Петър Колев: РСМ не изпълнява критериите от Копенхаген и не зачита човешките права

Очаквам остър език на омразата в РСМ след това интервю, обяви той
27 юни 2021 14:52, Красимир Ангелов
44

"Това, което вие в София го четете от медиите, ние го живеем в Македония. Това е нашето ежедневие. Аз очаквам българското общесто да помисли в един такъв аспект. Това, което вас ви дразни като го прочетете, ние това го живеем. Всеки божи ден. Отивайки на работа, излизайки със семействата си на разходка, излизайки с родителите си някъде, отивайки на лекар, опитвайки се да градиш кариера. Навсякъде имаш чувството, че това, че си български гражданин е най-жестоката аномалия, която може да се случи в живота на един човек". Това каза в студиото на предаването "Брюкел 1" по Bulgaria ON AIR Петър Колев, председател на пратията Граждански демократиче съюз в РСМ по повод позицията на България на заседнанието на европейските външни министри тази седмица.

Още по темата
"Да не се изразя по-грубо и да използвам думата недъг. Имаш чувството, че ти си човек, който не заслужава да бъде равен с останалите и това е ключовият въпрос в посланието на президента Радев, който няма как да не отбележа, че искрено ме възхити. За пръв път България проговори на европейски разбираем език. Става въпрос за това, че РСМ не изпълнява условията от Копенхаген за започване и присъединяване към ЕС. Особено в главата за човешките права. Особено в посока на дискриминация на хората, само защото се самоопределят като българи. И това е ясно и конкретно и македонското правителство, което не изпълнява тези критерии ", посочи Колев.

"България бе принудена да отложи своята подкрепа за началото на преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония на провелото се на 22 юни 2021 г. заседание на Съвет „Общи въпроси“. Позицията на страната ни по европейската перспектива на нашия близък съсед РСМ е последователна и ясна. Тя отговаря на убеждението ни, че политиката на разширяване на ЕС следва да се основава на изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в Съюза и принципите на собствените заслуги. Българската страна продължава да държи на надеждни гаранции, че наши фундаментални интереси няма да бъдат нарушавани.

Трябва да се прекрати практиката на потъпкване на правата на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония. Държим на необратимост в цялостното и ефективно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.," заяви в позиция МВнР.

На въпроса на водещата Милена Милотинова какво би направил, ако има тази възможност, Петър Колев отговори:
"Първото, с което ще започна, е това, което можеш да го решиш сега на момента. Поощряване на хората в Македония свободно да се самоопределят като българи и да се възползват от всички права, съгласно македонската конституция. Както го правят ромите, албанци, власи, турци, които са граждани на РСМ. Единствено тези, които се самоопределят като българи нямат тези права. Защо? Защо един човек, който е българин трябва да носи негативи, заради етническия си произход. Трябва ли да се срамуваме от собствения си произход и да го забравим? Това ли е цената, която аз трябва да платя, за да съм успешен политик в Македония?"
"Ключов въпрос е и защо никой в Македония, който е примерно успешен юрист, прокурор, съдия, политик, министър, депутат, не казва за българското си гражданство," заяви още Колев, говорейки за страха у хората от последствията.

По думите му част от проблемите в отношенията със София се крият и в състава на преговорния екип.

"Ако съм на мястото на днешните политици в Скопие не бих изпратил като част от преговорния екип с българската страна човек, който е отличник на випуска на Юридическия факултет в Белград, и чийто баща е бивш посланик на Югославия в Турция. Ние знаем какви са отношенията на тези хора с официален Белград. Става въпрос за Методия Белевски. Това е човек, който има висок държавен пост в министерството на външните работи в Македония, като началник на сектора за аналитика го наричаме в Македония. По времето на Груевски, по времето на Заев, това е един универсален капацитет на македонската дипломация, който в момента е един от хората, които преговарят с България, а ние много добре знаем какви са отношенията между Белград и Москва. И аз не бих изпратил такъв човек да решава за европейското бъдеще на моята страна и да води преговори с България.

