Предлагат ли ни фалшиви слънцезащитни продукти на пазара?

Фалшивите кремове и спрейове водят до алергии
28 юни 2021 15:18, Ния Христова
5
Предлагат ли ни фалшиви слънцезащитни продукти на пазара?
Снимка: Pixabay
Слънцезащитни продукти без реална защита на кожата се предлагат на пазара. Хора сигнализират за кремове и спрейове, които не предпазват от вредните лъчи, предаде Нова тв.
 
Употребата на фалшиви кремове и спрейове води до алергии, зачервяване и прегаряне на кожата. Търговци примамват потребителите с лъжливи обещания за 24-часово предпазване, 100% защита или слънцеблокаж.
 
Ралица Карабаджакова забелязва, че още след първите нанасяния на крем върху кожата на сина си в началото на лятото са се появили зачервявания. Продуктът купува преди дни от интернет.
 
"Веднага след излагане на слънце, кожата рязко почервеня. Понякога се появяват леки обриви под формата на пъпчици. Когато пипам, кожата не е толкова мазна. Повърхностният слой, който трябва да защитава, много бързо се абсорбира от кожата", разказва Ралица.
 
Предупреждения за фалшиви лосиони и кремове за защита от слънцето заливат и форумите в интернет. Използването на козметика, която не е предпазила потребителите от вредните лъчи на слънцето и е довела до трайно увреждане на кожата или алергични реакции.
 
Случаи на предлагане на слънцезащитни продукти, които не съответстват на UV-фактора, обявен на етикета, отчитат и от „Активни потребители”. От Асоциацията не изключват до пазара да достигат фалшиви кремове, тъй като голяма част от тях не са тествани.
 
"След като има неизследвани продукти, е напълно възможно да има и големи отклонения", коментира Богомил Николов от „Активни потребители”.
 
Дерматолозите също забелязват негативният ефекте от употребата. Все по-често в кабинетите им идват пациенти с изгаряния, въпреки че са използвали крем за предпазване.
 
"Винаги има такива рискове при продукти, които не са проверени и сертифицирани. Има риск от контактен дерматит, както и от изгаряне – с всичките му последствия. Ефектът се вижда от 4 до 6 часа след излагане на слънце, като пикът му е от 12-ия до 24-ия час. Отшумява постепенно от 72-я час нататък. Добре е тялото да се охлажда, да се използват охлаждащи лосиони, компреси, медикаменти", обясни дерматологът д-р Велислава Томова.
 
"Ако несъответствието между надписа на опаковката и реалния фактор не е голямо – между 5 и 10%, не би трябвало да се тревожим. Но ако разминаването е съществено – купувате фактор 50, а получавате 25, тогава естествено човек може и да пострада", обясни още Богомил Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
''Честните хора с търговия не се занимават '' - Фридрих Ницше
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искате като фактор 50 за 2 лева, получавате фактор 50 като за 2 лева! Къв е проблема, кво неразбирате!?
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слънцезащитните продукти често се използват неправилно. За да се достигне указаният SPF фактор, е еобходимо да се намажете от главата до петите с около две супени лъжици крем и да повтаряте процедурата на всеки два-три часа на плажа.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почти всичко, което ни предлагат е фалшиво. Като се започне от хранителните продукти...