Влияе ли градският начин на живот на репродуктивното здраве?

"Хубаво е бебето да се ражда, когато двойката е в млада възраст"
25 юни 2021 15:20, Ния Христова
10
Според СЗО между 10 и 15% от двойките в световен мащаб имат проблеми със зачеването. У нас по неофициални данни над 140 хил. двойки изпитват затруднения. На какво се дължат проблемите с репродуктивното здраве и как стои въпросът със замразяването на яйцеклетки?
 
"Винаги са имали репродуктивни проблеми определен процент от хората, но причините са най-различни. Първо - начинът на живот. Градски жител - това е диагноза, а не определение. Смог, недостатък на витамин D, затлъстяването, диабет, стрес, ранното начало на половия живот, безразборните полови контакти, венерическите заболявания - всичко това се отразява на репродуктивното здраве", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR акушер-гинекологът д-р Йосиф Димитров.
 
Той сподели, че немалко двойки се обръщат към него за помощ. 
 
"За съжаление, не можем на всички да помогнем, но на много успяваме", каза д-р Димитров, като подчерта, че не всички имат нужда от инвитро.
 
"Когато е нарушена функцията на яйчниците, те могат да бъдат стимулирани, за да отделят яйцеклетки. Обикновено това е така нареченият ендокринен стерилитет, за който сега има лекарства и много успешно се лекува. Това са хора, които нямат нужда от инвитро оплождане", категоричен е акушер-гинекологът.
 
Замразяване на яйцеклетки
 
Трансфериране на овариална тъкан и замразяване на яйцеклетки са част от новите методи, които се използват в репродуктивната медицина.
 
"Замразявайки яйцеклетки, можем малко да забавим биологичния часовник. Поне 20 яйцеклетки трябва да замразим, за да може при жена с по-напреднала възраст да се направи инвитро оплождане", обясни д-р Димитров.
 
Донорството на яйцеклетки
 
"Има семейства, които нямат друга възможност, освен ползването на донорски яйцеклетки. Методът е рутинен, но има проблеми с донорството. Трябва да се популяризира", настоя експертът по репродуктивна медицина.
 
Д-р Димитров призова да не се отлага зачеването: "Хубаво е бебето да се ражда, когато двойката е в млада възраст", категоричен е акушер-кинекологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Причините са други преди 2 години
Разгулен живот, разврат, аборти, противозачатъчни, полово предавани болести и накрая се стига до безплодие, което се плаща ощетявайки всички данъкоплатци.
5
2
 
2
 
! Отговори
malart преди 2 години
До АнонименИ си мисля, че са почти прави. Първи партньор и ражда. "Жени" се демек. И остава фертилна с този партньор. .
4
2
 
10
 
! Отговори
malart преди 2 години
Първо да се обясни, че безразборния секс води до инфекции и последващо запушване на маточни тръби итн - безплодие. При мъжете също. Но тези неща още в училище трябва да се учат, а не само ненужни за живота тестове, НВО-та итн. Телевизията и другите медии непрекъснато натрапват модела на многото партньори. Няма как да се остане фертилен по този начин
3
1
 
7
 
! Отговори
жител преди 2 години
"Градски жител - това е диагноза" - много правилно. И това значи не само проблем за зачеването, но и проблеми в живота на детето, след като се роди.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми тогава римляните най-добре го правят - още на 12 г раждат ***.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво е и да има и сигурност, че детето ти ще е осигурено - ще има храна, дрехи, учебници, училище, лекарства и т.н. Лесно е да се зачене и да се роди, после идва трудното.