Велев: Мярката 60/40 сега е по-фокусирана

Според бизнеса е необходима актуализация на бюджета
Обновена: 28 юни 2021 21:55 | 28 юни 2021 21:54, Веселина Йорданова
14

Мярката "60/40" пак с нов дизайн - как ще се промени и за какво се договориха правителство и бизнес?

"За юни и юли мярката ще продължи, а промените са 3. По-фокусирана е мярката сега. Трябва да се доказва спадът месец за месец. Няма време, няма парламент, който да направи дизайна на една такава мярка и няма никакво време за нотификация за Европа", заяви в "Денят ON AIR" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той обясни пред Bulgaria ON AIR и съмнението, което изразиха синдикатите от КТ "Подкрепа" по темата.

"Те се въздържаха заради мини "Марица - Изток 2". Там проблемът не е заради Ковид и трябва да се решава по-друг начин. Ние сме в нов регулаторен период, ще има заповед за "Марица - Изток". Квотите стигнаха до много големи висоти - 55 евро на тон, е цената за емисия СО2. За да се произведе един терават, е нужно да се платят 145 млн. лв. за емисии, и това е много повече от разходите за заплати в ТЕЦ 2. Това ще доведе до 91 млн. лв.  разходи за всички. Затова бяхме против такава заповед. Смятаме, че тази и други централи трябва да се справят без такава държавна помощ. Самата ТЕЦ 2 има да получава над 100 млн. за минали периоди, с които може да поеме разходите си за труд. Не беше нужна такава неправомерна помощ от държавата. Ще се отрази още сега на обществото, на цената на електроенергията", категоричен е Велев.

И подчерта, че през 2018 г. и 2019 г. е трябвало да се направи механизъм за капацитет и така да получават централите целева помощ.

"Това са непоправими пропуски. Такъв механизъм ме беше направен тогава. Има и много спекулации, че ако спре ТЕЦ-ът, 100 хил. души ще останат без работа - те са 12 000. Делът на произвежданата енергия ще продължи да намалява, тя е много скъпа и ще продължи да поскъпва", обясни още събеседникът на Ганиела Ангелова.

Той коментира и актуализацията на бюджета.

"Според нас е необходима, същото виждане има и министърът на финансите. Такава актуализация ще изготви служебният кабинет и ще предложи на следващото правителство", заяви Велев.

Той обаче изрази съмнение относно новата мярка за кредити без обезпечение.

"Те се наричат така, но те са обезпечени с ипотека. Те няма да изиграят тази роля, която им се отрежда, това е може би единствената мярка, по която бизнесът и министърът се разминават. Общите условия не стигат до бизнеса. Тези мерки подобряват бизнеса на банките, но те не стигат като подкрепа за бизнеса ", подчерта той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Васил ВелевАИКБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не искам държавна помощ за никой. Не искам социални помощи за тези, които са в трудоспособна възраст и добро здраве. Искам 99% от това, което сега е държавно да стане частно. Не искам народа да разчита на държави, а да разчита на себе си. Данъците да си стоят ниски, осигуровките да станат още по-ниски. С други думи искам икономически дясна политика, ама както си трябва. Абе, аз за кой трябва да гласувам? Май няма нито една партия, която да не е луднала правителствена мегаломания?
7
1
 
9
 
! Отговори
Ахааа.... преди 2 години
Значи мярката си е същата , която наложиха "лошите гербаджии", ..НО (!!!) - сега е "по-фокусирана" ! Ясно...!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали викахте , защо не 80 на 0 , ами направете го , ама не ви стиска.
5
2
 
5
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Тоя от асоциацията за индустриален капитал явно не смята Марица за индустриален капитал, че така с охота приема отрязването от мерките. Ясно е защо го приема, но ако беше Борисов премиерът, тоя щеше да реве като наакано ...... !
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много интересна мярка защо няма някаква такава за българските производители на плодове зеленчуци и месо и призводни а дамо за хотелите защото сме просто едни консуматори а не производители
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега всички счетоводители в чудо ще се видят да крият обороти.
2
0
 
11
 
! Отговори
60/40 касичка преди 2 години
абе да попитам , тоз другар с какви пари е станал индустриалец ? колата ли си е продал или е теглил студентски кредит ?
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак дрън-дрън, такива условия сте "изфокусирали", че и хиляди документи да приготви човек, пак ще го отрежете.