Лекари: Проф. Балтов е жертва на здравната система

Не може да се пренебрегват данните от доклада, смята д-р Мими Виткова
16 юли 2021 09:37, Ния Христова
33
Преди два дни директорът на "Пирогов" беше отстранен от поста си. Причините са, че болницата се управлява непрозрачно, от Съвета на директорите е укривана информация, не се е предприемало нищо срещу натрупаните през годините 10 млн. лв. просрочени задължения. 
 
В защита на проф. Асен Балтов от вчера пред здравното заведение се провежда протест, в негова подкрепа се изказаха от Столичната лекарска колегия, както и десетки доказани професионалисти от гилдията. 
 
"Случващото се е част от верига случки в последните месеци в здравната система. Не е изненада, тъй като деградацията на здравната система тече вече 20 години". 
 
Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR бившият здравен министър д-р Мими Виткова. 
 
Тя изтъкна и някои факти, свързани с освобождаването на проф. Балтов. 
 
"След като видяхме ситуацията в "Александровската" болница, с над 60 млн. задължения и хиляди проблеми, и чийто бивш директор за награда беше направен здравен министър, след като видяхме така нар. конкурси, ИСУЛ поверихме на 30-годишен младеж, без медицинско образование, да я управлява. Балтов стана жертва на системата. Моята първа емоционална реакция беше каквато и на колегите пред "Пирогов". Когато обаче се види доклада на НЗОК, си задаваме много въпроси, не можем да пренебрегнем фактите, които са посочени там", посочи още д-р Виткова. 
 
И допълни: "Проблем има, ние виждаме проверки в държавните болници, но какво се случва в частните - държавните вземат пари от Касата, частните от пациентите, в системата е проблемът", категорична е тя. 
 
Според Българската болнична асоциация, здравната ни система е в колапс и действията на служебния здравен министър са крачка към заявка за реформа.
 
"Когато има проверка от НЗОК, болниците подлежат на контрол, но като става въпрос за преглед на досиетата, лекувани от Ковид, трябва да се вземе под внимание при какви условия, да не се търсят малките пропуски. Пациентът е излекуван, но се търси нещо малко. Това не е правилният подход в тази посока. Наличието на фиктивен пациент е недопустимо и това трябва да има корекция. Финансирането в здравеопазването винаги е било тема номер 1, а трябва да е как да повишим качеството в здравеопазването. Вчерашните разкрития повдигат едно много сериозно предизвикателство - тази система е в колапс от много години. Един експертен министър, в рамките на 3 месеца, повдига въпроси, които друг министър, назначен от политическа партия, не е успял, мисля, че това е много сериозна заявка за реформа", смята Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация.
 
Според д-р Виткова, случаят с "Пирогов" руши доверието на пациентите.
 
"Няма лъжа, която да бъде оправдана. Не можем да не знаем за какво се използват средства. Случат "Пирогов" е същият като този в Правителствена болница. Такъв подход създава недоверие в пациента. То е слепец и лекарят може да прави всичко с него. Проблемът е морално-етичен. Тази система деградира, когато си затваряме очите. Системата е в тежки диспропорции, заплатите на колегите са в тежки диспропорции. Като уволним един директор, друг, няма да променим нищо. Не може с лъжа да коригираме финансовите дефицити", категорична е тя. 
 
И двете събеседнички коментираха темата за това, трябва ли болниците да бъдат търговски дружества.
 
"Оказва се, че има лечебни заведения, които от години са на загуба, а възнагражденията са изненада за обществото. Това разкритие говори на много заигравки, трябва ли болниците да бъдат търговски дружества. Ако не бяха, нямаше да разберем за тези злоупотреби и затова питам -  кой има интерес да разбутва това. Смятам, че е поставена една добра стъпка за реформа", отбеляза Димитрова.
 
"Защо няма нито една европейска държава, в която здравната им система да е аритметичен сбор от търговски субекти. Няма такава система. Търговското дружество изсветлява, ама какво. Не е там проблемът, най- голямата вреда е търговският статут,  е деформацията на мисленето на работещите в системата", смята бившият здравен министър.  
 
Тя даде своето мнение и за профила на здравен министър.
 
