Българско растително месо ще се появи скоро на пазара

Прави се от зърно, което е богато на протеини
8 юли 2021 17:45, Анисия Иванова
71
Българско растително месо ще се появи скоро на пазара
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Западна Европа вредните емисии, които се отделят при животновъдството, са една от главните причини за това хората да се преориентират към растителното месо. Отглеждането на животни генерира около 15% от всички общи парникови газове. Това каза Яни Драгов, основател на Smart Organic, в интервю за репортера Роселина Петкова, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

Всяко животно трябва да изяде 7 кг фураж, за да може генерира около един килограм месо. Със същото количество зърно могат да се нахранят много повече хора. От друга страна при растителното месо зърното се концентрира в протеин, като е нужно 3 кг зърно за производството на 1 кг месо, обясни Яни Драгов.

"Растителното месо се прави от зърно, което е богато на протеини. Най-често се използват бобените култури като грах или соя. Грахът се концентрира в протеин, като след което се добавят растителни мазнини и вода. Получава се текстура, която прилича на месото – пак има много протеини и мазнини в него и има същия вкус като месото“.

От думите на госта стана ясно, че все още хората в България не са направили преход от месоядство към вегетарианска диета.

В страни като Индия зърното се вари – грах, леща и ориз, като се консумира по-малко месо. В България сме свикнали да ядем животински продукти, а за да направят преход хората трябва да открият нещо, което максимално се доближава до това, което са свикнали да ядат. Има американски марки, при които човек не може да разпознае дали яде истинско, или веган месо. Добавят се овкусители, за да се постигне този ефект, каза Яни Драгов.

Той смята, че ползите от консумацията на веган месо са по-големи от тези на обикновеното.

"В растителното месо няма холестерол. Протеинът се храносмила лесно за разлика животинския продукт. На тялото ни трябва 72 часа, за да може да храносмила едно месо, при граховия протеин са нужни 3 часа“.

Друга тема от разговора бе дали има местно производство на растително месо в България.

"Все още няма. Ние имаме такъв проект, който е във финална фаза, като се надяваме да пуснем продукта до края на другия месец. Той ще бъде направен от грах, като планираме да направим традиционно български вкусове, тъй като при вносните продукти поправките им са съобразени със западните вкусове“.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари