Кой крив, кой прав по казуса с "Пирогов" трудно ще се докаже

Злоупотреба с клинични пътеки или порочна здравна система?
71
Кой крив, кой прав по казуса с "Пирогов" трудно ще се докаже
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Тежко е да се доказва кой е прав и кой лъже. В случая има преекспониране на новината, което води до много бързи реакции. Доколко те са обективизирани с документи и аргументирани е друг въпрос. Преекспонирането вреди по-скоро на цялостния спор по темата в системата, отколкото да помага. НЗОК, откъдето започна всичко, си направи проверките съгласно Закона за здравното осигуряване и е казала, че има определен брой надписани пациенти. И съответно е изискала една сума да бъде върната”. Така  здравният икономист Аркади Шарков коментира казуса „Пирогов” пред Нова телевизия.

Още по темата

По думите му спорът между болницата и касата трябва да остане институционален.

„Ако е вярно, то парите следва да бъдат върнати. И тъй като тази проверка няма да бъде единствено на „Пирогов”, а се извършват подобни и в други болници – би следвало парите да бъдат възвърнати. А дебатът за това – кое е било надписано и кое не – ако някой иска да оспори нещо, би следвало да отиде в съда, а не в медиите”, категоричен е той.

"Излизането на този дебат в медийното пространство води до негативи – както за пациентите, така и за лечебното заведение, а и за здравната система”,коментира Шарков.

„По казуса с „Пирогов” се сблъскаха два принципа. Единият е строг правов ред, а другият – проява на човещина. Когато проявяваме човещина, то тогава сме склонни да нарушаваме определени правила. Когато лекарите проявяваме човещина, и имаме единични случаи – лекарите нарушаваме тези правила в полза на пациента”, заяви доц. Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов".

По думите му, когато един лекар и пациент се разберат, че той ще бъде приет по документи, но няма да е там, това е нарушение. Но когато лекар и пациент се договорят - това нарушение донякъде е допустимо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
2
 
! Отговори
Sgt. Pepper преди 2 години
Лекарите от "Пирогов" от край време са свикнали да се налагат със сила. Спомнете си какво правеха навремето при Тренчев и Миланов... Но в същото време са единствената болница, от която няма да ви върнат, когато и да отидете. Необичайният им статут им дава власт, от която се ползват няколкото гехни шефове, и това положение се поддържа от всички правителства - и на СДС (Миланов), и на царчето(Спасков), и на тиквата (Балтов).
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко е точно тоя " определен брой" надписани пациенти за 10 години? Защо се изказва пренебрежително за броя на фантомите?
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ни вземат за мар.сиан.ци.
62
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЯЛАТА МАФИЯ е страшна хора,вместо да наведат глави,и да замълчат те затварят кръстовища .СРАМ.
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък не мога да разбера защо частните болници взипари от ЗКаса. Щом са частни, да си вземат парите от пациентите,които са избрали да се лекуват там!
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масово се пишат хоспитализации, без хората да са лежали. Докторите трябва да си докарат добри заплати. Масово се пишат избори на екипи, щото хората нямат избор. Подписват и толкоз. После плащат щото ги е страх,че иначе няма да им обърнат внимание. Лекарите масово се превърнаха в търгаши.
59
2
 
2
 
! Отговори
ПалтонБалтонов-къъъш преди 2 години
Балтонов и златнияТелец, от кокошките - златните яйца, от магарето - златното ИИИАаааа, а от Здравната каса - Леле малеее, Лелеее
58
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Здравната система не е нищо друго,освен схема за точене на пари.Абсурдно големият брой частни болници го доказва.
57
1
 
2
 
! Отговори
До 58 преди 2 години
А кой ще каже колко струва лечението. Доктора иска едни пари ,сестрата други,консуманивите ги поръчваме на наш човек и в един момент цената отишла в космоса.
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
очевидно защитниците на НАГЛОВ са били на % - за всекиго по нещо
55
0
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До 56 Този пациент се води "лекар", та трудно ще му пробуташ "Ньойския договор"! С пълно съзнание е знаел какво прави! И да отиде и да си плати скенера!
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чиновниците от Здравната каса кога ще направят реални здравни пътеки? Колкото струва лечението в болницата, толкова да се плаща. Всеки иска да бъде лекуван по най-добрия начин.
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Молекули честност заседнали в гърлата на Порогятистите, а облагите от формата на болниците от болница в търговско дружество кой ако не ние го плащаме солено и пресолено. В партия Чекмедже всичко е спокойно.
52
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти ако си в болница, ще подпишеш и Ньойнския договор, ако ти го дадат за подпис. Там правиш каквото ти казват и не се замисляш. Така че въпросът някак е глупаво да се измества и свежда до някакви подписи на пациент. Тук въпросът, който трябва да се разнищи е за злоупотребите и техните размери, ако въоще са измеритими.
51
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно от постиженията на Служебното правителство е, че помогна на младите лекари да решат дали да останат в България и върху тях да се излива помия или да стягат куфарите за Европа. Позор си Кацаров ! Позор си Рашков !
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Касата е точена безобразно и то не само от Пирогов,В частните болници също има точене.Хора ходили на преглед,след това без знанието им са вписвани като болни и НЗОК е точена без нищо да се прави.
49
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
естественно както са скубали чрез стотици пациент-фантоми касата, че и за протестиращите чистачки е имало, а за директорите е преливало
48
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарката, която ъвърди без да й мигне окото, че д-р Ст. Кац. е подписал всичко пред нея, най-силно и заблудно е убедена, че случаят не може да се разплете до истината. В 21 век ефин подпис се фалшименти без никой да ти каже копче? Боже, какви вересии, какви агресии, а!
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една дума за тези лекари-мафия. Отстраняването на един е пряка заплаха за останалите членове на мафиотската фамилия. Повтарят се законите на мафията точ в точ.
46
4
 
13
 
! Отговори
армагедон преди 2 години
Искаме правосъдие ами ето го на правосъдието.Има нарушение на закона и следва правосъдно отстраняване много е елементарно.И айде сега без АМА и АКО или купища оправдания от изгнила система