Правиш ремонт за 2000 лв. у дома, имаш 200 лв. отстъпка в данъците

Росен Бъчваров: Трябва да има документ, отстъпката важи само за труда
25 юни 2021 13:42, Анисия Иванова
36
Правиш ремонт за 2000 лв. у дома, имаш 200 лв. отстъпка в данъците
Снимка: Pixabay

От следващата година ще може да се ползва данъчно облекчение, ако при ремонт на жилище за платените средства за труда на майстора е дадена касова бележка или документ. Той трябва да е стойност 2000 лева, а отстъпката е 200 лева и разходът ще се впише в данъчната декларация на собственика на жилището. Отстъпката важи само за труда на майстора, но не и за вложените строителни материали.

От друга страна майсторът трябва да е регистриран търговец. Така ще има по-голяма прозрачност и отчетност. Малка част от столичани, които в момента започват ремонт в жилището си, знаеха за тази възможност или пък са получавали документ, касов бон за платените средства.

"Облекчението е в размер на 200 лв. или с данъчната терминология 2000 лв. данъчна основа, като това са именно разходите за труда на майсторите. А това е само част от ремонтите в дома", каза пред БНР Росен Бъчваров, говорител на Националната агенция за приходите.

"Изисква се също имотът да е собствен или съсобствен, за да се ползва тази данъчна промоция, както и да има документи за цената на извършения труд, като се цели да се осветли този бизнес, който е силно засегнат от нерегламентирана заетост.

Данъчното облекчение важи за всякакъв тип ремонти - смяна на паркет, смяна на мебелите, ремонт на кухня, смяна на електрическа или ВИК – инсталацията – но става дума само за жилищни имоти, а не за офиси, или имоти в търговски предприятия", поясни още Росен Бъчваров.

Хората ще трябва да пазят платежния документ, фактурата или касовия бон за положения от майстора труд до 2022 година, когато се подава данъчната декларация за предходната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е трудно осъществимо. Кой майстор ще се съгласи да вади приходите си наяве. Ами ако аз си направя сам ремонта у дома. Ами аз съм майстор, ама въобще не искам да имам фирма. Да имаш фирма, значи да имаш главоболия с властта. При тази инфлация 2000 лева са образно казано половин баня от 6-7 квадрата. Абсурд.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според новината, ремонтът трябва да на стойност точно 2000 лева, за да се ползва данъчна отстъпка. Нито стотинка по-малко или повече.
32
2
 
6
 
! Отговори
Въпрос ??? преди 2 години
Какво ще ме спре да взимам фиктивна фактура срещу 20 лв от Пешо ООД за ремонт всяка година и да си пестя данъците?!Иначе супер идея- майсторите дават фактури срещу начисляване на 20% ДДС върху стойността, за да сместя 10%... евала, това пак го мислиш някой гений от мелмак!
31
0
 
7
 
! Отговори
Живея в къща преди 2 години
Паметник на културата.при соца държаватя я реконструира/реставрира и я направи обитаема, макар и не толкова функционална като новитежелезобетонни.Днес прехваленото подобие на държава изгони майсторите реставратори навън, ДЪРЖАВАТА Франция ги прие им осигури всякакви удобства, само и само да работят за нея.Толкоз за майстори, толкоз за реставратори, толкоз за к0чината мафиотска тук.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бях чел по голяма глупост.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От майстор фактура или от петел яйца е едно и също!!!
28
0
 
12
 
! Отговори
готин виц преди 2 години
Майстор издава касова бележка? Вие такова чудо виждали ли сте???
27
0
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ТА МАЙСТ0РА ДА ГИ ВНЕСЕ КАТ0 ДДС-УМН0.-НЕМА ДА ПРАВЯ РЕМ0НТ-ТАКА МИ КАЗА МАЙСТ0РА.:)
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От майстор фактура !?
25
0
 
3
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
От кои данъци? От ДДС ли, от акцизи ли...
24
0
 
3
 
! Отговори
ДО 13 преди 2 години
До ДО 3СМЯНА НА ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ, ВРАТИ, ШПАКЛОВКА, БОЯДИСВАНЕ, ВРАТИ - не е ПОДОБРЕНИЕ!
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гошо ШпаклатаГошооо, колко такива като тебе познавам! Ама като се разболяха двама, единият с инсулт, другия - млад мъж с тежка диагноза, бързо се разтърсиха да сключат трудов договор с познати, за да получават болнични. Други тарикати остаряха и тръгнаха да търсят връзки за ТЕЛК, ама те парите идват от хора, плащали данъци през годините, нали?Та вече и съжалявам, и не съжалявам такива като тебе, щом остареят без стаж за пенсия, или се разболеят.
22
2
 
3
 
! Отговори
морски преди 2 години
Ресторантьори и сервитьори не ги мислете!Едните перат пари, другите продават бял прах напр.
21
1
 
4
 
! Отговори
БАШ МАЙСТОРА преди 2 години
ФАКТУРИ НЕ ИЗДАВАМ
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гошо ШпаклатаСам си правя шпакловка и боя, щото такива алчни не ме кефите.
19
0
 
6
 
! Отговори
zer преди 2 години
2 неща:1. Да не ти влиза 'майстор' в къщата, че...2. Реално по този начин задължаяат 'майсторите' да декларират доходи и да платят ДОД - 10%. И като го платят държаяата го връща обратно на клиента. Сиреч държавата не влага пари от друго място, а се старае да осветли 'майсторите'. Което колкото й да й се иска няма да стане, тия са племе.
18
9
 
9
 
! Отговори
Гошо Шпаклата преди 2 години
Да бе ще ме викне някой за шпакловка и боя и после ще ми иска касова белешка, ай сиктир от тука бе, имам записани обекти за половин година напред и шсе занимавам аз с некви белешки. Парата само на ръка, кой не му отърва да ходи в домостроителния комбинат
17
1
 
7
 
! Отговори
верно преди 2 години
хаха, за труда, искат да изкарат дюлгерите на светло, ама нема да стане.що не дават и 5% бонус на бакшишите на сервитьорите които ги декларират а? :)
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДРЪН БРЪН ДРЪН БРЪН ЕРИНА ПРИКАЗКА ЗА НАИВНИЦИ
15
0
 
7
 
! Отговори
''отстъпка преди 2 години
После колко ще ни струва тази отстъпка , 200 за 2 000!Отстъпка еднкратно , а после всяка година си я връщаш сто кратно !