Панайотов: Не става дума за пилотска грешка при разбиването на МиГ-29

Министърът за първи път намекна за грешка при командването
26 юни 2021 11:56, Елка Василева
161
Панайотов: Не става дума за пилотска грешка при разбиването на МиГ-29
Снимка: архив, БГНЕС

"Не става дума за пилотска грешка в никакъв случай. Вчера съобщих, че се провеждат две разследвания. Едното на военна полиция, което се стреми да установи фактите и обстоятелствата, а другото на прокуратурата, което търси вина. Аз боравя с данни на военна полиция, които са на мое подчинение – те вина не търсят и пилотска грешка не е тяхно заключение. Не е и мое заключение, не е и наше заключение“, заяви служебният военен министър Георги Панайотов пред bTV за катастрофата с изтребителя МиГ-29 в Черно море.

„Никой не си е помислял да стоварва вина на майор Терзиев. Предложил съм го за най-високата военна награда“, допълни Панайотов.

Още по темата

Още не установено защо движещата мишена, която е преследвал майор Терзиев е падала по-бързо. Сред възможните причини според Панайотов е проблем с парашута ѝ, дори той да е бил възпламенен и затова да е падала по-бързо.

Мишената е спусната от 7000 метра, както предвиждат нормативните документи, а стрелбите са се провеждали на между 4000 и 7000 метра. Следствието ще установи защо не е било прекратено учението, след като мишената е започнала да пада по-бързо и под определената височина. В тази ситуация учението е можело да бъде прекратено и от пилота, и от неговия командващ, отбеляза Панайотов.

Когато изтребителят изчезва от радарите, е бил на 1200 м височина и се е движел по последни данни, без информация от „черната кутия“ с 950 км/ч. „Не съм пилот, но бях уверен от моите подчинени във ВВС, че не е критично ниска височина. 1200 м е една доста ниска височина и на това учение пределната височина е била 2000 м, но 1200 м е височина, от която пилотът може да се измъкне, може да вземе решение, но все пак става дума за непрогледна нощ и няма хоризонт. Тук идва ролята на тези, които го командват къде се намира над земята“, каза Панайотов.

С тези думи за първи път военният министър намекна за грешка на командването. Панайотов отрече категорично да внушава хипотезата за пилотска грешка. В никакъв случай не става дума за това, категоричен бе той. Но не отговори директно на въпрос тогава за грешка на командването ли става въпрос. Боравя с данните на военна полиция, те не търсят и установяват вина, обясни министърът.

Имената на щурманите, които са направлявали майор Терзиев, са известни, но те са следствена тайна и не могат да бъдат съобщени, каза военният министър.

Последните думи на майор Терзиев са били „Поразих целта, излизам от атаката“, а според неговия командващ е звучал спокойно, разказа служебният военен министър.

Вече е установен контакт с производителя и чакаме отговори дали точно тази черна кутия е правена в Русия, или в Украйна. Този, който я е произвел, може да разчете данните най-добре и с него ще работим, за нас няма по-лесен или труден вариант дали ще е Русия или Украйна. Надяваме се, че изцяло са съхранени данните и ще бъдат снети на 100%, обяви министър Панайотов.

С майката и с брата на загиналия пилот се е видял, тогава съпругата му не е била в къщата и той не е разговарял лично с нея.

"Защо се скатаваме в миши дупки, оставят вас да говорите пред обществото празни приказки, г-н министър", написа му тя снощи във Facebook.

Жена, която скърби и има моето пълно съчувствие, отвърна Панайотов. Но не, не са празни приказки, черната кутия ще отговори предприел ли е нещо майор Терзиев в тези последни 13 секунди.

Да обещае на Димитрина Попова, че вината няма да бъде стоварена върху загиналия й съпруг, призова го водещата.

Майор Валентин Терзиев е герой и съм го предложил за най-високата военна награда, отвърна министърът. Шабла 2021 е учение, което се провежда не за първи път, разследването ще установи дали някой не си е свършил работата и трябва да понесе отговорност, коментира той.

12 часа и 50 минути е нальотът на загиналия пилот от началото на годината. Ако не се беше случил този трагичен инцидент, до края на годината можеше да има към 60 часа нальот, техниката е изправна, МиГ-овете ни са надеждни, посочи Панайотов. Докато през 2024 г. бъдат усвоени новите изтребители, разчитаме на тях, напомни той.

