Младежи разказват история за спасяването на българските евреи

Как протече Осмият международен литературен конкурс на "Алеф"
28 юни 2021 12:36, Анисия Иванова
20

180 младежи от 5 страни се състезаваха в Осмия международен литературен конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" на Центъра за еврейско-българско сътрудничество (ЦЕБС) - "Алеф". Темата на тазгодишното издание бе: "Ще ви разкажа за своя спасител".

"Събитието се превърна в един своеобразен празник на човечността, хуманността; на почитане на подвига на българския народ по отношение на спасяване на своите евреи по времето на Холокоста; на младостта и на приятелството", заяви председателят на Център "Алеф" Алберта Алкалай в "България сутрин".

За първа година конкурсът е международен, а заедно с българските младежи взеха участие и представители от Словакия, Полша, Израел и Германия.

"Конкурсът вървеше много добре 7 години поред и географията му се разрастваше. Над 3000 български младежи са участвали досега, но все повече осъзнавах, че историята за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война остава недотам известна в европейски и световен мащаб", посочи основателят на литературния курс пред Bulgaria ON AIR.

От ЦЕБС "Алеф" са правили редица опити темата да излезе извън "Балканската рамка", като инициативата на Българската православна църква да бъде връчена Нобелова награда за мир.

"Преди години многократно сме писали писма до Стивън Спилбърг - големият творец, който направи "Списъкът на Шиндлер", защото смятаме, че чрез изкуството историята най-бързо влиза в човешкото съзнание и душата", сподели Алкалай.

След всички тези опити в "Алеф" решават, че най-добрият начин да се популяризира историята за спасяването на българските евреи е чрез младите хора.

"Удивително е, защото много хора казват, че днес младите хора са анимирани, че живеят само в компютрите си и в свой собствен свят. Всички тези 180 разказа, които получих тази година, проявяват изключителна емпатия, съчувствие, проявили са откривателски нюх - търсели са нови герои, нови истории", изтъкна председателят на "Алеф".

По много еднакъв начин звучат разказите и на българските деца, и на тези деца, които участват от чужбина. "Именно този човешки стремеж към доброта, да няма геноциди, е толкова общ и изконно човешки", категорична е Алберта Алкалай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига промивали мозъците на младите с тези Юдеи предадтели. Защо не им разкажете как Евреина Юда Искариотски предаде за 30 сребърника Сина Божии Иисус Христос.. Защо не им прочетете от тарата пасажа в който пише че Евреин ако убие Християнин никой няма право да го съди. Защо като като казват че са Божи народ предадоха Сина Божии. Юдеите са най мр...ъсното и до...лно племе на земята. Спрете да промивате мозъците на децата. Никакви евреи не са спасявани просто извадиха късмет.
13
1
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Тя е еврейка и, следователно, е "красива"!
12
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Трябвало е някой младеж да разкаже как Изидор Зеев и Лев Главинчев "спасяват" българи и как Валери Меворах/Петров крещи "смърт" по радиото и пише "стреляй верно" и "забивай ножа дълбоко". Няма ли да се спре с циничните опити да се промиват мозъците на младите българи?
11
3
 
3
 
! Отговори
Вълчи грабители са! преди 2 години
Мен ме свалиха неколко евреи.И именно тези евреи искат да водят хорото... Т.Живков.
10
2
 
4
 
! Отговори
Приспиват ни сьс преди 2 години
еврейски приказки за Лека нощ.
9
2
 
5
 
! Отговори
Бог да Пази преди 2 години
БогоИзбраната Раса от Банкери и НПО-та, целящи Световна Разруха!
8
1
 
2
 
! Отговори
соросоид преди 2 години
Скоро спасявате бежанци...
7
2
 
3
 
! Отговори
Ако майката не е преди 2 години
еврейка, детето не го признават за евреин.На такива в Израел им викат 'българи'.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая с кривата усмивка кога ше я свалите от екран?
5
1
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
А кога ще има филм за безкрайните злини, причинени на българите от спасените български евреи?лев главинчев, богдан шулев, лидия шулева, соломон паси, нисим миворах, александър божков, радан кънев какви са, българи или не съвсем??
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За благодарност някои български евреи като Луканов, Филип Димитров, Петър Стоянов и Сергей Станишев ни разкатаха фамилията.
3
0
 
6
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Боли *** таламуро, кво били разказали младежите;)))
2
0
 
4
 
! Отговори
мдаа, не мирясаха преди 2 години
Нон-стоп подпиране отвсякъде. Ако можеха да превърнат цялото си упорито настървение в енергия, нямаше да има нужда от ядрени централи.
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тия евреи бе, побъркахте ни 10 поколения след втората световна с тези евреи !! Никой не говори за останалите загинали във втората световна 50 МИЛИОНА, а само за евреите за които има съмнение, че точно те са имали близщи далавери с Хитлер, но явно са го изиграли и оттам тръгват .....