Омбудсманът: Минималните пенсии - над линията на бедност

Около 1 млн. възрастни са с основен размер на пенсия под 363 лева
Обновена: 30 юни 2021 13:52 | 30 юни 2021 13:52, Анисия Иванова
32
Омбудсманът: Минималните пенсии - над линията на бедност
Снимка: Омбудсмана на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до двамата служебни министри - на труда и социалната политика Гълъб Донев и на финансите Асен Василев, в която настоя в проекта за актуализацията на държавния бюджет за т.г. да бъде предвидено минималния размер на осъвременените пенсии да надхвърли линията на бедност.

Омбудсманът препоръча още в предложението за актуализиране на размерите на пенсиите да не се допуска някоя група пенсионери да остане с неосъвременена и реално неувеличена пенсия.

Още по темата

„Обръщам внимание, че немалко възрастни хора са придобили и упражнили правото си на пенсиониране в годините назад, в някои случаи преди 10 и повече години. Основно искане на тези хора, което изцяло подкрепям, е за създаване на действащ механизъм за регулярно преизчисляване на пенсиите със средния осигурителен доход за предходната календарна година като условие, което да осигури на възрастните хора доходи за достоен живот“, пише доц. Ковачева до двамата министри.

Общественият защитник обръща внимание на факта, че само през изминалите две години хиляди пенсионери, техни организации, инициативни комитети и сдружения са се обръщали към нея с индивидуални искания и колективни подписки, в които търсят подкрепата й за увеличаване на пенсиите и за създаване на законов ред, който да осигури ежегодното им актуализиране.

„В много от проведените от мен лични срещи хората са изтъквали, че са работили десетки години и са били осигурявани съобразно нормативните изисквания. Техните очаквания са пенсиите, които получават, да им осигурят нормален стандарт на живот, а не да ги поставят в групата на социално слабите граждани, живеещи с доходи равни или под социалния минимум“, категорична е Ковачева.

Тя посочва, че по данни на НОИ от м. януари т.г. около един милион пенсионери са с основен размер на пенсия под линията на бедност -  363 лева, както и че поискала нова справка от осигурителния институт с актуални данни към м. юли 2021 г.

„Водена от чувство за социална справедливост и с желание да бъда в подкрепа на възрастните хора, нееднократно съм отправяла препоръки към Народното събрание и представителите на изпълнителната власт. Една от тях е да не се допуска размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да е под линията на бедността. Към настоящия момента минималната пенсия е 300 лева, а прагът на бедност 369 лева. Голяма част от пенсионерите продължават да получават пенсията за осигурителен стаж и възраст, която е по-ниска от линията на бедност, предвид което отново настоявам за преодоляване на този порочен модел. Такива са и очакванията на възрастните хора към компетентните държавни институции“, подчертава омбудсманът.

В заключение Диана Ковачева настоявавземането на решенията по тази обществено чувствителна тема, която засяга осъвременяване на доходите на над 2 милиона пенсионери, да става в обстановка на прозрачност и публичност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майка ми е с 38 годишен стаж пенсионира се при военните и пенсията й е под 300лв всичко е сбъркано у нас
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те бившите номенклатурчици са на минималната пенсия, защото да отдавна пенсионирани. Проблем са сегашните номенклатурчици на СДС и ГЕРБ, които са на максималната пенсия и не остават пари за трудовите хора
26
4
 
3
 
! Отговори
бай Иван преди 2 години
В Словакия орязват пенсиите на бивши партийни номенклатурчици,партийни секретари и на ченгета ДС,които са били привилегировани като заплати ,боноси и участие в криминалното раздържавяване! В България кога ще се реши тая несправедливост,за да се пивишат пенсиите на трудовите хора?
25
0
 