Бих изпратил хора, които имат добри познание примерно от книжовния български език и могат правилно да се изразят на български за по-бързо и по-лесно да се разберат със своите си братя от другата страна на границата. Бих изпратил хора, които познават и вътрешно са убедени в това, че Македония трябва да бъде членка на Европейския съюз, колкото е възможно по-скоро и че това е национален интерес преди всичко на Македония," заяви Петър Колев.

"Самият факт, че имате такива хора, които преговарят с България, (не бих пропуснал и Никола Димитров  в този отбор), и стъпките, които се правят в тази посока, ме убеждават, че този елит не желае Македония да бъде членка на ЕС," заяви Колев и постави въпроса:

"Каква реакция можете да очаквате от българската страна, след като се конфронтирате още по-дълбоко с България, вместо да търсите директни разговори с българските лидери и институции и да решавате проблемите; след като ходите по западните столици и клеветите България, продължавате с антибългаризма в Македония и с пропагандата мачкате хората, които се самоопределят като българи в Македония?"

"Когато нашият разговор мине от другата страна на границата, в моята страна Република Северна Македония ще видите каква бурна пропагандна реакция би имало и какъв момент на такъв остър, даже злобен език на омразата," заяви Петър Колев по повод отношението на определени кръгове в РСМ към България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонският Каракачанов.
29
0
 
2
 
! Отговори
НЕ МУ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ преди 2 години
ТОЯ НАВЛЯК ОТ РСМ НЕ Е НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ АГЕНТУРА НА МОСКВА И ПУТИН , СЪЩО КАТО "АГЕНТ ИВАН" ОТ ВМРО......НЕ СЕ ЛИ УСЕЩАТЕ??!----ВСИЧКИ ТИЯ РАБОТЯТ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА РУСИЯ , НА БАЛКАНИТЕ!
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краси май отвързал чекмеджето, тва е причината за "новата реблгаризация" на мк.политика Колев... същия Колев миналите две три години насам опита се да играе на маин стрим македонски политик, и отричаше било каква връзка с Българиа и българска народност, значи не считаше себе на Българин или криеше това, понеже знаеше че няма шанс като такъв на политическата сцена в РСМ..тук е и сотрудникът на Мк. службите Перев итн...кои каракачанката ползва...а за Българите в РСМ на агент Иван ич не му пука..
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бре, той се оказа по българин от нас :) Сърбетата ни мразят много, нормална е пропагандата в Македония :))
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9 Този филм сме го гледали, "дай да си затворим очите за кражба на българсща история и език, за териториалните претенции на РСМ, към България", за да не се обърнели към Русия. Твърдо не, на титова РСМ, на кражбата на българска история и език, на териториалните претенции на РСМ, към България. Вето.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
24 Да, така е ако Сърбия бе на наше място би оревала света, докато не постигне своето. Гърците държаха античките 28 години в блокада, но нямаше такъв натиск към тях. Ние, с нашата братска толерантност им помагаме, изчакване ги, да се вразуми и да не крадат българскарска история и език, да не ни хулят, но, напразно. Време е, за твърда позиция, вето.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РСМ не може, да се раздели с титовиза и македоиизма, затова, не е готоа а ЕС. Ще чакме някое ново правителство в Скопие, кето да е демократично и да изпълнява критериите от Копенхаген. Както и договора с България от 2017.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все ми е едно дали Колев лъже или Путин не искал нещо! Питам се имат ли нашите преговарящи топки, да креснат на съюзниците в ЕС откъде накъде управляващите в РСМ си позволяват да показват средни пръсти на България и цинично да сипят обидни квалификации за нашия народ! Какво преговарят нашите, че не става ясно! Мънкат някакви схоластики от вида "колко дявола се събират на върха на една игла"! Наглостта на кандидатите за ЕС е проблемът!
22
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНАПРОТИВ АЗ СЪМ МНОГО СПОКОЕН...ОЧЕВИДНО Е КОЙ Е НЕРВЕН...КОЛЕВ!ЗАЩОТО ЯВНО ДОСТА ПАРИ ЗАПОЧВАТ ДА МУ СЕ ИЗПЛЪЗВАТ ПОРАДИ СЕКНАЛОТО КРАНЧЕ ОТ СТРАНА НА КАРАКАЧАНОВ И СИЕ.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - АБЕ КОЛЕВ... -____________ - Опитай се да увеличиш още големината на шрифта или не ти се отдава! Много нервничиш! Явно много ти харесват мaймyнджилъците на Пенадевски и Заев, както и официалните квалификации в северомакедонските медии!
20
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБЕ КОЛЕВ...ЗАЩО КАРАКАЧАНОВ ТИ БИ ШУТА?НЕЩО НЕ МОЖАХТЕ ДА РАЗДЕЛИТЕ ПАРИТЕ ЛИ...КАКВО?
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - а аз бих попитал колев...защо те изгониха и от каракачановото вмро и от атака и от другите националистически формации? - ___________ - Лесно е да се досети всеки защо сте го изгонили, като си даде отговор от кого сте проектирани! Добре, че сега сте на пързалката!
18
10
 
