КНСБ сметна достойните средства за издръжка - 1069 лв. нетна заплата

През юни "заплатата за издръжка" расте с 22 лв.
99
КНСБ сметна достойните средства за издръжка - 1069 лв. нетна заплата
Снимка: БГНЕС

1069 лева чиста заплата трябва да получава един работещ, за да покрива разходите си за издръжка, които включват храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт и съобщения. Данните са на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за юни.

След 30-годишен опит в изчисляването на необходимите средства за издръжка на живота за 4-членно домакинство, синдикатът за пръв път разработи методика за изчисляване на така наречената "заплата за издръжка".

Заплатата за издръжка отразява ниво на заплащане, което позволява на семейството достоен начин на живот, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му средствата трябва да са достатъчни, за да се осигури активно участие в обществения и социалния живот -  например да се осигурят средствата за свободното време, за участие в градския живот и т.н.. Както, естествено, необходимите средства за храна и подслон.

През юни заплатата за издръжка нараства с 22 лв. или с малко над 2 процента спрямо началото на годината, предаде БНР.

Силен фактор е повишаването на цената на природния газ на европейските пазари и отражението на българския пазар.

Темповете на изменение на заплатата за издръжка се диктуват основно и от нарастването на цените на хранителните стоки.

От КНСБ припомниха че близо 700 хиляди души са така наречените работещи бедни в страната, като над 490 хиляди от тях са на минимална работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: заплатадоходиКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дейли телеграф какво казва за Борисов, а дейли телеграф какво казва за Борисов?
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Урсула какво казва за Борисов, а Урсула какво казва за Борисов.
18
0
 
3
 
! Отговори
Крепостни преди 2 години
селяни спите ли?!?
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе не знам за фъйненшъл таймс, ама българите са такива провинциалисти, че само гледат и слушат великия запад и му целуват *** на фъйненшъл таймс, а си избират чалгари с бронирани джипове да ги управляват.
16
0
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС до КНСБ преди 2 години
Защо тогава КНСБ не намали членската вноска по колективните трудови договори ?Да намали грандоманските семинари в Хотели на Шефове на КНСБ от ЕС Програми ?По Мой изчисления - КНСБ краде по 50 лева месечно от всеки Българин .
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То за това партия ИТН спечели на тези избори. Работещите българи в чужбина много добре знаят състоянието на страната ни. Тиквата само се бие в гърдите и краде с неговите калинки. Но играта му свърши, защото българите няма да ходят овчари, а си търсят адекватното възнаграждение за труда си.
14
2
 
5
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 години
Защо сами не си организирате стачки, ами искате някой да ви дойде да ви организира стачки. Като са ви ниски заплатите - стачка. Стойте си в къщи и не работете!
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре дайте статията, посветена на изборите в България на авторитетният "Файненшъл таймс". Правят Борисов на нищо! Сега я прочетох в 24 часа, озаглавена е "ЕС твърде дълго толерираше корупцията внай-бедната си членка".
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що бе, какви стачки, нали при капитализма има банани!
11
2
 
11
 
! Отговори
Безпартиен преди 2 години
*** знае 2 и 200, В Пловдив ако имаш собствено жилище и си сам ***, това 1069 лева ти е санитарен минимум. Как го изчислиха какво значи, достойна нетна заплата, след като с 1000 лева едвам ти стигат за 5 дни на морето. Ако си семеен 3000 не ти мърдат. Който го е изчислил това, ходи скочи от някъде. Нормални доходи са от 2500 нагоре, всичко друго е бошлаф.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези синдикати ли са или статистици. Защо ни е тогава цял институт от стъкмисти които незнайно как си изкарват заплатите. Ако някои са забравили ще им припомня..Имаше един едноок пират от кравария. Той каза. Вашата територия неможе да изхранва повече от 5 милиона. Веднага след тези му думи бяха създадени ликвидационните комисии. Унищожиха селското стопанство. След това промишленоста и накрая всички заводи. А племето гледаше и тъпееше. Беше доволно на бананите които се продаваха на път и под път.
9
6
 
5
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Няма по-тежко нещо на тая планета, от това да си българин африканците живеят по-добре от нас кораба потъва и всеки се насочва както може в чужбина, един швейцарец се изнеадва ако му предложат заплата под 10 20 хиляди евро на месец, а един български пенсионер трябва да е доволен ако вземе 200 лв пенсия или ако някой млад или стар кандидат работещ си намери работа за 500 600 лв
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на ден ли?
7
2
 
16
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Толкова са нужни ама има 1 2 милиона българи трайно безработни нерегистрирани в бюрата по-труда с 0 лв на месец доход търсещи с какво да купят хляб да изкарат месеца и над 2 милиона пенсионера с пенсия 142-250 лв, също търсещи с какво да купят хляб и да изкарат месеца 99% са така и 1% олигарси дето живеят като шейхове докато всеки напусне питъващия кораб наречен България, единствената държава в света дето народа и не получи и 1 лв помощ в тая криза вече 2 години
6
3
 
15
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
КНСБ няма да защити никой и нищо. По-големия проблем е мисленето на крепостните селяни, 500лв по-добре от нищо, доволни сме от Боко Ефенди-хвърля 500лв, винетка 100 данък Мпс 200лв,пътища няма, цялата страна синя зона, инфраструктура няма, но *** е доволен защото е глупав роб!!!!
5
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Минималната - и защо си мислиш, че ти си избран да живееш в просперитет, кой ви е излъгал, само малка част от хората живеят с просперитет, навсякъде по света е бедност, защо си мислиш, че ще ви сложат в редиците на проспериращите държави вместо да ви държат в задния двор да им слугувате?
4
0
 
24
 
! Отговори
eve1 преди 2 години
КНСБ се превърна в статистическа институция а не е синдикат,който да организира стачки,протести и да защитава правата на работещите!
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво ще кажете за актуална обява от сайт за работа - 350 лв. нетна заплата за адвокатски сътрудник в София?
2
2
 
8
 
! Отговори
тошку преди 2 години
спокойно , славчу ше дава и по повече .
1
3
 
28
 
! Отговори
Минималната преди 2 години
нетна 1069лв, арвално тя е 511лв(бруто 650лв)в 2021 г. Какъв просперитет каква държава!!! 5лв олио 1000кв/м панел, кал, заплата 300 евро!!!! Всичко в тази кoчиa е лишено от логика, но *** си го харесва!!!!