Безработицата с исторически спад до 5.2% през юни

Кои са най-търсените професии през месеца?
31
Безработицата с исторически спад до 5.2% през юни
Снимка: БГНЕС

Равнището на регистрираната безработица в страната през юни достигна 5.2%, по данни от административната статистика на Агенцията по заетостта. Така през месеца се повтаря исторически най-ниската стойност на регистрираната безработица, отчетена някога от институцията. Снижението спрямо предходния месец е с 0.5%, а спадът на годишна база е с 3.1 процентни пункта – от 8.3% през юни 2020 г. до 5,2% през юни 2021 г.

Регистрираните безработни през месеца са 170 716, което е с 15 331 души по-малко от май и със 102 651 лица или с 37.6% по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през юни са се регистрирали нови 20 541 безработни, като увеличението е с 2 576 лица спрямо предходния месец, а спрямо юни 2020 г. се наблюдава спад от 5 874 лица. Други 838 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.

През юни 26 090 безработни лица са започнали работа. Данните от административната статистика на Агенцията по заетостта отчитат увеличение на броя им с 3 944 спрямо май и намаление от 10 531 спрямо същия месец на предходната година. Други 394 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда.

69.0% от започналите работа през юни са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост - 19,7%, следвани от хотелиерството и ресторантьорството - 14,1%, търговията - 14,1%, държавното управление - 11,2%, строителството - 5,0%, селското, горското и рибното стопанство - 4,7%, административните и спомагателните дейности 3.8%, и др.

8 086 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца - 3 330 по програми и мерки за заетост и 4 756 – по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОП РЧР). Схемата "Заетост за теб" по ОП РЧР, която започна през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила работа на общо 30 хил. лица, като само през юни са сключени трудови договори с нови 2 244 безработни.

Продължава изплащането на средства по антикризисната мярка за краткосрочна подкрепа на заетостта 60/40. Така чрез нея през месеца близо 80 000 заети получиха своите финансови стимули от държавата. Мярката "Запази ме", финансирана по ОП РЧР и финансовия механизъм React-EU, за подпомагане на заетите лица в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности с цел овладяване на пандемията от COVID-19, е осигурила до края на юни средства на над 57 300 заети.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юни са 19 628 или с 2 314 (13.4%) повече от предходния месец и с 393 (2.0%) по-малко спрямо същия месец на 2020 г. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (27.9%), следват хотелиерство и ресторантьорство (23.4%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (10.2%), административните и спомагателните дейности (6.8%), държавното управление (5.9%) и строителство (4.2%).

Най-търсените професии през месеца са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; продавачи; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; чистачи и помощници; персонал, полагащ грижи за хората; помощници при приготвяне на храни и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: безработицазаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Мъррр преди 2 години
Смятам, че крайно време да се разбере, че статия за нивото на безработицата задължително трябва да включва данни и за нивото на заетостта, защото без тази информация изглежда, че нивото на журналистите е ...
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен ме накараха да се отпиша от борсата, щото са спрели да ми дават пари! Ето така намалява безработицата! Аз все още не работя!
22
3
 
0
 
! Отговори
Батко преди 2 години
Да, съгласен. Като не ставате за нищо пасете овцете. Ама то и за това май се иска поне малко кадърност.
21
2
 
1
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Ами българите работят в чужбина !!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е защото след ковид не останаха работодатели.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Баткомнгоо е 1000 за ИТ, боко каза да ставане овчаре, че да вземаме хиляди
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ падна, падна и безработицата.
17
10
 
1
 
! Отговори
Батко преди 2 години
1000лв стартова заплата за IT е много, трябва да 650, колкото минималната. Аз почнах на 360лв мин заплата през 2007. Щях да уредя един познат, но той каза, че са му малко. Сега съм на 6к. Моят познат сменя работа след работа, даже по 2 да свързва двата края. И ако трябва да съм честен е антигербаджия, само се оплаква. На мен ми е добре, утре ако затънем до уши просто сменям страната търсен съм и в чужбина.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 19А за адвокатски сътрудник 350 лв. нето в София, как ти се струва?
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 2, като каза ИТ-та, онзи ден ходих на интервю със стартова заплата 1000лв. ( за малко да падна от стола)
14
1
 
7
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Нещо за заплащане пише ли,че ме мързи,да чета,а и стъкмистиката
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха така, че иначе от де парички за ромеите. Тез *** трябва да се хранят и поддържат. Сега и без това са се постреснали какво ще следва, че "приятелите" по високите места олекнаха. Малиии ами ако требе да почнат да учат... майкооо.
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работа за общи работници , шофьори и продавачки колкото искаш. Държавата на сервитьорите и продавачките . Каква икономика да искаш. Няма специалисти, няма правителство! Някаква плешив болен мозък щял революция да прави от армия на фалшиво пеещи музиканти.... Дори на лекар да отидеш ще сложат 5 диагнози , поне една ще е вярна, нали..
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до калечка алечка чубурашку копрофилче сега с тоя профил ли тpoлиш из форумити бе миckиHиHo
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Калеко АлекоЕхе, честно ли ве ? Баси умния си. Да не си магистър политолог ?
9
13
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
През юли и август безработицата ще се увеличи още повече, а през септември фигуранта ще иска убежище в руското посолство или ще ходи при Черепа в Дубай ... !!!
8
6
 
11
 
! Отговори
Петрачева преди 2 години
Ауууууу! ...какъв ,,успех" на Радевото сл. п-ство.Утре пък ще съобщят още добри новини,които са свършени за месец -два. После ще си отидат, за да се разкрие лъжата, въз основа на мълвата.Това се нарича червена пропаганда на сталинистите от Радевото обкръжение.Вечна дружба с Путин и Рашов-Берия 2.Иначе има 19 луксозни....да...ЛУКСОЗНИ имоти.Сладур.
7
4
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 2 години
Така е.. новите Българи са те :). Ние докато правим кариери и образование, те правят деца. Карай ден.. всяка държава има нужда от ниско квалифицирана работна рака. Някой трябва да бачка черната работа. Американци, англичани, французи - те си нямат и за това си внасят. Ние си ги произвеждаме, че даже и изнасяме. Но все пак млади и образовани хора - правете деца, те са най-смисленото нещо, което човек може да направи в живота си. Не чакайте до 35-40години , че от тогава на сетне
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто хорара спряха да се регистрират в бюрата по труда, за да си спестят униженията на лелките, които работят там.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде търсят, ама като разбереш за какво става дума и сам се отказваш. Бях на интервю във фирма за кабели и само като видях халето направено по подобие на римските галери и половината шведи и сам се отказах. Ние не даваме минималната и има транспорт! Давате 200 лв повече, ама се работи на 3 смени с р0меи!