ГДБОП разследва 14 трансплантации, извършени в болница "Лозенец"

България е поискала помощ от молдовските власти по случая
24 юни 2021 17:30, Анисия Иванова
6
ГДБОП разследва 14 трансплантации, извършени в болница "Лозенец"
Снимка: БГНЕС

ГДБОП разследва 14 трансплантации, извършени в болница "Лозенец". За тях преди седмици служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров посочи, че от 2019 г. до 27 април тази година в болница "Лозенец" са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори, за които има данни, че са незаконни.

България е поискала помощ от молдовските власти по случая, съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той уточни, че разследването е започнало, след като здравният министър Стойчо Кацаров е предал резултатите от проверките в МВР. Към момента разследването е в изключително начален етап, посочи Рашков.

Още по темата
"Първоначалните данни са, че са извършени груби нарушения на закона и на медицинската практика. Трябва да се идентифицират виновните лица и те да бъдат предадени на прокуратурата и на съда“, добави той.

Новият директор на болница "Лозенец" Радосвет Горнев заяви пред БНР, че здравното заведение продължава да работи и да изпълнява мисията си.

"Докато институциите не излязат с конкретни становища, ние сме предоставили всичките изискани от нас документи и сме готови за съдействие. Дотогава моля обществото да приеме, че болницата продължава да работи на пълни обороти и да изпълнява задълженията си“, увери той.

При първоначалното оповестяване на информация за неправомерни трансплантации на 3 юни тогавашното ръководство на болница  Лозенец“ публикува официално опровержение. В него се заявява, че в здравното заведение са спазвани стриктно всички изисквания при трансплантация от жив донор.

Изисквани са нотариално заверени документи за родственост между донора и реципиента. Преди да бъдат извършени съответните трансплантации са уведомени Агенцията по трансплантации и ДАНС, тъй като става въпрос за чужденци, пише още в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е какво има да разследват - на чичо от Оман му присаждат бъбрек от Украинка. Нещо неясно? пок няма да има един един в затвора, ама парите ги взеха.
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите крадци не може просто да подават оставки.Те трябва да бъдете съдени и откраднатото върнато в Държавната хазна.
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберастките касапи в затвора.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То го има черно на бяло ,по важното е ако има дело ,съда Ко че измисли
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A днес един наглец излезе да се жалва, че роднините на затритото от тях дете преди няколко дни ги наричали убийци! Убийци сте и всички го знаем! И вашето време ще дойде !