Комитова за "Хемус": Как да спрем строителство, което не е започнало?

Тя отговори на атаките на бившия премиер Борисов
Обновена: 2 юли 2021 10:42 | 2 юли 2021 10:41, Анисия Иванова
85
Комитова за "Хемус": Как да спрем строителство, което не е започнало?

Няма как да спрем строителство на АМ "Хемус", което не е започнало. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова отговори на опасенията, че поради непрозрачно раздадени пари може да спре изграждането на трасето. Вчера и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че му е мъчно за "Хемус", а хората така са се радвали за нея.

„Никой не спира строителството на магистрала „Хемус”. Важно е обаче кой би могъл да я спре. Първо могат да го спрат фирмите, които могат да кажат на работниците си, че нямат пари за заплати. Това ще бъде лъжа, защото те имат много пари, но е възможно този процес да се случи по други причини. Искам да кажа на работниците, че фирмите имат пари. Г-н Беличев също може да спре строителството. Той е шеф на „Автомагистрали” ЕАД и на всички подизпълнители.  Аз нямам власт над него. Въпреки че „Автомагистрали” ЕАД е собственост на МРРБ, г-н Беличев може да се уволни само ако той реши сам”, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова пред Нова тв.

Важно е да отбележим, че „Хемус” се строи от нашето търговско дружество, наречено „Автомагистрали” ЕАД. Това е основната строителна компания, която работи с много подизпълнители, на които са раздадени аванси, обясни Комитова.

Още по темата

„Държавата отделя много пари за строителството им. Фирмите, които изпълняват се оплакват от години, че парите за строителството са малко. Държавата е права, че те дават много пари и фирмите са прави, че получават малко. Гражданите пък са недоволни от ниското качество. Защо се случва така? Механизмът по който се надписва сметката е ясен. При т.нар. „инженеринг”, ако за един път трябват 100 кубика бетон за качествена работа, в сметката се записват 200. Цената остава пазарна, но количеството е завишено. Същата е схемата и със свлачищата. При всички тях няма обществени поръчки”, коментира Комитова.

Тя добавя, че магистрала „Хемус” представлява едно трасе от 250 км от Ябланица до Шумен. „Това е равно на магистрала „Тракия” от Пловдив до Бургас. „Хемус” е разделена на 9 участъка за строителство. За участъците от 1 до 6 сме одобрили 1.95 млрд. лв, а за участъците 7,8 и 9 сме осигурили 1.8 млрд. лв.”, обясни тя.

„В участъците 1,2 и 3 се извършва строителство с разрешението на за строеж, а в участъците 4,5,6,7,8 и 9 не е започнало строителството. Нека поговорим кой и как спира строителството на магистралата? В 1,2 и 3 се строи и към този момент, а в другите няма как да спрем строителство, което не е започнало”, заяви министър Комитова.

По първото постановление от участъци от 1 до 6, за които са разходени близо 2 млрд. лв се строят само 1,2 и 3, а другите не са започнати.

„От тези 2 млрд. на нашето търговско дружество ("Автомагистрали") са изплатени 1.38 млрд. – парите са там. Като строителство сме изпълнили – 9 км са готови, а още 68 км са в строителство и не са въведени с Акт 16. Около 16 процента от магистралата са изпълнени, а с парите сме много по-напред. Въпрос на месеци е километрите по участъци 1,2 и 3 да бъдат завършени”, обясни министър Комитова.

„Аз мразя незавършеното строителство, защото то е най-скъпото. Ако тя остане незавършена тя ще ни излезе 5 пъти по-скъпа. Никой няма интерес да спира строителството на магистралата”, добави тя.

„Ремонтът на тази магистрала се финансират с други средства. Когато аз дойдох в министерството на 12 май - 3 фирми вече работиха в участъка Чирпан – Стара Загора. На 12 май се работеше усилено, а туристическият сезон се открива на 15 май. Опциите пред нас бяха две – или да спрем строителството, или да го продължим. Спряното строителство са загубени пари. Грешката е допусната в по-ранното планиране на тези ремонтни дейности”, каза Комитова.

Фирмите започнаха да си искат парите. Ние казах, че ще им ги дадено, но след като извършим проверка на място. Констатирахме некачествени строителни работи и ги накарахме да си отстранят дефектите, каза още служебният министър на на регионалното развитие и благоустройството.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
3
 
! Отговори
до 51 преди 2 години
Не бяха малко, много бяха, дали съм ги дал не мога да кажа. Но си прав, за сигнала в нормалните държави, лошото е че тук не е нормална държава и ако подам сигнал ще стане по зле за мен и ти това го знаеш много добре. Тъй че задръж си мислите.
49
3
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен50 Това, което си написал, не е наглост! Наглост е да гледаш някой в очите и да го лъжеш, или да му казваш "всичко е наред", когато му забиваш нож в корема...Просто Герберите няма да се обясняват с вас за такива изфабрикувани обвинения, целящи не стигане до истината, а очерняне на ГЕРБ! Както вие говорите без факти и доказателства, така и те ви отговарят без факти и доказателства...Танто за танто! Чиста работа!..Какво ще се занимават те с едни престъпници като вас, БСП и СИЕ
48
2
 
