Ще има ли пореден скок в цените на горивата?

В следващите 10-15 години петролът ще продължи да бъде основен фактор в икономиката
8 юли 2021 09:49, Ния Христова
10
През последната една година цените на горивата са се покачили средно между 20 и 25%. За изминалите шест месеца поскъпването е с 30 стотинки на литър. 
 
Колко ще трябва да платим за пътуването до морето тази година и как ще се движат цените на горивата в краткосрочен план?
 
"Единственото, което движи цената на горивата в България, това е цената на петрола. От август миналата година до ден днешен тя е почти двойна. От 40 долара, сега е близо 80. В същото време цените на горивата са се повишили с около 20%, което е напълно нормално, защото нефтът е около 1/4 от стойността на това, което плащаме на нашите бензиноколонки", обясни Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
 Какво движи цените на горивата?
 
"Това е неяснотата какво точно ще се случи на срещата на ОПЕК. Там имаше разногласия и когато има такива, както и търсене на пазара, защото китайската икономика се възобновява доста бързо, обикновено цените започват да тръгват нагоре. От началото на коронакризата страните от ОПЕК намалиха добива чрез квота", допълни Бенчев.
 
Той припомни, че икономиката в този момент не се движеше заради затварянията.
 
"Сега всичко се раздвижи и на пазара започнаха да липсват горива. Труден въпрос е дали бензинът ще поскъпне до края на лятото. Ако петролът запази тези нива, които са към настоящия момент - вероятно ще останем на тези цени. Ако нещата тръгнат нагоре, няма как ние да не реагираме, защото петролът е борсова стока и няма как това да не се отрази на цените на горивата у нас", коментира Светослав Бенчев.
 
Според него електромобилите са в зародиш, особено в България.
 
"В Европа има потенциал да се развият, докато в България нещата са доста зле. Изключително високи цени - нещо, което българският потребител все още не може да си позволи. Няма никакъв стимул от държавата. Най-евтиният електромобил е от 24-25 хиляди евро - суми, които едва ли всяко българско домакинство може да си позволи. В следващите 10-15 години петролът ще продължи да бъде основен фактор в икономиката. Дори да преминем към електромобилите, засега живи алтернативи на петрола няма", категоричен е експертът.
 
Бенчев отбеляза, че цената на природния газ продължава да върви нагоре, а България по-скоро е зависима от руския газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Iwajlo преди 2 години
Следващият ми автомобил ще е електрически.Това е Бъдещето!
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът чака електромобилите втора употреба. Автомобилът ще стане като смартфона евтин.
5
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаеми другарю Бенчев, течните горива в България са от сорта Урал, а неговата цена не зависи от борсовите показалци.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представям си милата родна картинка ако ни принудят да минем на електромобили - удължители пуснати през балконите за да се зарежда на "нощна" и рязане на кабели при спиране пред "моята станция за зареждане" на съседа :DDD. С тази урбанизация, характерна за източна европа, електромобилите ще са само привилегия за първенютата и богаташите с къщи с гаражи.
3
3
 
4
 
! Отговори
Заз преди 2 години
Я го баннете този с промяната на радеф, че ми се повръща вече като му погледна простотиите. Едно и също като безмозъчен папагал.
2
2
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
До средата на есента ще е минал 3 лв.
1
0
 
5
 
! Отговори
джъст -А- мен преди 2 години
Мн. йелйементарно, УОТ-СЪН /какъв сън, А!/, ами нали иде летото и в рамките на този хубав свързан с яко харчене сийзън и нещата с бензина си идват на МЯСТОТО: АП, АП и все нагоре и нагоре... Нищо ново под Слънцето на тази бая изстрадала ЗЕМЯ - Планетата.