3
 
! Отговори
Очи имате ли ? преди 2 години
Огледайте се в държавите около нас и ще разберете , КОЛКО ДА Е МИН. ПЕНСИЯ , И КОЛКО , МИН. ЗАПЛАТИ !Има ли по-бедни в Европа от българите , не от ''съотечествениците '' ни от Факултета .
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАБОТЕЩИТЕ НА МРЗ 650лв СА СЪС 124,5лв НА ДАЛАВЕРА НАД ПРАГА НА БЕДНОСТТА ОТ 363лв.КОГАТО СЕ ПЕНСИОНИРАТ СЛЕД 40 ГОДИНИ КОЛКО ПОД ПРАГА НА БЪДЕЩИЯТ ПРАГ НА БЕДНОСТТА ЩЕ БЪДАТ?! Я ДИАНА КОВАЧЕВА ДА ГО ИЗЧИСЛИ!!!
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОГАТО, КОЯТО И КОИТО ДА Е БИЛА И БИЛ ОМБУДСМАН, НЕ СА ЛИ ЗНАЕЛИ, ЧЕ "МП" Е БИЛА И Е ВИНАГИ ПОД ПРАГА НА БЕДНОСТТА. ТОВА ЕПОХАЛНО ОТКРИТИЕ "УТРЕ" ЛИ ГО НАПРАВИХА. АЗ ГО ЗНАМ ОТ СРЕДАТА НА 1970-те ГОДИНИ, КОГАТО БАБА МИ ПОЛУЧАВАШЕ 30лв ЗЕМЕДЕЛСКА ПЕНСИЯ. БРАВО!!!
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 1989 година комунисти няма, а има само демократи, някои от които са мутродемократи. Затова сме няколко пъти по-бедни от преди 1989 година, защото няма комунисти и ни управляват демократи, в последните 12 години мутродемократи.
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минимална работна заплата за страната 01.01.2021 - 650.0001.01.2009 - 31.12.2009240.00
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 12 години управление на мутродемократите от ГЕРБ как искате да има нормални пенсии? Парите за пенсиите са в чекмеджетата на мутрите под охраната на Гешев
19
2
 
2
 
! Отговори
??? преди 2 години
Не знам как ги правят стъкмистиките, но моята заплата не е мръднала от 2009 година, както и на хората около мен, които познавам. В същото време се дават някакви увеличаващи се средни заплати, както и пенсии. Как става тази работа?
18
3
 
1
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
До Анонимен...а вие защо не си изгонихте комунистите от ГЕРБ , Борисов какъв е , Биков , Цачева , и още 60 % от електоратЪ .... А ? Тогава не реви , че някъде си си изгонилЕ комунистите !
17
1
 
2
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Какво стана с любимата ви дума "омбидсМая" ?
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14... А на ГЕПИ баш шефо не е ли КОМУНИСТ бе. Нали заради червената си книжка баш шефо отаказа да се деполитизира и отиде в сивият сектор. Не беше ли той ПАЗАЧ на баш КОМУНИСТА овчарин от Правец Тошо пъдарски. Да беше му ПАЗАЧ и не даваше прах да падне върху дъртия КОМУНИСТ. Комунист Комуниста ПАЗИ. Много бързо забравяте бе или така ви е угодно. Ама как да помниш то затова се иска мозАк който ти липсва. Айде бегай си на село да пасеш кравите.
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До питане !Моя живот последните 10г се подобри няколко пъти. Ама не чакам някой да ми оправи живота, а действам. Ти явно ще има още да чакаш...
14
5
 
10
 
! Отговори
герб преди 2 години
Не ни гледайте как крадем , комунистите са виновни !Е, те крадяха милиони , а ние сме по-напреДЕКА крадем МИЛИАРДИ !Държавата е на минус 38 милиарда , много важно нали вие ще ги връщате !
13
5
 
8
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
До Анонимен--14-- Ало , кой управляваше 13г., и какво ''обещаваше'' . Съжалявам че гласувах за ГЕРБ които ни излъгаха !!Всички останали държави в ЕС / нови членове/ се оправиха , а ние копаем дъно подир дъно !Погледнете съседите !Кога ще стигнем румънците ???
12
5
 
8
 
! Отговори
истината преди 2 години
По времето на Орешарски минималната пенсия беше 150 лева, сега е 300.Тогава защо не бяха загрижени другарите и другарките. Имаха си правителство БСП и ДПС и не питаха как живеят пенсионерите със със 150 лева.
11
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В другите страни си изгониха комунистите, в България 30г след комунистите техните наследници - Радев, Нинова, Рашков... са на почит и управляват. Добре, че беше ГЕРБ та да не сме като Украйна, Беларус или Молдова.
10
3
 
12
 
! Отговори
АЛОО, ... преди 2 години
,... гербаджиите :И в другите държави е иМАло комунизъм , защо има ОГРОМНА разлика в благосъстоянието на народа . Защо САМО България е на всички последни места по всички показатели ?Отговора е само един , ЗАЩОТО КРАДОХТЕ , И ТО НЕ МИЛИОНИ , А МИЛИАРДИ !
9
1
 
8
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
Нима в другите държави нови членки в ЕС като нас , НЕ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ , но въпреки това , те са доста преди нас .Защо там , минималните заплати са над 1600 евра , минималните пнсии над 500 евра /говорим за М-И-Н-И-М-АЛ-НИ-Т-Е / .Така че не може повече да се обвинява комунизма който вече 32 г. го няма , господа И дрУгарЕ от ГЕРБ !То и за това САЩ свалиха доверието от Борисов и ГЕРБ !Борисов БИЛ ДАЛ 50 лева и 2 пъти вдигал пенсиите ???А СЪС КОЛКО ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ВДИГНЕ ЗА ДА СТИГНЕ МИНИМУМА ???