Нов лабораторен блок разширява българската база в Антарктика

Приоритетите на изследвания са земята, ледници, геофизика, биология
6 юли 2021 17:45, Анисия Иванова
13
Нов лабораторен блок разширява българската база в Антарктика
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изследванията, които се провеждат в българската полярна база на о. Ливингстън в Антарктика, стават все по-всеобхватни. В момента тече и процес за нейното разширяване с нов блок, който освен геоложка и биологична лаборатория, ще помещава и нови жилищни помещения. Това заяви д-р Стефан Велев, геолог и ръководител направление „Наука и образование“ към Национален център за полярни изследвания към СУ „Св. Климент Охридски“, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Имаме добри условия за живот, но след зимата системите трябва да се вкарат в действие. Приоритетите на изследванията са науката за земята, ледниците, геофизика, биология, а сега развиваме и изследванията на Южния океан. Провеждат се и психологически проекти, които изследват поведението на учените“, разказа Велев.

Антарктика е естествена научна лаборатория, която е най-малко повлияна от въздействието на човека, каза Велев.

Имаме бърз и постоянен обмен на данни с другите научи екипи, добави той и даде за пример археоботаническите изследвания, които се провеждат съвместно с антарктическия институт на Чили.

Българската експедиция наблюдава и процесите на затопляне на климата и тяхната проява на континента. „Правим мониторинг на климата – наблюдава се покачване на температурите и покачване на нивото на Южния океан. Можем да пазим малко повече планетата и да създаваме по-малко боклуци“, каза Велев.

Повече за ледения континент и как българските експедиции работят там в условията на пандемия може да се научи от събитието „На края на света“ в „Музейко“, организирано от Ratio.bg. Освен един от инженерите на базата, гост-лектор ще бъде и лекарят на базата, разказа Никола Кереков от организацията.

За целите на българската експедиция на Антарктика, юбилейният 30-и сезон на проучвания и как ще помогне новият изследователски кораб може да гледате във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нов блок за бидоните с ракия
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7...Пак от моите данъци - за калинките на Пимпирев...Туй нищо не е, изчакай новото БКП (Герб, БСП, ДПС, ИТН, Патриоте, ИМВ) да кацне на трона пък тогава гледаяй.:)))))))...Те отсега почнаха като за начало с парното, тока и газта....:)))))))))
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нов блок за още екскурзианти.
4
0
 
4
 
! Отговори
Пара ! нормалник преди 2 години
Да проучат нашите има ли база на извънземните там и/или заселили ли са се там германците в края на 2-та св.война. Да проучат и въпроса защо Антарктида е забранена за посещения за още 35 години до 2050-та година.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, но ако "откритията" от там не се използват в бизнеса, ще си стане българския традиционен патент - борба за Купата на Съветската армия.
2
1
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРЕДЛАГАМ ДА АНЕКСИРАМЕ АНТАРКТИКА , ПРЕДИ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ДА ГО Е ЗАГРАБИЛА И ДА ПЛАШИ С ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ ПОСЛЕ, ЧЕ НЯКОЙ И СЕ БЪРКА В ИНТЕРЕСИТЕ :D
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе не можем да се гмурнем на 70 метра, камо ли да разчетем записа от червената кутия на Мига но сме с чифте "пищови" на Антарктида. :))))))))))))