Три версии за трагедията с МиГ-29 в Черно море, основната - загуба на ориентация на пилота

Снемат записите от черната кутия до 4 седмици
Обновена: 14 юли 2021 16:01 | 14 юли 2021 15:55,
108
Три версии за трагедията с МиГ-29 в Черно море, основната - загуба на ориентация на пилота
Снимка: МО

Три са основните версии за трагедията със самолета МиГ-29 в Черно море. Това сочат данните от доклада на „Военна полиция“, която разследва инцидента.

Според него най-вероятната причина за падането на машината е загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море. Министърът на отбраната Георги Панайотов е готов да предостави доклада на прокуратурата, която ще продължи разследването на авиоинцидента.

Записът от черната кутия на МиГ-а ще бъде снет до 3-4 седмици. Това ще се случи в специализираната лаборатория на производителя в Русия.

Още по темата
Началникът на отбраната е заповядал да се оцени степента на приложимост на регламентиращите документи, касаещи летателната дейност във ВВС при съществуващите ограничения на летателен ресурс. Бяха изпълнени необходимите мерки за недопускане на аварийни ситуации и се възстановява плановата летателна дейност на изтребителната авиация.

Припомняме, че инцидентът стана на 9 юни малко след полунощ по време на учение край Шабла. Машината беше пилотирана от майор Валентин Терзиев. Ден по-късно от Министерството на отбраната обявиха, че той е починал. Две седмици по-късно беше открита и черната кутия на самолета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: МиГ-29катастрофаверсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това се знаеше,жалко за семейството.Нарочно всичко е с цел и познайте,кой стои зад това!КОЙ,кой?
86
1
 
4
 
! Отговори
бай Миле преди 2 години
ер франс 447, е раздробен на парчета при удара с водната повърхност при все, че е падал с терминална скорост. Преди няколко години, ако не ме лъже паметта, в румъния се разби ербъс, но не с терминална, а директно с носа надолу и на двигатели. Може и негови снимки да потърсиш дали е намачкан.А онзи самолет дето се разби в алпите?И той ли е намачкан? Не знам кой е бегал от физика, но при тези скорости нещата са точно като кое е първото нещо, което минава през главата на муха като се удари в кола
85
1
 
2
 
! Отговори
бай Миле преди 2 години
До Бонго Бонго Не те знам къде какво и дали въобще си служил, но с тия 20 сантиметра дупки отиваш към рибарските истории. Хвани полет MH17, свален с бук ( 70кила бойна глава с насочени осколки ), достатъчно снимки има на попаденията и не.. въобще не са 20 сантиметра и пак говорим за крайсерска скорост от над 800 киломтра/ч при попадението.Има и достатъчно катастрофи на самолети във вода, та може и техни снимки да видиш. На прима виста се сещам ер франс 447, и си е баш раздробен при все, че
84
3
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Бай Миле по втория ти коментар.Служил съм пво към ВВС ракети Нева старите 6 м земя въздух. Обхват 20 км.Осколките вътре са 72 кг. Една осколка прави дупка 200ммх200мм ПОРАДИ триенето във въздуха на самолета. Не на парчета, ами на сол ще го направи самолета и да ракетата се взривява преди самолета, за да може осколките да свършат целта си. Незнам дали е Нева, сега са къде къде по нови, но принципа на разрушение е един.
83
3
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Бай Миле, май си пропуснал часовете по физика. Стъклото ще е на парчета, но метала??? Да речем двигателя ще е отделно да, корпуса с крилете отделно да. Но корпуса ще е смачкан, а не раздробен. Пусни от някой блок самолет играчка от метал, не пластмаса да видиш какво ще стане.Едно е смачкан, друго е раздробено.Виж коли катастрофирали в нета на парчета раздробени като по дъното ли са??Добре, ти си прав, а аз не))
82
2
 
6
 
! Отговори
бай Миле преди 2 години
Бойната глава на ЗРК се взривява на някакво разстояние от мишената и идеята е осколки от нея да нанесат щети, които да направят целта негодна за летене. Дори и след "попадение" на ЗРК доста често мишената лети още известно време докато не падне поради загуба на двигател, хидравлика и/или управление. Не знам дали кабината на МИГ29 е бронирана, но евентуално "попадение" на ЗРК би могло и да нарани/убие пилота, но не и да взриви самолета като в холивудски филм.
81
4
 