"Не се намират такива хора по улиците. Трябва да бъде лекар, трябва да бъде експерт, но му трябва надграждане, голямо - в областта на икономиката, правото, политиката", посочи д-р Виткова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Бих се съгласил преди 2 години
ако се каже, че доста пациенти за жертва на здравната система..... Не Балтов
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балтов не е жертва защото жертвите нямат 200 000 лева за да си платят за да ОСТАНАТ на поста си както направи той към ГЕРБ.Нашите пари които Балтов крадеше чрез схеми от Пирогов отиваха в партийната каса на Герб и в неговия джоб.Това е истината .Я обяснете как изкаратхте персонала с натиск пред болницата УЖ да подкрепи алчния крадец ?Балтов е за затвора .
25
2
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Нещо не разбирам срещу какво лаете? Пирогов е държавна болница, министърът е принципал. Има право да уволни управителя дори само ако не му е симпатичен. Министърът е назначен от мене, а на мене Балтов ми е особено несимпатичен. Иначе има пълното право да обжалва мотивите за уволнение, но на работа няма да бъде върнат. Точка!
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защитниците на правосъдието не бяхте толкова активни, когато един едър данъкоплатец беше изгонен в чужбина с фалшиви обвинения, бизнесът му разбит, работните места унищожени, а на бюджета бяха нанесени щети за милиарди?
23
1
 
3
 
! Отговори
неразбрал преди 2 години
До: номер 9 (Калеко Алеко) Не разбирам, за какви "народни съдилища" говориш? А, може би имаш предвид "специализирания съд", оглавяван от последователя на Андрей Вишински, човека с каскета, Гешев?Да, време му е и той да бъде изчегъртан!!!
22
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 2 години
Цялата корупция е основно системен проблем - в закона няма ( нарочно ) механизми за ограничаването и, в съдебната система - също, да не говорим че съдебната практика е да не наказва ефективно никаквио престъпления, включително и убийствата.
21
1
 
4
 
! Отговори
zeus преди 2 години
Всички сме жертви на здравната система, не е нормално болниците да са търговски дружества, а здравето и живота стока. Отидеш на преглед, всеки гледа да ти вземе някой лев за допълнителни изследвания или да те пусне по скъпа пътека, било то фиктивно.
20
2
 
2
 
! Отговори
магистралка преди 2 години
И защо да връщаме ГЕРБ отново на власт, защо. След 3 мандата ще оправят здравеопазването ли? Тоз Балтов и той ходеше по телевизиите да разправя ***.из.мите на Бочко. Че и се съмняваше в достоверността на данните за Ковид пандемията идващи от ЕС, нагляра. Издъниха се с пандемията, защото слушкаха Вожда неук, и не посмяха нито веднъж да му противоречат. Жалки безгръбначни ***.
19
2
 
2
 
! Отговори
за жертвата преди 2 години
предлагам да събираме капачки за Балтов
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наглоф е голям плазмодий, гледаш го голям човек пък се гърчи, Ботокса е още по нагъл, и безочлив. Женералчето по едно време показа някво достойнство ама Тоloopа продължи да го унижава.
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балтов е прекалено голям, за да го смятат за жертва.Битката тепърва предстои. И в нея, назначената номенклатура, с промит в някое НПО мозък, няма шанс.Кацаров застана срещу лекарите, а те имат Съюз. Застана и срещу академичната общност и то без подаден в прокуратурата сигнал, без разследване и изводи от компетентните органи за персонална вина. Това е чист терор, и няма разумен който да го подкрепи.
16
1
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Той и такива като него са жертва на самозабравяне и алчност.
15
3
 
7
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
А ние сме жертва на лудите му решения със НОЩ
14
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
добре
13
2
 
5
 
! Отговори
НИКОЙ преди 2 години
До Анонимен 2 А вие,лекарят,от каква система сте?Нали от същата.Я не ни разказвайте приказаки,че касата не се точи навсякъде и по различни поводи и това не се случва само в последните години при ГЕРБ.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не защитавайте Балтов. Нагъл е.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пациентите са жертва на здравната система Медиците просто крадат безнаказано от години.
10
11
 
8
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Абе анонимници докога ще се водите по акъла на човека с отнети лекарски права и настоящ министър Кацаров! Та що за министър е щом не намира разлика между клинична пътека и окончателна диагноза!Жалко заради вашето "изчагъртване" да се гонят специалисри и назначават юпита!
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жертвата-Доказан престъпник!
8
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Доктор Виткова,нима забравихте,че и вие сте била здравен министър в правителството на БСП.Да ни подсетите каква реформа направихте или какво полезно свършихте.Иначе да критикуваме и ние можем не по-зле от вас.Безочието на някои хора просто няма граници.