Двудозовите ваксини - вероятно по-ефикасни срещу Делта щамът

Нова вълна у нас се чака в края на август
22 юли 2021 23:06, Красимир Ангелов
59

Страната ни е на прага на нова Ковид вълна. Делта вариантът става доминиращ в България. Кога да очакваме пик и как да се предпазим от новия вариант?

Ваксините и строгите ограничения са най-добрият начин за предотвратяване на тежко заболяване и смъртност при заразяване с Ковид. Това се наблюдава в страните с доминиращ делта вариант.

Още по темата
"Повишава се броят на инфектираните, повишава се броя на заболелите, но броят на тежко болните и нуждаещите се от интензивни грижи и починалите не следва хода на вълната", обясни вирусологът доц. Любомира Гломб.

Новата вълна се очаква да настъпи у нас към края на август, като причина за това е новият по-заразен вариант. Едната доза ваксина обаче не е достатъчна за защита, казват експертите.

"Едната доза има ефективност, но тя има ефективност при много по-малък процент от случаите и да се играе руска рулетка, че ние ще сме сред хората с висока ефективност на ваксината, след първа доза, няма смисъл", подчерта вирусологът пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според нея двудозовите ваксини са по-ефикасни срещу Делта варианта и е важно здравните и социалните работници да са имунизирани. При децата е важно родителите да вземат информирано решение.

"Има резон да бъдат ваксинирани, за да не бъдат източник на инфекция на своите по-възрастни родители, баби и дядовци и колектива, който посещават - училище, университет, да не се превръща в огнище. Аз бих препоръчала поне децата, които са с тежки съпътстващи заболявания, да бъдат ваксинирани", смята доц. Гломб.

Хората, които искат да се ваксинират и да се предпазят от новата вълна, трябва да го направят сега, за да има време да изградят стабилен имунитет, категорична е доц. Гломб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде установяват, че ваксините към делта почти не действат а тая само глупости в ефир пуска! Я да ми каже що има за една седмица в САЩ повече умрели от вакси вместо Ковид?VAERS reported 2,043 vaccine deaths in the week prior to July 7 compared to 1,505 COVID-19 deaths.
49
0
 
6
 
! Отговори
Корвид19 преди 2 години
Преди 2 дни бях чел,че делта бил слабо разпространяващ се ако вече си преболедувал тая хня.От днес обаче вече е смъртоносен.Стига сте занимавали хората с лъжи.От 2 години насам всички са преболедували псевдо вирусчето....
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така и нямя да разбера, как като ваксинирате децата , ще престанат да са източник? Да не би те да създават вируса?
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно но не сте сигурни. И аз вероятно казвам че ми е 30см
46
1
 
5
 
! Отговори
mani преди 2 години
Пълни глупости.Вирусът мутира,защото е заобиколил спайк протеина във ваксината.И да бодете,ще се получава все същото.
45
0
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Поредната проба-грешка, проба -грешка и така до края на света !
44
0
 
6
 
! Отговори
антиваксъра преди 2 години
Абеее.......трифазните ще са още по-ефикасни!
43
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се побъркат, вече милите антиваксърчета. Ежедневно по няколко статии за ваксините разпалват въображението им до небивали висоти... И то при положение, че никой не ги задължава да се боцкат.
42
0
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Откога Гломб стана българска фамилия? По какво е доцент доцентът? Какъв хонорар взе другарката Любомира за да рекламира експерименталните отрови?
41
0
 
10
 
! Отговори
Епсилон преди 2 години
Това си е наркоманска история, игли и спринцовки. Вижда се кристално ясно какви са целите. Пристрастени сте към живота и допамина който се отделя, а може би е по-добре да оставите мъртвите намира и да не ги съживявате за да умират отново и отново малко по-късно от нещо друго. Мен така са ме спасили тези така загрижени лекари, и за какво. Не съм искал такова нещо.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Под "Двудозови" имат предвид елитата Пфайзер, защото от там идват мангизите за реклама. Иначе всичкото ваксин е ненужен бо-к-лу-к. Дори са опасно вредни за младежи и деца. За бъдещи последствия можем само да гадаем. Решението е както при всеки грип, при усложнения да се приемат лекарства. А има такива отдавна.
39
1
 
15
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
"Повишава се броят на инфектираните, повишава се броя на заболелите, но броят на тежко болните и нуждаещите се от интензивни грижи и починалите не следва хода на вълната", обясни вирусологът доц. Любомира Гломб."- Защото горе споменатите са изградили стадния имунитет вече. Инфектиран, означава естествено ваксиниран. Ако имаше и сега локдауни- есента пак щяха хора да ***, пък и обикновен грип да беше. Научете основни неща. А къде ли изчезна грипа? Или за него няма фондове за усвояване?
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
5 дозовите ще са благоприятни за наркоманите
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ваксинирайте депутатите, видиш ли няма правителство, по добре сега, за да измрат сите
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хремата има нужда от две дози
35
4
 
13
 
! Отговори
Да ви кажа на ушенце преди 2 години
Ви епба *** майджинка и сатаните!
34
6
 
8
 
! Отговори
До 38 преди 2 години
Нищо не е 100% сигурно на този , и първите ваксини прилагани преди 100 години и ковид ваксините са приемлив риск. Целият ни живот е приемлив риск , понякога не зависещ от нас .Можеш ли да си сигурен , че гръм няма да те убие , или силен вятър отчупил клон , кой ще те компенсира тогава , ще съдиш природата ли?! Доводите ти са меко казано безсмислени и нелепи.
33
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като е толкова хубава и ефикасна ваксината - производителя или държавата са поемат отговорност за евентуални странични ефекти или смърт. А де? Нали е едно на милион шанса за дефект - значи 7 човека в цяяяяла България ще трябва да бъдат компенсирани. По милион? По десет милиона? Пак излиза тънко. Явно обаче няма да са само 1 на милион, а бая по-чести. Иначе самия производител щеше да компенсира, щото нямаше да рискува печалби за десетки милиарди срещу няколко стотин милиона. Ама ей - на!
32
7
 
10
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
На сайта на всяка фирма производителка на ваксини ( с изключение на китайската и руската) са посочени отговорностите и задълженията на производителя , описанието и процесът на производстви , компонентите на ваксината, страничните ефекти и съвети към хората с хронични заболявания. Имаш ли желание , информация колкото искаш , научни и медицински сайтове , публикации и други., но не ми цитирай конспиративните фейк писания.
31
4
 
17
 
! Отговори
Ко? Не? преди 2 години
Сума народ изпука от тромби и емболии след ваксиниране. Хора, които са били ПРИНУДЕНИ да подпишат, че няма да търсят отговорност. А са принудени защото им се налага да работят в чужбина.