Продават фалшиви сертификати за ваксинация в нета, цената - 340 лв.

Желаещите трябва да заплатят 200 лева капаро
14 юли 2021 16:38, Нели Христова
235
Продават фалшиви сертификати за ваксинация в нета, цената - 340 лв.
Снимка: БГНЕС

Предлагат фалшиви сертификати за ваксинация в интернет. Измамници предлагат сертификати за ваксинация, след като твърдят, че имат доверен лекар, който може да издаде документа срещу заплащане без да постави ваксина. Лекари сигнализират, че много неимунизирани се обръщат директно към тях с искане да получат сертификат без да им бъде поставена инжекция, предава БНТ.

Обява в социалните мрежи предлага всякакъв вид документи. При запитване мъж уточнява, че може да даде сертификат без реална ваксинация.

"Само на групи от пет човека стават. По 340 лв е бройката. Може да заплатите повече и да направят само за Вас. Сега говорих с тях - 460 лв., но 200 лева капаро. Ние оправяме нещата с нашия доктор в София и го изпращаме по куриер с наложен платеж, вие взимате сертификата и доплащате. За 200 лева няма кой да Ви излъже и да му имате имената и т. н. Ще бъдете вписани с "Пфайзер", като ще попълним, че първата ваксина е била преди определен период, а втората е била преди седмица", казва мъжът. Потърсен при втори контакт, вече е неоткриваем.

"Ако обаче съвсем обикновен човек като мен и като вас предлага издаване на фалшиви сертификати в този случай ще бъде класически пример за измама, която там наказанието е до 6 години лишаване от свобода", обяснява адвокат Силвия Петкова.

От здравното министерство отговарят, че нямат постъпили подобни сигнали.

Лекари обаче разказват за тревожна тенденция - неваксинирани хора търсят сертификат директно от тях.

"Към нас се обърнаха и такива с висок социален статус и с много добро образование и това вече е изключително тревожен факт. Налагало им се често да пътуват и искали сертификат, за да не си плащат за PCR. Ирационално нелогично обяснение, аз не го приемам. При нас такава практика няма. Ние ги отпращаме, но дали при другите колеги е така?", казва д-р Елиза Георгиева, управител на болница.

В социалните мрежи открито се търсят контакти с лекари, склонни да заобиколят правилата.

"Ако ние си потърсим сами сертификат срещу някакво заплащане от лекар, тогава ние ще се подбудители на самия лекар към извършване на длъжностно престъпление. Тогава е възможно да се получи наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода в по-тежките случаи", казва още адвокат Силвия Петкова.

Според лекари фиктивната имунизация е рискова за здравето на този, който си е поръчал сертификата. Опасна е и за системата, в която може да влязат заразени, но фигуриращи като ваксинирани по документи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не носите маски, добре, но се нарушава т.пата заповед. И се крием от РЗИ нали? Идеята ми е това да спре. Да се върне старото нормално, защото и децата вече разбраха, че предтстоят насилствени действия. А всичко е лъжа.
138
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз така и не разбрах каква е разликата межу хартиения сертификат на лист хартия и "истинския". Истинския да не е някаква холограма, дето само ако имаш космически кораб като "Милениъм фалкън" можеш да си го прожектираш?
137
8
 
5
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"на някои хора просто не им се разправя с охраната и продавачите" -- ама иначе революция ще двигат... ммммбре :)
136
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече на всякъде си ходим без маски. Никой не смее да направи забележка, защото сме множеството. Само в метрото се носи, но там е за да не ти смърди на чесън и пот. Иначе в малките магазинчета никой не слага маска. И не ми пука разни германци, франсета и марсианци какво мислят по въпроса. Ние преценяме САМИ дали ще се ваксинираме и дали ще носим маски при 0,2% заболели и 40 градуса жеги. Някой иска ли да се пробва да ни каже какво "трябва" да правим, а?!
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 146А не се ли замисляш че на някои хора просто не им се разправя с охраната и продавачите в някой голям магазин.
134
1
 
4
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
3 год затвор ако ползваш фейк сертификат. Ако не ползваш те убиват.1. плащат бонуси, пари, екскурзии и пак няма желаещи.2. после забраняват да работиш, да ходиш в чужбина, на ресторант, в магазина3. почна се вече и дори говорят за линч. Тоест, скоро ще те тикнат в затвор и ако и тогава не склониш - те убиват.Значи прав е бил Св. Йоан Богослов . Идва АНТИХРИСТ. Духайте го. Вече има в github фейк генератори, които дори минават през сканиращите устройства зад граница. Да ще го издухате САТАН
133
7
 
3
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Сериозно говоря" -- Предупредени сме, така ли? Юнак до юнака в тоя форум, ей :)
132
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 141 о най върлите противници на маските ги носят от страх от глоби и неприятност Транспорт, банки, съд и т.н. Не ми казвай, че не е вярно!
131
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 141В хипермаркетите самия персонал е инструктиран да иска посетителите да си сложат маска въпреки че не е тяхна работа.
130
5
 
3
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Някои дори не сме я слагали, че да я махаме." -- Е тогава кое ще става страшно като никога не сте носили маска и нямате намерение да я слагате? Граноломите ви? Понякога представляват страшна гледка, признавам :)
129
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От тази пандемия ще излязат милионери в България - помнете ми думата.
128
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махнете тъ*пите сертификати, иначе много скоро ще бъде унищожено ЕС. Това с фалшиви сертификати вече е практика и в чужбина! Хората не искат да се бодат с експерименталната ви гадост! Сега пробват така, после директна ще ви плащат глобата, а на края ще им писне и ще ви изметат директно с бухалките. Още не е късно да спрете самоунищожението на ЕС! Сериозно говоря.
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 139 А ако не пазарува в хипермаркети? В кварталните магазини е рядкост да видиш някой с маска.
126
2
 
4
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Лист хартия, ама с QR-код. Ей го тоя на сниката го сканираш и отиваш на his. bg да го провериш -- има го, с имена, партидни номера и т.н. Купените за 340лв. дали ще излизат? Купете си и проверете :) А тоя дето с цветни флумастри ще фалшифицира го съветвам пак -- недей :)
125
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
136, лъжеш! Слагал си я и я слагаш в хипермаркетите. Другия вариант е да имаш прислуга, дето ти пазарува.
124
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако са замесени и хора в системата ще напреднем със статистиката на ваксинираните макар и само по документи.
123
0
 
3
 
! Отговори
ROSEN преди 2 години
До МНЕНИЕ - Стига си лъгал, Славчо. Посети сайта https://stampit.org/. 12,00 лева за частно лице за 3 години. Ако за първи път вадиш ел. подпис - Цена за пълен комплект (УКЕП за три години, смарткарта, карточетец): 27,50 лв. без ДДС / 33,00 лв. с ДДС. Стига Опорни точки, Славчо ли си, Тошко ли?
122
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щестер, ако си доктор, отговаряй: колко ваксини купиха, кога ги купиха и как разбраха, че ще има пандемия преди да почне ковида в Китай? Докторите ги знаят тези работи. См.отляк.
121
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можеше да сложите и линк към интернет магазин продаващ такива сертификати.Можем да платим ако трябва и в биткойни.
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дали са фалшиви, или са от изчезналите данни в александровска, където караха хората да чакат 3 седмици и уж на датата на поставена втора доза да издадат сертификат?