Янев: Разчитам демокрацията да надделее след изборите

Премиерът се срещна с посланика на Словения
Обновена: 6 юли 2021 15:58 | 6 юли 2021 15:02, Веселина Йорданова
135
Янев: Разчитам демокрацията да надделее след изборите
Снимка: БГНЕС

За ролята и значението на предстоящите парламентарни избори в България, както и за перспективите за развитие на вътрешнополитическата ситуация впоследствие са разговаряли премиерът Стефан Янев и посланикът на Словения у нас Анжей Франгеш.

Премиерът посочи, че се полагат всички усилия, така че да бъде гарантирана честността и автентичността на вота и възможността българските избиратели да гласуват свободно в съответствие със своите предпочитания.

Българският министър-председател коментира потенциално сложната ситуация в контекста на очакванията за силно фрагментиран парламент и за трудни разговори между политическите сили по отношение на процеса на формиране на правителство. Янев подчерта, че в крайна сметка разчита демокрацията да надделее.

Във фокуса на разговора бяха двустранните отношения и теми от европейския дневен ред в контекста на приоритетите на започналото на 1 юли т.г. Словенско председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от правителствената пресслужба.

Бяха представени и обсъдени целите на председателството в посока устойчивост и възстановяване на Европейския съюз, организацията и провеждането на основни събития в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, тенденцията пред европейския начин на живот, върховенството на закона и гарантирането на равнопоставеност за всички.

Акцент бе поставен върху ЕС като надежден и сигурен съюз, способен да осигури сигурност и стабилност в съседство. В този контекст беше подчертана ключовата роля на трансатлантическото сътрудничество и перспективите пред развитието на страните от Западните Балкани.

Премиерът приветства амбициозния дневен ред на Словенското председателство и подчерта значимостта на дефинираните приоритети.

Българският министър-председател открои важността на поставената тема за възстановяване и устойчивост на ЕС, като в тази връзка очерта времевия хоризонт за приключване на работата по нашия национален план, както и механизмите за неговото представяне и привеждане в действие. Специално внимание бе обърнато на необходимостта от пълноценен дебат в рамките на предстоящото публично обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост, както и на ролята на парламента като ключов фактор за осигуряване на широка подкрепа и легитимност по отношение на неговите параметри.

По отношение на втория основен приоритет на Словенското председателство – Конференцията за бъдещето на Европа, премиерът Янев обърна внимание на ключовата роля на дебата в това отношение и предложи конкретни теми, които могат да бъдат включени в него. В тази връзка той призова да мислим повече за това как да върнем политиката в политиката. Българският министър-председател подчерта ключовото значение на гражданското общество по отношение на политическия процес и отправи послание, че политиката се нуждае от политици, а не от бюрократи.

По отношение на процеса на разширяване на ЕС беше обсъдена темата за европейския хоризонт пред Република Северна Македония и предизвикателствата в това отношение. Стефан Янев препотвърди българската позиция и принципната подкрепа на България за европейската перспектива на РСМ и Албания, като изведе на преден план необходимостта от по-ефективен диалог и реална воля за разрешаване на противоречията между нашата държава и РСМ.

Акцент бе поставен върху изискването да бъдат изпълнени ангажиментите в двустранното споразумение и да се предприемат реални действия по отношение на защитата на човешките права и преустановяване на езика на омразата. Бе изразено усещането, че европейските ни партньори по-скоро вземат страна, толерирайки РСМ, респективно - обвинявайки България, без реални и аргументирани основания. Българският премиер отбеляза, че в своето качество той се старае да действа като политик, а не като бюрократ и в този смисъл основен приоритет е да бъде представен и защитен в максимална степен националният интерес на Република България.

