С италианците сме най-малко затлъстели в ЕС, къде сме по наднормено тегло?

Над половината от възрастните в ЕС са с наднормено тегло
22 юли 2021 06:55, Александър Попов
56
С италианците сме най-малко затлъстели в ЕС, къде сме по наднормено тегло?
Снимка: Pixabay

Над половината от възрастните в ЕС са с наднормено тегло, сочат първите резултати от Европейско проучване за здравето (EHIS), публикувано от Евростат. EHIS измерва здравния статус, детерминантите на здравето и използването на здравни услуги на гражданите на ЕС.

България е сред страните с оптимално среден дял от населението с наднормено тегло – 55%. 40% от българите са във форма на предзатлъстяване, а 2% са под нормата. Като цяло страната ни се намира в златната среда – на 17 позиция от 30 изследвани страни по наднормено тегло, но е на завидното 28-мо място по затлъстяване със само 13% в сравнение с лидера в това отношение Словения с 19%. По-малък брой затлъстели хора има само в Италия – 11%.

Делът на възрастните с наднормено тегло варира в отделните държави-членки на ЕС, като най-високият дял е регистриран в Хърватия и Малта, където 65% от възрастните са считани за хора с наднормено тегло през 2019 г.

За разлика от тях, най-ниските дялове са регистрирани в Италия (46%), Франция (47%) и Люксембург (48%).

Въпреки че 45% от възрастните, живеещи в ЕС, са били с нормално тегло през 2019 г., малко повече от половината (53%) се считат за хора с наднормено тегло (36% в предзатлъстяване и 17% в затлъстяване) и почти 3% са с поднормено тегло, според техния Индекс на телесна маса (ИТМ). ИТМ е мярка за теглото на човек спрямо височината му, която предимно се свързва с телесните мазнини.

С изключение на тези на възраст над 75 години, колкото по-възрастна е възрастовата група, толкова по-висок е делът на хората с наднормено тегло: най-нисък е делът на тези на възраст от 18 до 24 години (25%), докато тези на възраст от 65 до 74 години са с най-висок дял (66%). Процентът на затлъстяването е съответно 6% срещу 22%.

Моделът е ясен и за образователното ниво - делът на хората с наднормено тегло намалява с повишаването на образователното ниво. Докато процентът на възрастните с наднормено тегло сред тези с ниско ниво на образование е бил 59% през 2019 г., той е бил 54% за тези със средно образование и 44% за възрастни с високо ниво на образование.

Степента на затлъстяване също намалява с нивото на образование: от 20% при възрастните с ниско и 17% при тези със средно до 11% от възрастните с високо образование.

Във всички държави-членки на ЕС с по-висок дял с наднормено тегло са мъжете през 2019 г., като най-голяма разлика е регистрирана в Люксембург, Чехия, Кипър и България./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквун е най-представителният българин. Про**, нахакан и тлъст.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо направете си диета с таратор без олио
47
1
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
До Анонимен 46 - мини на ИЗЦЯЛО растителна диета без никакви рафинирани въглехидрати - захар, хляб тестени и т.н. и ще видиш как след някой и друг месец ще забравиш за инсулиновата резистентност и ще изхвърлиш лекарствата!
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам чувството че са 80%,да не говорим за децата мутанти. Никога не е било това в бг 50%със затлъстяване и това се смята за малко!?!
45
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 37Зависи колко си слаб, щото 80 кила и мускули не е слабо за женките :)) Виж за тлъстините си прав, ама такава е храната :)) Всеки иска да има финна женичка, както всяка жена си мечтае за мускулест мъжкар, който не е дебел :)
44
2
 
11
 
! Отговори
Хахахахаа преди 2 години
Явно на плаж ходят само тюлени и китове! Слабите не проявяват интерес! Толкова дебели хора има, че направо си е епидемия! И да, за България говоря.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващия път в супермаркета вместо да напълните количката за пазаруване с готови преработени храни в шарени опаковки, я напълнете с плодове и зеленчуци. Ще видите, че сметката ще е три пъти по-малка от обикновено, но ще се храните с истинска полезна и засищаща храна.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имам инсулинова резистентност, пия Метфогама 850 мг, ама няма лекуване, все едно не го пия.
41
3
 
