Обявяват цените в евро и лева от август 2023 година

Най-голям риск от закръгляване нагоре има в сектора на услугите
30 юни 2021 07:08, Елка Василева
218
Обявяват цените в евро и лева от август 2023 година
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на стоките и услугите у нас ще бъдат обявявани в левове и евро за срок от около 17 месеца при влизането на страната ни в еврозоната. Целта е търговците да не закръгляват цените нагоре и да няма инфлация при въвеждане на еврото. Работната дата за присъединяване на България към еврозоната е 1 януари 2024 г.

Това е записано в проект на Национален план за въвеждане на еврото в България, пише “Труд”.

Преизчисляването на цените от левове в евро ще става при фиксирания курс от 1,95583 лв. за евро. Трябва да се използват всичките пет знака след десетичната запетая и едва след това полученият резултат може да бъде закръглен до един евро цент, пише в плана за въвеждане на еврото.

Задължението за показване на цените в левове и евро е планирано да започне 30 дни, след като Съветът на ЕС приеме решение, според което България отговаря на условията за въвеждане на еврото и потвърди обменния курс, при който ще влезем в еврозоната. Очаква се това решение да бъде взето шест месеца преди въвеждане на еврото в България. Което означава, че от август 2023 г. цените ще бъдат в левове и евро.

Обявяването на цените в две валути ще продължи 12 месеца след влизането ни в еврозоната. През този период цените трябва да бъдат в левове и евро в магазините, във всички реклами на търговците и на сайтовете им. Двойното показване на цените ще важи и за администрацията. По време на този период всички суми, дължими от граждани на държавата и общините, като данъци, такси и т. н., ще се изписват в лева и в евро.

С цел поощряване на коректните търговци при определяне на цените в евро Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще организира кампания “Честен търговец”. Търговците, които спазват правилата за точно преобразуване на цените от лева в евро и ясно ги изписват, ще получат стикер “Честен търговец”.

А имената на търговците, които нарушават правилата за преобразуване или закръгляване, ще бъдат вкарани в “черен списък”, който ще бъде качен на сайта на КЗП. Гражданите ще могат да подават сигнали за търговци, които не спазват правилата за изписване на цените. Данни от страните, които последни са въвели еврото, показват, че рискът от закръгляване на цените нагоре е най-голям в услугите, особено в кетъринг сектора, салоните за красота, хотелите и развлекателните услуги.

През първия месец от влизането ни в еврозоната левът и еврото ще бъдат в обращение едновременно, като и двете валути ще бъдат законно платежно средство. Това означава, че ако страната ни се присъедини към еврозоната на 1 януари 2024 г., до 31 януари 2024 г. ще можем да пазаруваме едновременно с левове и евро. А търговците ще връщат ресто само в евро, освен ако не могат да го направят от практически съображения.

Така левовете ще бъдат изтеглени от обращение. Ще има и правило, според което в този един месец търговците няма да имат задължение да приемат повече от 50 броя монети при една покупка. Целта е магазините да не бъдат затруднявани от хора, които отидат да пазаруват с един плик стотинки.

След изтичане на първия месец от влизането ни в еврозоната, ще пазаруваме само с евро.

През първите шест месеца от въвеждане на еврото банките и “Български пощи” ЕАД ще обменят безплатно на каса банкноти и монети от лева в евро, а през следващите шест месеца ще могат да взимат такса за тази услуга. Една година след влизането ни в еврозоната банките ще обменят левове срещу евро само по тяхно желание. Но БНБ ще обменя левове за неограничен период от време, като няма да взима такса за това.

В данъчните декларации и формулярите, които гражданите и фирмите ще попълнят след въвеждане на еврото, и които се отнасят за задължения към хазната за предходната година (преди въвеждане на еврото), дължимите суми ще бъдат в български левове. Самите плащания към хазната обаче ще трябва да бъдат в евро, изчислени по фиксирания курс на лева. Ако има закръгляване, то трябва да бъде в полза на гражданите - т. е. те може да платят няколко цента по-малко, но не и повече от дължимото в левове.

От датата на членство на България в еврозоната всички разплащателни, спестовни и депозитни сметки в банки ще бъдат автоматично и безплатно превалутирани в евро. Това ще стане при фиксирания курс от 1,95583 лв. за евро. Още от първия ден на приемане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки само евро, независимо дали го правят чрез банкомат или в офис на банка. Безкасовите плащания също ще бъдат само в евро.

Всички договори за депозити и кредити в лева ще продължат действието си след влизането ни в еврозоната. От деня на въвеждане на еврото, всички заеми, отпуснати в лева, ще се считат за заеми в евро. Не се допуска превалутирането да се използва като условие за предоговаряне на клаузи по вече сключени договори между банките и техните клиенти, които биха ги поставили в по-неблагоприятна финансова позиция спрямо ситуацията им преди превалутирането.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
1
 