В края на разговора българският министър-председател пожела успех на Словенското председателство и подчерта, че държи на открит и честен диалог и че разчита на реципрочност в това отношение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе янеф, какъв министър председател си ти? Я се огледай малко! Ами ти си марионетка- откъдето и да те погледне човек! В теб няма нищо министър- председателско!
78
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така маститият държавен служител- рашкоф се е сдобил с 19 (деветнадесет) недвижими имота?
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е лошо от време на време да се сменят крадците.Ако само едни крадат,ще се пръснат от преяждане и няма да може да се порадват на откраднатото
76
2
 
16
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
ХА ХА ХА комунист и демокрация ПЪЛЕН ЛЪЖЕЦ
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
- Вярно ли, че комунистите искат властта? - Вярно е, но партийците не им я дават.
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква демокрация, при 20% избирателна активност? Демокрацията е управление на мнозинството, когато гласуват 80-90-100 % от хората, а управлението в България е просто незаконно узурпиране на власт от авторитарни престъпници.
73
8
 
2
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
Къде герберите скриха''вожда'' , в турското посолство при Местан , или при Ердоган ?
72
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н Янев, какво стана с г-жа Елена Фичерова-Караиванова? Обсъдихте ли с Черепа нейното непосредствено бъдеще?
71
0
 
7
 
! Отговори
генерал Нахуйников преди 2 години
А ако не спечели демокрацията, Румен Радев ще ти тресне "пет непоряда по служба"
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 90 ".Говори го английския като някои роми българския, но все пак го говори." Ко, ко речИ? :)))))))
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 84 ..."Да вземем за пример Радев, който е завършил с отличие в САЩ, знае език и ... " .... И АЙ ХОУП ДЕТ ДИС СИЧУЕЙШЪН ИС КРИТИКЪЛ ... :))))....Говори го английския като някои роми българския, но все пак го говори. Но нека не забравяме че като един истински представител от фамилно БКП се е ползвал с привилегии недостъпни за обикновения български гражданин!')))))))))) ...Повечето българи в България забравят този важен факт но сметката ще се плаща главно от тях!:))))))))))))
68
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Г-н Янев къде скрихте специалиста Спецов?
67
0
 
12
 
! Отговори
Бла-бла-бла преди 2 години
До Анонимен Военен и политик са две взаимно изключващи се тези...Няма как един човек ,който през целия си осмислен живот ,поведението му да е било изграждано под формата на вертикална субординация,един ден да се събуди и да мисли многопластово...Политиката е низ от компромиси ..От военен може да се пръкне само диктатор...
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 12345 "Подслушвали Маджо а от другата страна на линията говорил Христо Иванов, подслушвали Божков а гласа отстреща бил на Стефан Янев, подслушвали братя Галеви пък се чувала сестра Галева. Какъв е проблема?" Очевидно е, че проблема е, че не е трябвало да подслушват тези прекрасни хора като Маджо, Галевите и така нататък, защото от другата страна са били Янев и Фигуранта! Не може така!
65
1
 
5
 
! Отговори
50 лв преди 2 години
Конграчулейшън, пионки!
64
4
 
1
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Каквото Правителство да избере Народа ще има проблеми . Единствения Проблем е липсата на Прокуратура , МВР започна да работи , Министрите започнаха да подават сигнали за Корупция .В Момента Главния Прокурор и Съда пречат умишлено за разследване и присъди на Престъпници - България е в парадокс - избраните за противодействие на Престъпления работят в интерес на Престъпниците - този модел още работи в Италия .
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 75 "Да вземем за пример Радев, който е завършил с отличие в САЩ, знае език и ... " .... И АЙ ХОУП ДЕТ ДИС СИЧУЕЙШЪН ИС КРИТИКЪЛ ... :))))
62
0
 
11
 
! Отговори
моч преди 2 години
Искал е да каже ФАТМАКОКРАЦИЯТА , която е характерна за страни с държавно устройство тип ХУНТА , където мутри , криминали и мафиоти пишат закони , а морала , културата , нормите на поведение и отношението между хората се ограничават до нивото на пошлост , чалга и зелено-розовия либерализъм.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е положението.80 % ***...искат да бъдат управлявани от неуки и крад ливи далаверджии.
60
0
 
6
 
! Отговори
12345 преди 2 години
До Анонимен Подслушвали Маджо а от другата страна на линията говорил Христо Иванов, подслушвали Божков а гласа отстреща бил на Стефан Янев, подслушвали братя Галеви пък се чувала сестра Галева. Какъв е проблема?