3
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Северна Македония никога няма да е част от Евро Съюза!!Владимир Путин ясно го заяви!! Стига толкова отнемане на Руска територия!
17
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТЕЗИ "РЕПРЕСИРАНИ" ОТ МАКЕДОНИЯ СЕ ПРАВЯТ НА ПО-ГОЛЕМИ КАТОЛИЦИ ОТ ПАПАТА И ЗАТОВА ВСИЧКИ НАЦИОНАЛИСТИЕСКИ ПАРТИИ И ФОРМАЦИИ В БЪЛГАРИЯ ИМ БИХА ШУТА.И СЕГА ТЪРСЯТ ДРУГ ПОЛЕ ЗА ИЗЯВА...ИСКАЛ ДА БЪДЕ ПОЛИТИК!!!АМИ БЪДИ КОЙ ТИ ПРЕЧИ?САМО ЧЕ ПОЛИТИКА НЕ СЕ ПРАВИ ЕДИНСТВЕНО И САМО В ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ СТУДИЯ.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е важно какво искаш, важно е какво даваш като родина на малцинствените си групи.Кьде глобяват за майчин език в 21 век все още .
15
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОЗИ НА СНИМКАТА НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО НЕ САМО В МАКЕДОНИЯ,НО И В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НИКОЙ ДА НЕ ГО ИСКА!ФАКТ!ДОРИ КАРАКАЧАНОВ МУ БИ ШУТА.
14
10
 
4
 
! Отговори
НЕ разбирате ли... преди 2 години
Думите на тоя *** и действията на ФИГУРАНТА, ОБСЛУЖВАТ САМО ИНТЕРЕСИТЕ НА КРЕМЪЛ И ПУТИН......АГЕНТ "ИВАН" ОТ ВМРО....Е СЪЩАТА МАРКА!
13
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТЕЗИ ТАКАНАРЕЧЕНИ РЕПРЕСИРАНИ БЪЛГАРИ ОТ МАКЕДОНИЯ ВИДЯХА,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ИМ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ И ИМ Е ВТРЪСНАЛО ДА ГИ ЗАНИМАВАТ С ТЕХНИТЕ ГЛУПОСТИ И ЗАПОЧНАХА ДА "ВИЛНЕЯТ"ОЩЕ ПО-ЗЛОБНО И С ОМРАЗА СРЕЩУ МАКЕДОНЦИТЕ.
12
6
 
11
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Утре и Сърбия ще кандидатства за ЕС. И това ще е началото на нова война в Европа, която 100% ще прерастне в световна!!
11
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се спре с опитите да се разруши всички добри отношения между двете държави.Нещата отиват на зле.Политиците и на двете държави се излагат.Можеше да направят всичко в интереса на хората.Но както виждам май отиват на зле нещата.Трябва незабавна намеса на ЕС.Това което се прави е от ПУТИН и е много опасно.Аз този човек не го познавам,но доста неистини казва.Не съсипвайте и малкото добро което беше останало от двете страни на границата.