4
 
! Отговори
А преди 2 години
Имате интернет, пускате ютубата, пишете магистрала хемус и гледате клипчета от дрон.Струва ми се че са попрекалили с кръговите и детелините.
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 50Чалгаджия като тебе може да каже че и 30 трилиона са откраднати. Какво ти струва?
46
0
 
5
 
! Отговори
Тубата преди 2 години
Не един, няколко са клипчетата на Хемус. Изглежда ми да се строи.
45
1
 
6
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
Не знаех че в партийните централи се "Озаконяват" строителни документи. И да ти е искал някой рушвет, той си има име и ти си длъжен да подадеш сигнал за това престъпление. Така работят нормалните държави. А ти в случая само се оплакваш, че са ти поискали МНОГО, защото ако беше по-малко, щеше да ги дадеш, вместо да си оправиш нередностите.
44
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва герберунгелите много нагли значи.Ти му викаш окрадохте 30млрд от народа - те ти викат дадохте 59мнл за избори.Ти му викаш - фалирахте две банки ПАК за сметка на народа, то милото ти вика, Рашков прехвърлил няква къща.Първи по смъртност и последни по ваксинация - те ти викат служебното правителство спира ваксинациите.И тн. пътища, образование, здравопазване.И децата вече не ви служат мозъчните гърбави пръдни честно, много ниска топка сте за всеки с IQ по-голям от номера на обувките.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ф 16
42
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая май не е чула за 500-те км магистрали на Банкянския крадец.
41
2
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До БОКо ме цитираш, ба?!...Ха-***-ха, значи!...Ще ме цитира! Това да не ти е тук цитираджийницата, значи?! Не мой то тъй да се цитира! Требе документ! И още подпис и печат, значи! От общината и Народното събрание, значи! И още от Президента! И от Прокурора!...Утре ще ме пипнат, че нема документи и глей кво става - глоба до глоба! НЕ! Никакво цитиране...до полунощ - както си е в закона чл.12078432,ал.50089
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хм. Тези дни гледах едно клипче от дрон, точно от строителството на Хемус. Сега ще пробвам да го изровя пак.
39
10
 
6
 
! Отговори
до Даная преди 2 години
Има едно Лелче Диана дето обикаля статиите като цветарка и обяснява някви неща за бсп и защитава бойко. Маце, на никой не му пука за бсп, много е важно да го разбереш това, за да се успокойш. А герп са престъпна групировка. и понеже ще ме питаш дали съм видял нещо аз лично - да видял съм, гербави са ми искали рушвет за озаконяване на противопожарна безопасност в сградата, но няма да ти казвам за колко пари, защото ще ти стане мъчно за стотинките, които ти дават на теб.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая вярно не е случила на диоптър!
37
2
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен39Гледай да не се пръснеш от злоба, БСП!-може да се разлети мухлясалия ти мозък и да осмърди орталъка, значи...Проблем! /не с мозъка, а с орталъка - току виж си прогонил всички лалугери, плъхове и отровни паяци там.../За вас всяко честно отношение е мистерия, като при теб това явно се свързва с пикочно-половата система и първичните инстинкти - БСП, какво да ви прави човек? Крайно време е да ви махаме! БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много моля Ви Мадам Комитова! Вие просто блокирате реализирането на проекта! Защото вече и на децата е ясно че Вие от строежи разбирате само от парите които усвоява проектанта! Важното е проект да има, т.е да офформим хартията. Защото по-вече хартие, по чисто ДУПЕ .
35
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диктатор е по скоро Радев с частнатс му ЦИК и венецуелските машини, които ни излязоха 59 млн лева
34
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко днес пак ли е рИвал?Играчката за пълнене на чекмеджета ли му взеха?
33
6
 
7
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен34 Къде го видя Бойко манипулатор и диктатор, значи? - това е специалитет на БСП! Покажи ми един случай Бойко да е манипулирал или да се е държал диктаторски! Бойко е готов във всеки момент да се извърти на 180 градуса за да няма проблеми-ако си спомняш как едни наши момчета хванаха бегълци на границата, Бойко ги похвали за проявената обществена ангажираност, но после ЕС писна,че те сигурно искали да ограбят бежанците и Бойко веднага се извъртя в посока ЕС..Той е с много меки пръсти
32
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Радефските недоразумения ще се строи като по Татово време - магистрала от София до Пловдив 30 години
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За разлика от Узунов, Комитата ще трябва не с пликове, а с куфари да ходи да се отчита на фигуранта.