Скептицизъм, липса на страх... Защо куца ваксинацията у нас?

Интересът към ваксините е слаб през лятото
22 юли 2021 18:00, Александър Попов
232


Ваксинационен център в столичния квартал "Дружба" е слабо посещаван, интересът е нисък.

"Като цяло отношението към ваксините в началото беше негативно, но с течение на времето това се промени", разказва д-р Ахмед Странджев пред "Дойче Веле".

През пролетта България не разполагаше с достатъчно ваксини, а сега пациентите дори могат да избират.

Някои пациенти са доволни след поставянето на ваксина, защото освен защита на своето здраве получават и сертификат за пътуване в чужбина.

Но на близкия пазар в квартала мнението е друго, скептицизмът към ваксините е повсеместен.

"На този етап се въздържам", казва един от търговците.

"Много съм скептичен към ваксините, произведоха се много бързо", категоричен е друг.

"Не се страхувам изобщо от коронавируса, не искам да се ваксинирам", твърд е трети.

В същото време властите се опасяват от нова вълна на вируса, а д-р Ангел Кунчев е учуден от тази пасивност към имунизациите.

"Човек взема тези решения по-скоро на емоционално ниво, а не на рационално мислене", казва Кунчев.

Той смята, че в европейските страни, включително в България, има много антиваксърски настроения. И което е лошото - подобни тези се разпространяват от лекари.

Медийната експертка Ралица Ковачева обаче има обяснение.

"Има пряка връзка между това, че хората вярват на конспиративните теории за коронавируса и ниските нива на доверие към управляващите".

Според нея бившето правителство е бягало от взимането на ясни решения в пандемията и не е отправило ясни послания към хората.

"Имахме два медицински щаба, които си противоречаха относно мерките. Разбира се, интернет също изигра своята роля, голяма част от дезинформацията идва от Русия", казва Ковачева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: ваксиниваксинация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Землянки в горите си правете, като шумкарите-мандраджии. Там ще се чувствате свободни и защитени от ваксините."...............................За тебе са землянките, там няма да те хване злия вирус.
121
19
 
0
 
! Отговори
Антиваксърите преди 2 години
Землянки в горите си правете, като шумкарите-мандраджии. Там ще се чувствате свободни и защитени от ваксините.
120
1
 
15
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
"Имахме два медицински щаба, които си противоречаха относно мерките. Разбира се, интернет също изигра своята роля, голяма част от дезинформацията идва от Русия", казва Ковачева. Е вярно русофоб съм ,но чак толкова. Бива-бива писаници ама на нищо не прилича вече. Хората не желаят да се ваксинират. Ако искате правете и челни стойки няма се промени. Всеки решава за своето здраве.Тези,които са в рискови групи си бият ваксините и да оставят другите. Заради болнави и стари няма участваме в експеримент
119
2
 
16
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Измислят ви "вируси" и после ви предлагат ваксини. Някакъв по телевизията ми приказва как нямало едра шарка заради ваксини. Първо, едра шарка не е съществувала, второ, се оказа, че единствената снимка на дете с едра шарка е фотошопирана. Да попитам защо сега няма едра шарка като не се ваксинират? Никога с нищо не съм ваксиниран, децата ми също. Не познавам нито един "болен" от ковид, тетанус, коклюш, вариола, чума, ебола или хепатит. Толкова за тези "ваксини" и "болести".
118
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите имаме естествен имунитет срещу неолиберални пропаганди.
117
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахахха ваксърския дри сльо пак пусна ВПН-а да цъка минуси до сцепване. Баси жалкия клоун :D
116
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мноого хубави "ваксини", но бързо им изтича срокът на годност.
115
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, ама в края на статията все пак са изкарали Бойко виновен! :))) "...ниските нива на доверие към управляващите. Според нея бившето правителство е бягало от взимането на ясни решения.." Нема такъв циpк! :))
114
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 119 Грешиш. Никога не съм крещяла по улиците и мятала каквото и да било. И да, аз съм антиКОВИДваксър, а не антиваксър. Научете се че има огромна разлика. Слагам си ваксини, реваксинирам се (само преди месец имах реваксинация с/у тетанус и дифтерия), но нямам доверие на тия ковид ваксини. Няма да си ги сложа в следващите 4 год. Както и да ме наказват, това е моето решение.
113
3
 
9
 
! Отговори
До Йордан Шангов преди 2 години
"Огнян Шангов, бивш военен." загинал мистериозно по време на лов 2012. Ти кой си? Някой замесен или платен ***? Конспиративните теории оживяха. И не е нужен вече Сноудън да отвори очите на хората. Покрай Ковид компаниите направиха милиарди и всички в глас викат дайте да се ваксинираме. А като се появи болно дете - дайте да дадем..
112
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът толкова и лъган и мамен, че усеща лъжата и измамата още от първия "вариант".
111
1
 
17
 
! Отговори
Аз преди 2 години
До Йордан Шангов, обясни ми! Обясни ми, защо ме лъжат, след като няма проблем! Обясни какво накара мал**мния списвач на МЗ да напише тази лъжа днес? Защо ни заплашват, защо просто не ни обяснят всичко честно? Ние не сме глупави, всеки има интерес да се защити и да е здрав. Как да им вярвам? Не споря за това дали ваксината е убаво нещо, но и вие не можете да спорите, че има нещо гнило. Всеки здрав разум е в ступор в момента от всички теи глупости.
110
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Антиваксърите са същото племе, което миналата година крещеше по улиците и"...............................Пречеха ти да метеш улиците и постоянно цапаха след теб, нали?
109
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите са същото племе, което миналата година крещеше по улиците и площадите, докато хвърляше яйца и домати по правителствените сгради. Диваци, сър!
108
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Black lives matters i NWO не одобряват естествения имунитет не e политкоректен.
107
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-нахални са и от уличните търговци ако решат да ти продават нещо. Онези поне те оставят на мира като ги подминеш, докато тези те следват през целия път и направо в дома ти нахлуват да ти предлагат ваксините си.
106
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
минали били всички фази, но те карат пак да се подписваш, че сам си носиш вината след експеримента, адмирации за агитацията, но е неуспешна
105
1
 
21
 
! Отговори
ами преди 2 години
Покажете писмен поименен СЕРТИФИКАТ за васкините си с гаранция поне колко месеца и от какво предпазават, а може и че няма НИКАКВА опасност на пукясаш, съвсем случайно за ТВ , боилер или фурна дава гаранции, например 24, 36, 60 месеца
104
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова е хубави ваксините, че всеки вика: Вие ги вземете.
103
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пускайте жалба срещу МЗ за лъжа и съзнателно подлъгване на бг народа. А също, изпратете до СЗО запитване защо след като са минали и 3те фази, ония ми ти още не са издали постоянно разрешение за употреба, а е само временно. Защото нали разбирате, че ако и 3те фази са минали и няма разрешително, то нещата стават още по-сериозни и плашещи.