Радев: България и РСМ могат да работят заедно по откритите въпроси

"Очакваме устойчиви и необратими резултати в добросъседските отношения"
41
Радев: България и РСМ могат да работят заедно по откритите въпроси
Снимка: Президентство

Сънародниците ни в Република Северна Македония очакват много по-активен културен, духовен и образователен обмен с България. Това каза президентът Румен Радев, който разговаря с представители на Културния център "Иван Михайлов" от град Битоля.

На срещата са обсъдени перспективите за опазване на културно-историческото ни наследство в югозападната ни съседка. В Република Северна Македония расте интересът както към общата ни история, така и към издаването и разпространяването на оригиналите на творчеството на братя Миладинови, Димитър Талев и други дейци на Българското възраждане, посочва Радев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.
 
По думите му преди всичко България очаква от своята югозападна съседка устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения в името на общото ни европейско бъдеще.

Този процес изисква не само да работим заедно за насърчаване на икономическите, транспортни и духовни връзки, но и Република Северна Македония да уважава правата на своите граждани, които се самоопределят като българи, да изостави идеологемите от тоталитарното минало в учебниците по история, в надписите в музеи и на исторически паметници, а творчеството на българските възрожденци от Македония да се издава без подмяна и осакатяващи го редакции.
 
Убеден съм, че България и Република Северна Македония могат да развиват отношения на основата на откровен и открит диалог и да работят заедно за решаване на откритите въпроси в интерес на гражданите на двете държави, заявява президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30Само ,че документите на Коминтерна говорят друго ,за това говори и българофило Любчо Георгиевски.Имено българските комунисти излизат с идеята за македонска, тракийска и доброджансака нации ,което е одобрено от Коминтерна през 1934год.Не обвинявай руснаците за всичко,защото през 1915год.,Благоев се изкава в Народното събрание ,че той е македонец и България не трябва да влиза във война защото в Македония нямало българи!!!През 1915год.влиянието на руските другари над бг комунисти е никакво
22
3
 
3
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Темата за РСМ започна да ни идва вече в повече.Крайно време е тази дискусия да бъде възобновена едва когато учебниците по история в РСМ бъдат обновени с недвусмислената историческа истина за българите и България,когато езикът на омразата бъде из основи преосмислен,когато войнишките ни паметници намерят своето достойно място в тяхната история.Всичко друго е само политически вятър на македонската върхушка,който цели да хитрува и заблуждава цялата общественост в ЕС.Аман от македонски лъжи!
21
4
 
7
 
! Отговори
GG преди 2 години
До ГероАко Слави вземе властта, този етикет ще стане официален и в парламента ни. Важното е да има ядене, пиене и дива чалга !
20
3
 
6
 
! Отговори
Геро преди 2 години
Личи, че тия северно македонците все още са диви селяни. Има си етикет за срещи на високо равнище и вратовръзка е абсолютно задължителна, не са приети спортни сакенца и спортни ризки. А, как се облекли наще приятели от РСМ? Все едно ще ходят в чалготека и са се барнали модерни...
19
6
 
7
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
Не става ясно какво са дискутирали за Македонското малцинство в България,както и за сдруженията на гражданите с Македоско самосъзнание в България. Не разбрах кога ВМРО ще върне собственоста,Македонските домове и клубове в България,купени и построени с дарения и труд от хората с Македонско самосъзнание в България.Хубаво е да има яснота и по тези въпроси.
18
4
 
5
 
! Отговори
нормален преди 2 години
зеления чорапогащник не спира с опитите си някой да го забележи .
17
5
 
8
 
! Отговори
>>> преди 2 години
Защо така, всичко свързано с Фигуранта ухае като самия него на акано ???
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виновни за македонизма са българите.Постоянно говориме ,че македонизма е коминтернова измишльотина ,а не казваме кой прокара измишльотината в Коминтерна.Това са българските комунисти за което има и документи.През 20те и 30 те години на 20век Македония е загубена кауза за българщината ,във Вардарско сърбите налагат Сърбинска в Егейска Македония гърците налагат идеята за славогласни елини и комунистите решават да прокарат македонизма ,за да наложат свойте идеи в Македония.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми за РСМ!Тия нито са българи нито са някакви!Повече сърби са!
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Най-достойият" фуражко-чорап бил избран от 2,5 милиона българи"! Първо, имаше ДЕКРЕТ от Кремъл, Боко ще-не ще, трябваше да го преглътне и милионите "българи" бяха ИЗМАМЕНИ; и второ - в противен случай цялаТа комунистическа пасми...на щеше да вдигне такава врява, че пак щяха да си наложат техен фигурант. Двата и половина милиона радьовци показват БРОЯ на комунистическите плазмо...дии, които храним.След толкова агресивна чалго-юмручна ПРОПАГАНДА на Мун..чо комунизмът се върна, УРААА!
13
0
 
8
 
! Отговори
като има 100 000 преди 2 години
До А машинибг граждани в МК защо на бг изборите са гласували под 200 броя.
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев кажи си за Концлагера на ДАНС в град Перник, над 20 човека са екзекутирани!
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румен Радев е елджибити!
10
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов е убивал хора чрез данс и МВР, служебното правителство продължава!
9
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Радевист 5 "Най-достойният президент. Избран от 2.5милиона Българи." Нито е "достоен", нито пък е "президент" - скудо...умна фуражка, която ни натресоха от археологическите разкопки на СССР. Техният Йосиф Висарионович се помина още през 1954 г., и взе, че най-после възкръсна в наш Мун...чо Коленопреклоний. Това ли му е "достойното" - че мирише на болшевишка пръст?
8
2
 
9
 
! Отговори
Тероризъм в България преди 2 години
Господин Радев кажете на обществото ДАНС с какъв тероризъм се занимава срещу Българи! Адолф Хитлер не си е позволявал такива извращения!
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румен Мадурото си направил лаф с макетата. Голяма новина. Но абсолютно безполезна!
6
4
 
11
 
! Отговори
А машини преди 2 години
Пратихте ли им за изборите? Все пак 100 хиляди български граждани има в РСМ...
5
4
 
17
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Празни приказки и нищонеговорене. Защо ЗАЕДНО да работим?РСМ трябва да прекрати езика на омразата.РСМ трябва да прекрати тормоза над гражданите си с българско самосъзнание.РСМ трябва да признае историческите факти, а именно че НЯМАМЕ обща история. До 1945г. историята е българска, а след това имат самостоятелна.РСМ трябва да признае, че езикът им произлиза от българския.Чак след като изпълни тези условия, но истински, не привидно, можем зя им кажем добре дошли в ЕС. До тогава - ВЕТО.
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев вече е решил да предаде българските интереси в Македония. Чака удобния за него момент да ви го съобщи.