Но фокусът дотук е бил върху придобиването на новата техника, сякаш не е мислено после как ще ги поддържаме, коментира служебният министър на отбраната. Даде за пример и "Пилатос".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не става дума за награждаване на майор Терзиев. Той реално е изпълнил занятието, наблюдавано от хора от НАТО: поразяване на падаща през нощта мишена над морска площ. Първо, пилотът не е тренирал непосредствено преди учението тая постановка в бойни условия поради недостиг на лртателни часове. Второ, водещите учението не са наредили на пилота да спре същото след падането на мишената под пределно допустимата височина. И се е получило: мишената поразена с цената на един живот и един самолет.
125
3
 
1
 
! Отговори
No Coment преди 2 години
Да помним завета на Бисмарк: : Нито един договор с Русия не струва дори хартията, на която е написан
124
0
 
2
 
! Отговори
Лаик преди 2 години
Значи се е намирал на под 4.5 сек. от сблъсък със земята. Това си е доста ниска височина според мен. От "разследване на самолетни катастрофи" по NatGeo знам, че бедствието е резултат на верига от събития. Трябвало е да прекратят мисията, а не да изпитват границите на възможностите си. Сега едно семейство осиротя завинаги :-х
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом ГРЕШКА НЯМА, значи всичко е било предварително планирано. Амин.
122
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и къде е фъркатото ел фигуранте да коментира случая?! нали е бил голямата работа в областта на фърчилата?! ако се беше случило по времето на герб, лично манолова щеше да ходи да докаже, че бойко е виновен!
121
12
 
1
 
! Отговори
123 преди 2 години
Уиски то е виновно ,, всички знаят ,че българските пилоти пият алкохол и тогава летят... та защо да жаля пияница.... Сега жена му да плати самолета . Да не се прави на много отворена.
120
6
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
През 2009г. руснаците откриха масови проблеми с вертикалното оперение на техните МиГ-29 - корозия. След серия катастрофи. Дали у нас е обърнато внимание и са ремонтирани?
119
0
 
1
 
! Отговори
баш по по най преди 2 години
До КОНСТАНТИНОВ А ти на какво разчиташ по форумите бе,наивнико на средна възраст!?:))
118
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев къде е, Радев?! Крие се под полата на Йотова и Мая Костинбродската.
117
8
 
3
 
! Отговори
Чебуратор. преди 2 години
До Анонимен139 и на рей чарлс вече му е ясно, че огънят не е "приятелски", а "братски".
116
6
 
5
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
до тука некви главочи само казват кво не е . то не останаха много варианти освен руска ракета... и що украинска черна кутия от самолет, произведен в украина ще я четат евентуалните ни противници в случай на конфликт, не е ясно. сигурно, цру имат по-малко техника.
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПриятелски огън. Няма спор.
114
15
 
7
 
! Отговори
Handel преди 2 години
40 годишен изтребител (най-малко), ремонтиран от руснаци на по литър водка, произведен от други руснаци на по 2 литра водка... цяло чудо е въобще тия "изтребители" все още от време на време излитат - за нещастие.
113
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички в служители в системата на МО които са на заплата и пенсия едновременно трябва се изчистят незабавно,до кога на двойна хранилка,ДО КОГА?МНОГО ВОЖД МАЛКО ИНДЕАНЕЦ
112
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Кои радари са могли да следят самолета и какви са им възможностите - никой не казва, даже елементарна схема на полета и ситуацията никой не дава. МиГ-29 е измежду най-мощните и маневрени изтребители, за пилота има автоматична гласова индикация за опасна височина. Дори от 1200м височина с вертикална скорост 950км/ч за МиГ-29 не е проблем да издърпа нагоре.
111
5
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Какви Сърби намеси бе СТРАНДЖА? Пардом " Дианче"? -:) Това си е било мероприятие съгласувано и планувано ,много преди да застъпи служебното правителство! И този служебен военен министър.Няма никаква вина за случилото се! И какво общо има тук " БСП"? Това можеше да се случи и дори да беше на власт още мутрата нали?! Истината е,че след 1989 г ,нямаме почти никаква "армия"! Някакви "платени войници" надъхвани да са "верни съюзници" на Американският военен блок НАТО в Европа! И то присъстващ 31 г!
110
4
 
12
 
! Отговори
izh преди 2 години
Съветския самолет е най съвършения самолет на света. Нашенските Фъркели са учили занаята при най съвършените Фъркели на света. Бе вашта мама марсианци ! ! !
109
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това си е типична комунистическа уйдорма. Важно за тях е пара да се краде и там са пълни професионалисти.
108
12
 
11
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Новината тук е, че имаме съвместни учения със сърбите над Черно море! Защо ли? Никога не сме били съюзници със сърбите, сърбите нямат излаз на Черно море...Нелогично е да ги учим как да ни нападат откъм морето!!!Но...има ли нещо логично в БСП предателите?...Може би нищо друго освен последователната им политика на затриване на България!...БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
107
2
 
13
 
! Отговори
КАЗВАЙТЕ КОЙ , БЕ... преди 2 години
..НЕ СЕ КРИЙТЕ , КАТО ВЪШКИ ... У ОФИЦЕРСКИ ***....