България - желана дестинация за придобиване на гражданство чрез инвестиция

Безпрепятствено пътуване и евтино образование привличат чужденците извън ЕС
20 юли 2021 18:35, Анисия Иванова
36
България - желана дестинация за придобиване на гражданство чрез инвестиция
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България винаги е била привлекателна дестинация още от приемането ни в Европейския съюз през 2007 г. до сега, сподели адв. Николай Василев от „Респект консулт“ в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

"Последните години има много благоприятни тенденции, които спомагат нашата държава да става още по-желана дестинация за чужденци от трети държави, извън Европейския съюз. Скоро ще бъдем приети в еврозоната, също така се говори и за влизането ни в Шенген. Това ще улесни много повече и пътуването в Европейския съюз, на всички, които ще получат съответното българско гражданство.“

Развитието на икономиката е предпоставка чуждестранните предприемачи да инвестират в нашата страна. Дали защото ще им бъдем входната врата към Европейския съюз, или искат да развиват живота си и бизнеса си в нас е същественият въпрос.

По думите на адв. Василев всеки има дълбоко лични мотиви, които не винаги споделят с тях. Но ползите, които чужденците биха придобили чрез българско гражданство, са безпрепятственото пътуване и евтиното образование.

"Мислят за семействата си, тъй като европейското образование е много желано от тях. Данъчните облекчения, които могат да получат, е причина чуждестранните инвеститори също да бъдат желани в България.“

Няма статистика каква част от чужденците, придобили българско гражданство, остават, но се води статика за чужденците, които са получи българско гражданство срещу инвестиции. Тя е по-ниска в сравнение с другите държави на Балканския полуостров както на Кипър или Малта. Държавите, които също са предлагали подобни програми, но ЕС ги е принудил да прекратят.

"България в момента е с единствената работеща програма за придобиване на пребиваване и гражданство срещу инвестиции.“, обясни той.

Зеленият инвестиционен паспорт ще продължи тази практика и няма да бъде закрита тази възможност.

Първата стъпка за придобиване на българско гражданство е получаването на статус на постоянно пребиваване в страната, разказва още гостът. До този март това е ставало чрез закупуване на държавни ценни книжа. Другите възможности, които биват давани сега, са инвестиции в концесионни договори, придобиване на акции в публично търгувани български дружества на фондовата борса, инвестиции в приоритетни инвестиционни проекти, също и в инвестиции в сертифицирани по закона за насърчаване на ивестициите проекти.

Но след като вариантът чрез закупуване на български ценни книжа бе премахнат, както Европейския съюз е поискал, сега има нови възможности, които са инвестициите в колективни инвестиционни схеми с профил България, както и в инвестиране в ДКЦ. Според адв. Василев това ще бъде хитът сред чужденците.

Статистиката сочи, че от 2013 г. до 2021 г. в Министерството на правосъдието има общо 455 преписки за придобиване на българско гражданство на лица, направили инвестиция у нас. Като 246 са вложили над 1 млн. лева.

За сравнение – Кипър, за годините, в които започват развитие на тяхна програма досега имат 8 млрд. евро инвестиции. Единствената причината, която се корени в тази съществена разлика спрямо нас, е недостатъчната реклама на българската държава, смята Василев.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Перманентният Балама преди 2 години
Адвокатченце, ще инвестират. И в какво? А паричките в чий джоб ще отидат, че да станем богати. И така ли се става богат???
30
1
 
2
 
! Отговори
НЯМА ЛОШО преди 2 години
Да внасят по 1М евро и няма проблеми. Кипърците и всички останали дето си продават паспорти срещу инвестиции да не са зле ?
29
0
 
6
 
! Отговори
позор преди 2 години
"България в момента е с единствената работеща програма за придобиване на пребиваване и гражданство срещу инвестиции. Това е чиста пералня за пари, присъща за страни от Третия свят.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пред паспортното в София на Мария Луиза е пълно с руснаци и араби.
27
0
 
8
 
! Отговори
факт преди 2 години
разбирай, чрез корупция!
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен трябва да се внимава с тези чужденци, защото така продават държавата ни. Не е ли по-добре ние да почнем да си произвеждаме, да правим бизнес. Не е ли по-добре да си върнем нашите интелигенти българи!!!!! Така ще осъдят на 100 процента Борисов, Доган, Октай, Биков, желязков, Божков...да върнат отчасти крадените пари от българите. ....още много мога да пиша...
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 24 И за какво коментираш тогава като не те интересува? За да видим че говориш на диалект? не е нужно отвсякъде си личи че си пишман псевдомакедонец или някакъв подобен който не знам за какво се е домъкнал тук. А, да, за да ни каже че не го интересува. Не е ли тъпизъм това.? Тотален. И макар че явно е мъж той е от тия дето са като *** на дъжд. можете да си го представите.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Армения, Русия парите от там са мръсни, в тези държави легален бизнес няма. Имай го в предвид като даваш под наем на хора от бившия СССР. Иначе - успех !
23
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23На мен ми е ясно че си жена, недей толкова да се пениш :)) Варна е голем град, всекакви идват, кво се оплакваш от арменците.... хихихихи :)) Какво ми се оправдаваш като ученичка, мен какво ме интересува това :)
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 21Аз пък имам, селяндурино от Варна. Онзи коментар не съм го писала аз ,първо да уточним.Второ в момЕнта едни от Армения са наели мое помещение в центъра на Варна за което плащат мизерна сума тримесечно и им се вижда много само защото съседът плащал със сто лева по- малко.А иначе държат на бюрото си банкноти на камари и плащат със столевки.Кажи ми как да таксувам това В какво инвестират те? В нищо само си пълнят гушите.И на всичкото отгоре БГ била гадна. Какво тогава?
21
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега с това чалгарско правителство ще си направим голяма реклама.
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18Тъй ли, аз съм от Варна, немам такива наблюдения *** :))
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Моля ви помогнете мки да живея смислен и хубав живот ! Може ли ? '' .................... може ама трябва да учиш и работиш, с лежане не става.
18
0
 
0
 
! Отговори
ЖИВКО преди 2 години
Моля ви помогнете мки да живея смислен и хубав живот ! Може ли ? Няма ад авикам на никого !
17
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Варна се се чува повече руска отколкото българска реч ... бягат от путинскя рай.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако требва да сме точни, има 15 милиона български граждани по свето, некаква инвистиция е :)) Без макетата стават 13, айде да сме по точни :)) Ако се надяват че некой ще ни натисне, че да си плюем в пазвата, явно не си знаят историята, тоест българската история :))) Ще ги оставим да се въртят на шиш, дори няма да спрем с гаврата :))
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лудите, които ще дойдет да инвестират, че после да ги изнудват мутри с държавни бухалки не са много.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврозоната е с огромни дългове ,а бг образование е фалирало.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До желанаЗа макетата е заради ЕС, виж за българите в Молдова и Украйна не е :)) Да играят хоро в Украйна на песента на Славка Калчева "Бяла роза" и да се чувстват по българи от нас, нещо невероятно е, чак онемяваш :))
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не иска да чуе за България, камо ли да е желана дестинация и да инвестира някой тук.