Д-р Спасков: Възможно е да има леко надписване на дейността в болниците

Така компенсират загубите от ниската себестойност на дейността
22 юли 2021 09:22, Ния Христова
66
Д-р Спасков: Възможно е да има леко надписване на дейността в болниците
Снимка: БГНЕС
Може в болниците да има леко надписване на дейността заради ниското заплащане от НЗОК, каза в ефира на bTV бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков.
 
"Когато говорим за източване на НЗОК, трябва да се направи ясен анализ на ситуацията - цените, по които плаща Здраванта каса са по-ниски от себестойността на дейността на болниците. Затова в болниците трябва да направят нещо, с което да компенсират тази загуба", обясни Спасков.
 
Той каза още, че няма информация за подобна практика в "Пирогов" и това е анализ на страничен наблюдател.
 
"Съществуват потенциални възможности в болниците да има леко написване на дейността. Това е продукт именно на това разминаване. Когато цените са много ниски - не е възможно болницата да оцелее финансово. Тогава се търсят пътища за увеличаване на оборота. Той може да се увеличи страхотно с издирване на пациенти, които да приемаш - като магазин, в който започваш да продаваш аткрактивна стока", коментира още бившият шеф на болницата.
 
Д-р Спасков изтъкна обаче, че случаят в "Пирогов" е малко по-различен. Според него по време на COVID пандемията на болниците са се плащали допълнителни бюджети и дори при надписване на пациенти не е имало източване на НЗОК. 
 
"В момента политически е изключително удобно да се направят промени в механизмите на разплащане. Тъй като в момента идват нови политици, които са с амбиция нещата да се променят бързо. НЗОк се управлява от човек, проф. Салчев, който е с изключителен опит и визия. Той знае много добре какво би могло да се направи при една политическа подкрепа и той би могъл да бъде ползван като едно свръх компетентно лице", допълни д-р Спасков.
 
Според него в съда може да паднат обвиненията срещу "Пирогов" и посочи, че новият директор проф. Иван Поромански е изключителен експерт в неговата област и има натрупан увпарвленски опит - бил е член на Борда на директорите. 
 
Д-р Спасков смята, че Поромански ще остане на поста и ще бъде подкрепен от служителите на "Пирогов".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
10
 
! Отговори
гледайте преди 2 години
ГЛЕДАЙТЕ НА ЗАПИС ПО ЕВРОКОМ ПРЕДАВАНЕТО НА ЛЮБА КУЛЕЗИЧ - ТАМ ЯСНО д-р ДЕЧЕВ- БИВШ ШЕФ НА БОЛНИЦА И БИВШ ШЕФ НА НЗОК ОБЯСНИ КАК НАГЛО СА СИ КРАЛИ И КАК НИ ЛЪЖАТ! ЛОШОТО Е, ЧЕ НИТО В ПРАВИТЕЛСТВЕНА, АЛЕКСАНДРОВСКА, ПИРОГОВ А И ЯСНО ЧЕ ВСИЧКИ ПОДОБНИ И ЧАСТНИТЕ ЩЕ ИМА ЧЕСТНО РАЗСЛЕДВАНЕ И ЗАТВОРИ!
24
0
 
16
 
! Отговори
стига лъжи преди 2 години
АБЕ ЗАЩО НАГЛО НИ ЛЪЖАТ ТАКИВА - КАТО Е НИСКА СЕБЕСТОЙНОСТТА И СА ВСЕ ЗАДЛЪЖНЕЛИ, КАК ДИРЕКТОР ТАМ ВЗИМА 76 ХИЛЯДИ ЛЕВА ЗАПЛАТА И 320 ХИЛЯДИ ЛЕВА БОНУСИ???? КРАДЕ СЕ НО ДА ЧУХТЕ НЯКОЙ ПОЛИТИК ДА КОМЕНТИРА ПОТРЕСАВАЩИТЕ ЗАПЛАТИ??? А ЖУРНАЛИСТ???? ТИШИНАААААААА....
23
0
 
11
 
! Отговори
:( преди 2 години
Пирогов е измама.
22
0
 
15
 
! Отговори
до 29 преди 2 години
Никакъв казус няма да бъде разгледан, защото Кацаров и Балтов си правят взаимни услуги. Това е мафия. Кой да разследва? Разбрали са се вече и са си стиснали ръцете по братски. А следващия министър ще си е взел поука и ще се прави на умрела лисица с широко затворени очи.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама това са общите пари за здраве,какво значи леко?Все едно банката да щипва "леко".За Харпанцумян "леко" е от 50хилки нагоре,за бай Иван стругаря "леко" е 5лв.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
После се чудим защо здравните покриват лечението на два зъба и хората чакат на SMS благотворителност.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От тази болница "леко", отдругата "леко", от следваща пак "леко" и някак започва да натежава.
18
1
 
13
 
! Отговори
Доктор Ху.. преди 2 години
Тия които през 90-те в "зората на демоктацията" си купиха лекарските дипломи за "три кокошки и едно прасе" ... сега са уважавани лекари и НИ ЛЕКУВАТ .... понякога "случайно" си надписват болни ... правят "неволни" лекарски грешки ... объркват "без да искат" диагнозите ... вземат по някой лев "под масата" ... за да прегледат пациент ... и правят изказвания по медиите ... И ГОСПОД НЕ МОЖЕ ДА НИ ПОМОГНЕ ......
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ккк Така е. И после се оправдават, че младите лекари напускат България заради ниските заплати! А тези ниски заплати са заради мутризацията и краденето, които са обхвалали всички дейности, в които има пари!
16
0
 
15
 
! Отговори
Уууу преди 2 години
"Леко" надписване, абе докторе, че си и професор, има ли "малко" бременна и "много" бременна. Аман от смешници в тази Чалгария.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако това им е лекото, какво ли става при тежкото надписване се пита в задачата.
14
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Това си е чорела отвсякъде.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" Логично" обяснение за кражбите. От доктор....
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, щом е леко, тогава няма нищо. Няма да правим проблем за някакви милиони я.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При положение, че човек, който е ок с краденето хвали шефа на здравната каса, означава, че трябва спешно нов шеф на здравната каса! Изчегъртвай!
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвсем се излагат вече! Като ромите станаха бе! "Аз не крада, бате, само влязох да разгледам и намерих тия пари..." После ще ми разправят как лекарите били най-интелигентни и образовани! Да, добре! И затова крадат по много, а не като ромите по малко!
9
0
 
12
 
! Отговори
ккк преди 2 години
Основен проблем в Пирогов е че началниците на клиники са феодали.Голяма част от сестрите получават2-3 пъти по високи заплати от лекарите -спициализанти
8
0
 
10
 
! Отговори
2Loop преди 2 години
Е, да. Във всички болници практически има "леко" (90+%) надписване на дейността. С две думи - всички мамят "нормално", т.е. всичко си е "нормално".
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леко надписване? Щото може и още, а?
6
1
 
15
 
! Отговори
мак преди 2 години
И ти ли, спасков, надписваш? Лекинко или солидно? Системата ви кара да го правите, но когато протестирате, е заради заплати, а не за доброто на пациента, з,а промяна на системата за да не сте принудени да шмекерувате.