Спират строителството на хотел над плаж "Бутамята" в Синеморец

Европейската прокуратура е започнала проверка на ОП "Околна среда"
9 юли 2021 16:03, Анисия Иванова
7
Спират строителството на хотел над плаж "Бутамята" в Синеморец
Снимка: БГНЕС

Спират строителството на хотел, намиращ се над плаж "Бутамята" в Синеморец, обяви на пресконференция служебният екоминистър Асен Личев.

Личев обясни, че процедурата ще бъде стартирана от директора на ДНСК арх. Влади Калинов, но тя е в резултат на проверка, извършена от РИОСВ - Бургас.

Той обяви също така, че е получил писмо от Европейската специализирана прокуратура, в която го уведомяват, че започват проверка на Оперативна програма „Околна среда”.

Проверката е предприета след писмо на бившия министър Емил Димитров, с което той изпраща ОПОС на прокуратурата, като преди това го е наградил с 200% ДМС, обясни той и подчерта: „Първата работа на Европейската прокуратура в България се оказа, че е свързана с МОСВ и лошото управление на ОПОС”.

От думите му стана ясно, че днес е провел среща с Агенция „Пътна инфраструктура“ и получил уверение, че до една година, ще снабдят всяко мостово съоръжение в страната с табела с имената на реките, над които се намира даден мост.

Той разкри и още как са харчени над 4 млрд. лв. във ВиК сектора, от което се вижда, че с регионите са били неравнопоставени.

„В Бургас – 600 милиона и кусур лева, вижте например Монтана – 63 милиона лева. Съотношението е 1 към 10. Тези пари са дадени за канализация, пречиствателни станции и за намаляване на загубите. 4,6 милиарда само по ОПОС и само от ПУДОС общо. Вие сами виждате какъв е ефектът, особено по отношение на намаляване на загубите”, посочи Личев.

Служебният министър се похвали, че е успял да събере Националният съвет за биологично разнообразие, на който му е бил изтекъл мандатът.

„На заседанието миналата седмица те разгледаха 44 заповеди, като им актуализираха границите. Разгледаха 3 нови заповеди - на Ропотамо, плаж „Шкорпиловци“ и „Галата“, посочи той и добави, че сериозно са се заели с незаконното строителство по Черноморието.

Личев обяви още, че по отношение на отпадъците е провел среща с Националното сдружение на общините в България и стопанските камари, с които са постигнали споразумение общините да се опитат да повишат калоричността на складираните РДФ.

„Този бизнес с изгарянето на отпадъците се е превърнал в една печеливша търговия. Вносните отпадъци за изгаряне им ги плащат вносителите по 300 евро на тон, а нашите общини едва по 45 лв. на тон“, разкри той и се закани да забрани вноса на отпадъци навън, ако проблемът с оползотворяването на нашите остане нерешен.

Екоминистърът съобщи, че след среща със служебния министър-председател е назначена междуведомствена работна група, която да разработи Стратегия за въвеждане на кръговата икономика в България.

Той анонсира, че „Топлофикация- София“ може да изгуби възможността за дерогация, ако не предостави необходимите данни и гаранции на МОСВ до 12 юли, съобщи БГНЕС.

„Те обаче са решили да изчакат резултатите от изборите и досега не са ми ги представили. Вероятно се надяват, че другите няма да са толкова взискателни. От това възниква основателният риск столичани дали ще имат парно“, попита риторично Личев.

От думите му се разбра, че няма да бъде допусната дерогация на „Брикел“, което означава, че те не отговарят на условията.

В същото време МОСВ е наложило принудителна административна мярка на „Софинвест“ заради депото за отпадъци във „Враждебна“.

„Те трябва да го рекултивират, но там се установи, че на мястото на рекултивацията го запълват с отпадъци, които са недопустими. Забранено им е да влагат такива отпадъци в рекултивация, заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хотелът е собственист на жената на Румен Радев.
4
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 2 години
Топлофикация да се маха!
3
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, сигналът е подаден от Ревизоро. За същия този сигнал, ББ като премиер е наредил веднага да се подаде на прокуратурата и ДАНС, щом е бил уводомен. Служебния май вие, че ще го отнесат техните кадри.Ще падне яко крадене, над всеки мост да се слагат по 2 табелки с имената на реките. Абсолютна кражба, за която някой ще търка нара!
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ББ далаверите ги спират една по една
1
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** е обявил конкурс между мунч...те си "най-сочна корупция", и те се надпреварват в чегъртането; като няма какво да намерят, изчегъртват калта под собствените си нокти и го хвърлят на мисирките, които само това чакат. В резултат: "Боко е виновен!" и пРЕЗИЛдентска хунта в стил Ердоганско-путинска Азия. Да ви е честито!