КЕВР: Очаква ни сериозен скок на парното и топлата вода

Цената на газа е скочила със 70%, на петрола - 50% за шест месеца
24 юни 2021 19:54, Анисия Иванова
224
КЕВР: Очаква ни сериозен скок на парното и топлата вода
Снимка: БГНЕС

"От 1 юли е неизбежно значителното увеличение на цените на природния газ и на топлинната енергия". Това съобщи на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов.

Цените на топлоенергията зависят от нивата на природния газ, който от началото на годината е поскъпнал със 70% на европейските пазара. Зависи и от цената на петрола, който е скочил с 50%. "Пряко влияние оказват и въглеродните емисии, чиито цени също са се увеличили съществено", обясни Иванов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Не го желаем, но сме принудени да го направим, тъй като трябва да отразим ценообразуващите елементи като цената на петрола и на природния газ, които непрекъснато се повишават, каза Иванов.

Той уточни, че е наясно с последствията - новите цени ще се отразят негативно на потребителите.

"Регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос“, коментира председателят на регулатора.

"Цената, която "Булгаргаз“ ЕАД ще предложи за юли, ще бъде с над 10% по-ниска от цените на европейските газови борси“, каза изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов.

От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70% - от 16 евро до над 28 евро/MWh.

Енергийния регулатор обсъди и предстоящото поскъпване на газа от 1 юли. Очаква се то да бъде по-голямо от предвижданите до момента 4%.

На днешното заседание на регулатора беше утвърдена цена за месец юли 2021 г., по която "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложената цена на природния газ от 1 юли 2021 г. е в размер на 46,88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Окончателно решение за цените на газа, тока и парното ще бъде взето през юли на закрито заседание на КЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
2
 
2
 
! Отговори
абе ей!!!! преди 2 години
До БунгареВтино...***! Сигурно пишеш вирОс...и при мн.ч. слагаш Й....пфу!
135
1
 
4
 
! Отговори
черен хумор преди 2 години
Айдеее! Досега четяхме,че се увеличава....само бройката заразени..и починали...а сега парно и топла вода....значи нещата се нормализират!!!!!!
134
2
 
4
 
! Отговори
Vako преди 2 години
Не вярвам че това може да се случи в такава стабилна европейска комунистическа страна.
133
1
 
3
 
! Отговори
Бунгар преди 2 години
Нормално е да вдигнат цените,след като енергоносителите поскъпват. Нека се мисли за изграждане на инфраструктура за газифициране на битовите потребители.Хем зелена енергия,хем по ефтино. Ел.енергията ще поскъпва всяка година напред и то много.Закъснели сме безнадежно.Едва около 3% битови потребители газифицирани,а все за газ говорим.
132
2
 
14
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Миналия сезон при почти 40% намаление на цената на газа, ни върнахте 9-10 % с много мрънкане, защото междувременно започнахте да изчислявате цената на газта по някакви измислени прогнозни цени. На всичкото отгоре изравнителните сметки за София на топлинните счетоводители и на Топлофикация се различаваха, и топлофикаторите си работеха по техните си сметки. Та, що не го ду.хате? Ще вдигате цените, ние няма да платим. нарая ще фалирате и ще дойде някой дето може да въведе ред в тая крадлива история
131
1
 
23
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
По стара традиция цената на парното се увеличава само преди новия отоплителен принципа. Когато газта падна с 40% със задна дата, съществено поевтиняване практически нямаше. По време на пандемията петрола достигна отрицателна цена (буквално), но това не се усети от потребителите. За да има равнопоставеност сега не би следвало да се допуска съществено повишаване на цената. Между другото е крайно време енергийния сектор да бъде разследван.
130
8
 
9
 
! Отговори
алоо преди 2 години
Аз да попитам какво стана с уверението на банкянският *** отпреди 5-6 г.,че се е беше уговорил за 'НЕВЕРОЯТНО" ниски цени на природният газ? Въпроса ми е повече към хурналята,защо не повдигат въпроса какво ни каза винету преди време.....
129
1
 
6
 
! Отговори
3 преди 2 години
Всичко е по сценарий
128
1
 
28
 
! Отговори
Българин преди 2 години
А когато петрола и газта паднаха ,вие намалихте ли цената на ел.енергията и парното? Сега искате обратно да ги повишите!
127
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените скачат- гарантирано от Фигуранта.С Бсп, слави,мая и христо- заедно към разрухата.Май ще докарат хората дотам да си ''чегъртат'' останките от чиниите !
126
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените скачат- гарантирано от Фигуранта.С Бсп, слави,мая и христо- заедно към разрухата.Май ще докарат хората дотам да си ''чегъртат'' останките от чиниите !
125
11
 
10
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 2 години
Съжалявам за тролчетата които драскат тук, вече няма ви плащам защото чекмеджетата ми трябват ....
124
2
 
5
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
ЗАКРИЙТЕ КЕВР, БЕ......ТА ДА СИ КРАДЕМЕ СПОКОЙНО ТОК И КАБЕЛИ ХА,ХА,ХАААА...КАТО ПРИ ЖАН ВИДЕНОВАТА ЗИМА.....ТОВА ЩЕ ВИ ЗАДОВОЛИ , ЛИ...??!
123
6
 
12
 
! Отговори
А , ЧЕСТИТО ,БЕ.... преди 2 години
СЕГА ФИГУРАНТА И ЧАЛГАРИТЕ ШЕ ВИ УПРАЯТ....ХА,ХА,ХААААААААА
122
5
 
9
 
! Отговори
Висоло образован преди 2 години
Закона ,,Магнитски,, бил само за тоя дето давал подкуп-- за тоя където го искал няма проблем .
121
9
 
17
 
! Отговори
Идва герберската преди 2 години
Зима и инфлация ,милионите дето ги хвърляше джипко някой трябва да ги връща -- Укарайте ги У дрънголника поне да изкефите народа ! То нашия жижот се видя ами на хунтата да преседне ,че още им им се иска по семинари и спа и софра и пара .
120
2
 
36
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Този контролен орган КЕВР трябва да се закрие. Това е най-корумпираната институция в България, която взема подкупи от енергийните монополи, за да вдигне цената на вода, ток , парно и топла вода. Иван Иванов е добре с милионите и не му пука от цените.
119
0
 
16
 
! Отговори
- преди 2 години
Иван Иванов сигурно е бил репресиран от Тодор Живков и затова е станал СДСар. Или е мечтаел да развива пазарна икономика.
118
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Триджипко чалгаров и грипенов ще ви разкажат играта.
117
4
 
15
 
! Отговори
Дзъ преди 2 години
А този и компания ( от ДКВР) колко р у ш в е т и получават за всяко едно тяхно решение всяко лято в полза на енергийната и ВиК мафия? Само питам