8
 
! Отговори
до 44 преди 2 години
Тук си повече от прав. Аз бих дал друг пример. Шпеков салам на килограм струва колкото био телешко месо. Купуват с е луканки, саламища и какви ли не храни, които хем са скъпи, хем нямат никаква хранителна стойност. Има сума клипове в youtube как да се храним напълно здравословно за 100$ на месец. И, да, възможно е и то в много по-скъпи държави за живот от България.
40
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ми почнете, че качествената храна била скъпа. Пълни глупости. Просто не знаете какво да ядете. Редите ми се за баници с маргарин и канцерогенни мазнини, които струват на цената на домашна баница с най-скъпите фермерски продукти и масло. Хора със заплати много пъти над прага сме вкъщи. На месец даваме не повече от 900-1200лв. за храна, а сме с едно дете. Ядем само най-качествените продукти. А хора с къде-къде по-малък доход дават много повече, защото не знаят какво да ядат. I am what I eat.
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Италия се хранят здравословно, а у нас няма какво да ядем. Това е обяснението.
38
0
 
16
 
! Отговори
. преди 2 години
До СветозарВ миналото баба ти е нямала целулут. Моятя - също. Защо ли? Защото се е движела, работела е. Не е нормално момиченца на по 15 години да имат висящи *** и кореми като на раждали жени. Баба ти не е ръфала вафли, чипс и дюнри. Нито животните са били третирани с хормони. Да живее индустриалното "хранене" и консуматорският начин на живот!
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То всичко е въпрос на баланс.Иначе - в Северна Корея и Етиопия са най-слаби, защо ли.Просто хвърлени така думи - тия са дебели, тия тънки, никаква информация не носят, само брътвежи за изкарване на пари чрез банери.
36
12
 
6
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Тези дето критикуват телосложението на другите, пропускат два много важни фактора, които са от определящо значение. 1. С възрастта метаболизма се забавя. Абсурдно е да очаквате човек на 40 - 50 - 60 години, да има телосложение на 16 - годишен тинейджър. Дори и да има такива случаи, са изключение. Не се броят и професионалните спортисти. 2.В миналото хората са се хранили много по - лошо и еднообразно. За тогавашния стандарт храната е била по - скъпа и по - трудно достъпна, в сравнение със сега
35
1
 
8
 
! Отговори
Котка преди 2 години
"Не знам какво ги чака тези деца като станат на по 30 години с такива тлъстини..."Е какво да ги чака - диабет, хипертония, сърдечни болести, съдови проблеми, размазани стави...обичайните неща.
34
2
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
ИТН (индексът на телесна маса) е възможно най-неточният критерий за затлъстяване. Например: спортист с височина 1.80 и тегло над 95 кг според този индекс е затлъстял, въпреки, че тук може да става дума за силно разивита мускулатура и процент на мастна тъкан под 10, което напрактика означава "под нормата". Който рабрал - разбрал. Айде.
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесна "норма" - над половината хора да са с наднормено тегло... При децата е трагично - от 5-6 само едно не е дебело, с паласки, тумбак и сланини. В училище имаше средно по един във випуск, дето беше по-заоблен, а по днешните "стандартни" щеше да се води слабичък. Не знам какво ги чака тези деца като станат на по 30 години с такива тлъстини...
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стрес, забързан живот, хранене когато има време и с каквото има, лошо качество на храните, ниска възможност за закупуване на по-качествена храна и много други фактори влияят на телосложението..
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Бай Тошо нямаше болни,сакати, дебели, отчаяни,побъркани, гладни, безработни,бездомни, необразовани българи. Държавната политика беше нормална и друга - с истинска грижа за хората и държавата, държавната политика на Бай Тошо държеше народа да спортува, нещо, което индивидуализма и егоизма съсипа.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SSss Явно не си ходил в САЩ, там да видиш човек с нормално тегло си е постижение :)) Като се тъпчеш с бързо оборотни храни, нормално е да напълнееш :)) Разбира се зависи и от гена :)