4
 
! Отговори
бай Миле преди 2 години
До Анонимен 87 ". Удар с вода не би довел до пръскането му на малки парченца, само удар в приятелска ракета би направила това." Така като те чета, физиката ти е на ниво анимационни филмчета...При удар с над 100-200 км/ч водата е като бетон! Особено ако ъгълът на удар е много голям, самолетът ще се размеже на ваденка и най-много някой двигател и част от опашката да извадят цели.ЗРК-то от друга страна никога, ама никога не удря директно целта. Бойната глава се взривява на някакво разстояние от
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Щирлиц И отде е дошла тая приятелска ракета?
79
5
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Аз имам четвърта версия-приятелска ракета,сбъркала мишената.
78
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тактично изчакаха изборите на самальотчика. Той нещо не се показва напоследък. Само мечката се върти насам-натам по Три морета, на всичкото отгоре при издадено разрешително за отстрел от нейния министър.
77
5
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Видели са го 100%. Но са положили клетва за военна тайна, защото Радев конституцията е забранил, иначе ще останат без работа и ще ходят в Германия за гъби.Това е пресата или угнетява ето върху военните. Ако кажат удар с ракета е, кой е??? То няма много отговори, освен Русия. Въпрос: защо НАТО не прави разследване? Те са участници в учението или Румъния?
76
1
 
8
 
! Отговори
От Германия преди 2 години
...."...и се възстановява плановата летателна дейност на изтребителната авиация...".. Извинявам се въпроса, но за каква изтребителна авиация става въпрос?? В България такава няма, или......
75
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо от написаното не обяснява пораженията върху самолета. Удар с вода не би довел до пръскането му на малки парченца, само удар в приятелска ракета би направила това. Жалко за паметта на пилота, той не заслужава това. Вярно е, че всеки прави грешки и може да загуби ориентация, но остатъците от самолета просто не говорят за удар във водата. Изобщо цялата история е много много странна. Всяко движение на самолета би трябвало да се наблюдава от контролната кула и никой не е видял проблем?
74
6
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Радев дойде на власт и започнаха купища лъжи,измами, жертви от ковида и сега тази жертва на майор Терзиев... Това си избрахте господа, това ще сърбате!В най- добрия случай да не стават бунтове, но ще ги има и Рашков ще е бушона.
73
5
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
И виновен е Радев, не че той извършил покушението, а че крие като мишок истината.
72
2
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Въпрос: Как разбраха причината, когато нямаше тяло на машината, не е видяно удара навън ли е, навътре ли е. Смачкването при удара като в бетон е СМАЧКВАНЕ, А НЕ ПРЪСНАТИ ПАРЧЕТА. НЯМА ВИДЕО ПОД ВОДАТА, СНИМКИ ПОД ВОДАТА, КЪДЕ СА??????ЧЕРНАТА КУТИЯ ЗАЩО ЗАМИНА В РУСИЯ, КЪДЕ Е ЗАПИСА???? КАК РАЗБРАХА, ЧЕ ИМАЛО ЗАПИС, НО ПОСЛЕДНИТЕ 13 СЕКУНДИ НЯМА, КАК???? Ето затова считам, че пилота ни е убит от вражеска ракета!
71
1
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Независимо от мнението ми, благодаря за статията и изнесеният доклад!Разбира се не съм съгласен с тяхната версия и съмненията ми бяха, прекалено рано внушиха на хората, че следствие на грешката на пилота по неправилната му преценка за заемане на хоризонтално положение на машината. Въпрос: как майор Терзиев е стрелял вертикално надолу и ударил хоризонтално мишената и съвсем спокойно казва: "целта е поразена, връщам се в базата"??????Аз дори на електронна игра немога да си представя що за удар
70
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже се изписаха милиони думи за бързо падащата мишена, а сега виждам че това е посочено като основна причина за катастрофата искам да питам генералите дето се посурнаха по *** за да пратят черната кутия в Масква, аджеба товарищи генерали мишената читава ли беше или беше съветска? Защо никой от вас с големите звезди не коментира този въпрос?
69
3
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Обективенто е ясно кво е станало. ясни са и виновните - безхаберието и потомствена шуробаджанащина и службащина, започващи от най високите нива в "армията" ни. шкембетата щабари са заявили участие в учението, дали са на пилот с малко часове малко поправен самолет (ще кара те руснаците правят добри оръжия), окомплектовали са ръководство на полети от ръкоблудци и пиянки и са чакали премиални и повишения. е, тоо път не им върза. ще им върже следващия
68
1
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Анонимен71 като падна самолета с хора на червената армия и доктор лиса на борда, руснаците пак провеждаха "контра-учение" в черно море.