! Отговори
ДА на Еврото преди 1 година
ДА на Еврото! Не на рублата!
168
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искаме евро!
167
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен..196..ЛЕВА Е ПОДЦЕНЕН НО РЕАЛНО СЕГА ИМА ВИСОКА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ.
166
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен..Ние не ви искаме еврозоната, с лева и с валутния борд сме си добре а вие с К19 и еврозоната сте предателите.
165
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен.Ние не искаме в Евро зоната. И така сме си много добре. Лева е стабилен и валутния борд се справя добре. Предполагам че някой завижда на България че се справя добре и иска да изтърбуши постигнатото от валутния борд. Да ни вкарат в гръцкия сценарий но вече няма да има кой да ни спаси защото международната обстановка се промени. Същите сили които налагат К19 налагат и европарите. Ние не ви искаме еврозоната, с лева сме си добре а вие сте предателите.
164
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анка..Много граматически проблеми. Научи граматика, тогава пиши по форуми.
163
5
 
7
 
! Отговори
защо преди 2 години
не изравнят евро -лев 2-1 и още отсега да го въведат? ами ако еврото изчезне ,кво прайм??
162
6
 
7
 
! Отговори
до 171 преди 2 години
Защото на село минават цветнокожите и ти обират градината, животните, хляба, парите и ако останеш жив си късметлия! Ама ти откъде да го знаеш това, като гледаш само медиите на шиши?
161
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Даа! "ГОСПОДИНЕ , явно не можете да вденете !" Не, че не може да вдене, нарочно лъже. Той е един от малко по-рафинираните ***. Лъжите, които върти са малко по-тънки (макар че точно тази не е от тях) и трябва човек или да е бил свидетел, за да знае, че ХХ лъже, или да е запознат добре с материята. Иначе някъде добре са го обучили на тънките разлики между истина и полуистина. Честичко точно на това разчитат лъжите му: на нещо, което не казва (но го има и го орповергава) ;)
160
18
 
12
 
! Отговори
емигрант преди 2 години
Какво се плашите бе , болшевики? Още 2008 г. една фирма ми показа цените в евро на мебели и левове.Приеха ми еврото при покупката.Нищо лошо за левчето, но това е бъдещето, а не рублички,йоани и песоси на Латинска Америка.Отворете си най -сетне очичките.
159
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още една стъпка която ни доближава до най богатите държави. След като приемем Еврото остава са да влезем в Шенгенското пространство. А сега с новите фондове за възстановяване ще се довърши реконструкцията на инфраструктурата в цялата страна както и новите магистрали ще бъдат завършени до няколко години. Очаква се и българската армия да бъде модернизирана с последно поколение американска техника. Нещата постепенно се нареждат. Остава само да сме живи и здрави и да се радваме.
158
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въвеждането на Еврото ако наистина се случи в срок ще бъде голям успех за България. Един проблем по малко за бизнеса и хората които често пътуват в чужбина. От въвеждането на Еврото ще загубят единствено банките и обменните бюра.
157
7
 
1
 
! Отговори
Анка преди 2 години
До Анонимен- ЕС няма да се разпадне , но ТСВ ще бъде точно в западналата европа според предсказанията. На изток по няма да се усети. Алоис Ирлмайер има предсказания за европа.
156
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз искам референдум за приемането на еврото,какво е това нещо едни бас.туни се събрали и решили да немаме повече национална валута ами тази измислена пара която не се знае още колко време ще просъществува...стига толкова експерименти с нашата държава и народ...
155
14
 
35
 
! Отговори
Референдум! преди 2 години
Хайде да си направим един национален референдум по въпроса и да видим всъщност колко хора ще подкрепят въвеждането на еврото. Гарантирам ви че ще са в рамките на 20% облагодетелствани от евро-грабежа на страната.
154
8
 
5
 
! Отговори
има нЯщо ! преди 2 години
Защо ''ако'' не обеднеем , до сега не сме миналЕ към еврото ?ЯВНО , ИМА НяЩО ДРУГО !При излизането ни от зоната , С КОЛКО ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ , И ОТ КАКВО ЗАВИСИ , КОЛКО ЩЕ БЪДЕ 1 ЕВРО СПРЯМО ЛЕВА ... Ами никой не може да обясни , защото НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВА ЩЕ НИ БЪДЕ ИКОНОМИКАТА ТО-ГА-ВА !А на дъ мо !
153
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато въведат еврото и ЕС може да се разпадне според известни гадатели. Даже пишеше, че арабският свят ще завладее Европа. Наблюдава ме го това със бежанците които прииждат всекидневно.
152
0
 
18
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
До Христо Христов,...ГОСПОДИНЕ , явно не можете да вденете !Говорим , НА ВРЕМЕТО КОГАТО ГЕРМАНИЯ МИНА КЪМ ЕВРОТО , ЗА КОЛКО СЕ РАЗМЕНЯШЕ 1 ЕВРО СПРЯМО М-А-Р-К-А-Т-А 1 евро се разменяше за 1.27 марки .Не бъркай ЛЕВА !За 1 евро в момента вярно е равно на 1.95 , ама ЛЕВА !Разбрахте ли ме ?На колко години сте , аз съм СВИДЕТЕЛ НА ТОГАВАШНАТА МАРКА И ЕВРО !
151
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек ни чака голямото обедняване.
150
1
 
4
 
! Отговори
Дедо вия преди 2 години
До Анонимен--171--Дай Боже да не стигнеш на това дередже , наистина НЕ ТИ ГО ПОЖЕЛАВАМ !После като видиш че съм прав , ще се скриеш и ще кажеш че ''ТАКЪВ Е ЖИВОТА'' . Е , да , за едни е такъв , за други е ДРУГ !''ТАКА Е ТУКА '' / в Бг / .