голямата част от фирмите започват да го внасят. Лъжат като......
79
19
 
10
 
! Отговори
НИКОЙ ДОСЕГА преди 1 месец
НЕ Е ТЕГЛИЛ ТАКИВА ОГРОМНИ ЗАЕМИ КАТО БОРИСОФ
78
0
 
11
 
! Отговори
ВАСИЛЕВ преди 1 месец
Да се въведат критериите за отговорно родителство > възраст 18 г. _ средно образование и 1 г. трудов стаж за бременните и майките. - Която не покрива ЕДНОВРЕМЕННО тези три критерия - никакви Майчинства, Детски и Помощи. > И тогава държавата ще има пари за всичко.
77
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГРОБарите са полудели, пак хахахахаха. Ама ГРОБари такива, не разбрахте ли че с вас е свършено, край, финито. Никога повече няма да сте в управлението.
76
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кокоркооо, още чупите и ядете от питата на Бойко.
75
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Некадърнеци,крадци комунистически,не на избори и смяна на ръководства ,доказани крадци.Прокуратура ще сменявате ,за затвора сте.
74
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сринаха държавата само за месец. почва теглене на дългове фалити на бизнеси и безработица. ще гласувам за бсп и итн вечна дружба
73
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Некадърник
72
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кокорчо криза няма но ти и фигуранта радев ще ни я докарате,некадърнико