Защо токът за малкия бизнес скача шоково?

Оказва се, че се касае за договорите за доставка на т.нар. "свободен пазар"
30 юни 2021 23:30, Красимир Ангелов
29

Шоково поскъпване на тока за малкия бизнес. Причината е в договорите за доставка на т.нар. "свободен пазар". Срокът за сключване на договори за доставка на електероенергия от небитови потребители изтича на 30 юни.

Ако такива договори не бъдат подписани, те автоматично се прехвърлят с типови споразумения към сегашните си доставчици. В този случай обаче, ще им се подава ток по процедурата "Доставчик последна инстанция", което увеличава сметките.

Ива Кръстева има фризьорски салон. Тя вече е подписала договор с доставчик на електроенергия на свободния пазар.

"Още преди 1 година, миналата година и се надяваме, спазваме срока, надяваме се сметките да намалеят", каза фризьорът пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Тези, които не са сключили договори с доставчици, ще получат електроенергия, но от доставчик на последна инстанция, което ще повиши сметката им с около 30%.

"Днес е последният ден, в който те ще получават доставки от отрегулиран пазар. Това всъщност е основното. За да започнат от 1 юли да получават доставки от търговец, трябваше да са си избрали такъв търговец до 10 юни", каза търговецът на електрическа енергия на свободния пазар Андрей Рекалов.

Срокът за избор на търговец беше 10 месеца. А лицензираните доставчици на електрическа енергия на свободния пазар са общо 50 на брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
ще ви Е@бът ДО КРАЙ преди 2 години
не се ли организирате РАБОТОДАТЕЛИ И РАБОТНИЦИ ЗАЕДНО и не настане ли МАСОВ протест това няма да спре!Организирайте се, създавайте профсъюзи и индустриални съюзи (НО НЕ КОРУМПИРАНИ КАТО СЕГАШНИТЕ) и ЗАЕДНО срещу МАФИЯТА която ВИ СЪДИРА КОЖИЧКАТА ЕЖЕДНЕВНО ЕЖЕЧАСНО И ЕЖЕСЕКУНДНО.
20
0
 
2
 
! Отговори
колчо преди 2 години
От 1 година търся с колко ще е по-скъп тока от последна инстанция и никъде нищо не излизаше. Е днес вече знаем- с 30%! Когато изтече срока за избор на доставчик!
19
1
 
7
 
! Отговори
колчо преди 2 години
Това го измислиха миналата година калинките на Б.око
18
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя Фигурант съсипа всичко за няма и два месеца - егати гадта
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15: доста си простичък да знаеш. Това да не ти е монархия и каквото каже царя става. Управленивто на държавата е в парламента и депутатите и те са тези които правят промвни или гласуват такива. В момента там върви война между наши и ваши и само нормалния човек страда, държавата не е важна за тях а да спечелят там нещо си.
16
0
 
21
 
! Отговори
ера преди 2 години
свободен пазар в Бг означава да минава през повече фирми на наши хора получили лизенз за това. Няма по спекулативна енергийна борса от българската в световен мащаб.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пословичното мотане и чакане до последно или неглижиране си казва думата. Ние чакаме все някой друг да ни оправи, а на всичко от горе и да ни напълни джобовете. Говорят от година, че това ще се случи но голяма част от собственици на фирми се разтакават. Ще видите какво ще стане Август месец като дойдат новите сметки...
14
6
 
4
 
! Отговори
чалга стадо преди 2 години
защото управляват бсп и итн затова скача
13
0
 
7
 
! Отговори
dmx преди 2 години
Изразът "свободен пазар на електроенергия" означава просто дребния и средния бизнес да плащат повече. Не виждам нищо свободно в пазара на ток, за да имаме изведнъж "свободни" цени
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото много май Мун на клона, а май Мун сака банан.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълно е посредници които взимат % по трасето.Ако държавата продава директно на фирмите,токът и за бизнеса,и за хората ще е поне на половина по-евтин.Спасението е всеки да си прави ток.Тогава монопол няма да има и ще молят хората за се закачат за да им плащат.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото алчните не могат да се наядат!
9
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев защо не наложи вето на поскъпването?!?! Оставка, съд и затвор!!!
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На БУНТ против тока!
7
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По умните сигурно помнят плана Ран-ът. Това което се случва в последните 30 години не е случайно. Плана се изпълнява под зоркият поглед на онези от краварското посолство. Случайно ли отиде краварката на крака при Радев без видим повод. Не не е случайно отиде да му напомни кой е шефа. Да го виждате от тогава Радев да се пеняви. Не и няма да го видите. Сега само наблюдавайте коренната промяна в летеца. Унищожението ви е планирано много отдавна. Вие сте обречени на унищожение. Излишни сте.
6
3
 
9
 
! Отговори
Енергетик преди 2 години
Е как защо? За да ликвидират държавата колкото може по-бързо!
5
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази бомба я заложиха от ГЕПИ. Те бяха на власт когато измислиха техни хора да продават ток на фирмите. Ама на късопаметните как да им навием акъл. Ако беше у....й щях да им го вкарам ама акъл нестава. Същото ви чака и вас отворковци. От утре ще ви го вка.рат с повишение на тока. А парното щее шоково щото филията свали газта с 40 процента. Инвестирах в собствен енергоизточник и от 15 години съм независим. Да ви вдигнат тока и парното с 100 процента и пак ше гледате като теле у железница
4
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наследството на герП в деиствие !
3
4
 
29
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Аз съм сключил договор с ЧЕЗ и ме уведомиха, че тока на свободния пазар е поскъпнал с 40%, което води и до промяна на цените от около 12ст на около 17 ст за киловат, което си е жив обир. Държавата ни прецака със свободния пазар, но има Господ и всички ще си платят за греховете един ден!
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И както винаги Красьо пак си е съчинил заглавието. Реално, ако фирмите не са блели последната година, сега ще имат по-ниски сметки. Но Красьо гони кликове - поскъпване, шоково, ток, бомба! Ганьовска работа, ама...то не е...да му го набиеш...акъл е.