Защо тенът през лятото не е препоръчителен?

Има храни и добавки, които помагат в борбата срещу слънцето
4 юли 2021 11:51, Ния Христова
12
Защо тенът през лятото не е препоръчителен?
Снимка: Pixabay
Много хора през лятото се опитват да хванат тен, но това съвсме не е препоръчително. Този тен означава, че имаме някаква патология, някакма увреда и кожата се опитва да се предпази. 
 
Това обясни в ефира на bTV д-р Самер Шокър. Той смята, че между 10 ч. и 16 ч. слънцето трябва да се избягва, а да се излагаме на него рано сутрин и след 17 ч.
 
"С децата трябва да сме много внимателни. По принцип на малките и на бебетата под 6-месечна възраст не се препоръчва да посещават плажовете и басейните. Трябва да се използва слънцезащита специално за тях и да е минерална, цащото няма никаква химия, да се слагат шапки и да не са пряко на слънце, а под чадъра", обясни д-р Шокър.
 
Дерматологът допълни, че слънчевата алерия е изключително неприятна и за нея има генетична предразположеност. "Промяната в кожата от UV лъчите се възприема от имунната система като чуждо тяло, започва да се атакува и се появяват симптомите като силен сърбеж, зачервяване и подуване", уточни лекарят. 
 
Той припомни още, че хора с много бемки по кожата също трябва да внимават със слънцето.
 
"Диетата и дерматологията винаги са свързани, всичко, което възпалява организма, възпалява и кожата. Някои храни и добавки могат да помогнат с борбата срещу слънцето. Това са антиоксидантите и добрите мазнини като Омега 3, както и витамин С". Д-р Шокър препоръчва да се храним с риба, плодове и зеленчуци, които помагат за справянето с оксидативния стрес от слънцето.
 
Какво е важно да знаем за слънцезащитните продукти? 
 
"Минералната козметика за слънцезащита е буквално наночастици, които са цинков оксид или титаниев диоксид. Прилагат се на повърхността на кожата и те рефлектират слънчевите лъчи. Хубавото на това е, че се активира веднага, когато я нанесем равномерно, лошото е, че оставя един бял филм, който повечето пациенти не харесват. Това обаче е клиничният отговор, който искаме - когато е по-бяло сме по-защитени", обясни д-р Самер Шокър.
 
Според него повечето хора избират химичната слънцезащита, тъй като се нанася по-равномерно. "При нея активните съставки са авобензон или оксибензон, отнема малко повече време да се активира - 10 или 15 минути и затова при нея препоръчваме да се нанесе предварителн овкъщи или преди да излезем на слънце. Тя трабва да е широкоспектърна защита - такава, която предпазва от UV-Ar UV-B, да бъде 50 фактор през лятото, а през зимата да е 30 фактор", отбеляза лекарят. 
 
Повечето хора смятат, че като нанесат слънцезащита, вече са готови за слънцето, но трябва да е и с водоустойчивост, допълни д-р Самер Шокър.
 
Той смята, че хубаво да имаме защита както за лице, така и за тяло. "Тази за лице е хипоалерична, по-добре се усвоява и по-бързо попива от тази, която е по тялото. Много е важно да се консултирате с вашия дерматолог каква кожа имате и каква слънцезащита да използвате, защото има много продукти на пазара", каза още д-р Самер Шокър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ммм наночастици! Да предпазват от образуване на витамин Д! Звучи като билет за рая
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно през лятото хората трябва да събират слънчевите лъчи. Малко са хората които цял ден седят на слънце през лятото.
7
1
 
6
 
! Отговори
проф. Намсикойси преди 2 години
За хубав тен - ваксинирайте се за коронавирус.Освен това ставате интелигентни.Виж питайте Златена да ви каже колко е хубаво да се ваксинирате.
6
0
 
5
 
! Отговори
ами преди 2 години
А тенът през зимата?
5
2
 
5
 
! Отговори
Aluminum basebal bat преди 2 години
Реклама за слънцезащитни продукти. Другото са полуистини или откровенни лъжи.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а за кои защити говори, за тея с алуминиев оксид дето причиняват рак ли? да се маже отзад и да пие уринка от камилка.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защото имунната ви система ще стане непобедима за това. и няма да ви ловят ни грипове ни корони и ръката която го храни тоя чаршаф ще спре да му отваря кенчетата с кучешка храна.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ако хвана тен е патология? А ако се зачервя, олющя до рани не е патология?Уча се цял живот!
1
5
 
28
 
! Отговори
защо преди 2 години
"Защо тенът през лятото не е препоръчителeн"Защото е безплатно.