Пандемията ни показа колко е важно да се осигуряваме на реалните доходи

"България ще бъде поставена пред големи предизвикателства"
23 юли 2021 12:49, Ния Христова
39
Вдигането на пенсиите от 1 октомври е заложено в актуализацията на бюджета, направено от служебното правителство. Предстои обаче да се разбере дали новия кабинет ще го одобри? Справедлив ли е механизмът за увеличението на пенсиите и как ще се отрази това на бюджета?
 
"Няма социален министър, който да не иска да увеличи пенсиите. Предложението за актуализация на бюджета е на служебния кабинет. В момента не виждаме 3-годишната прогноза. Знаем, че България е с влошена демография", каза за ефира на Bulgaria ON AIR бившият заместник-социален министър и настоящ председател на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова.
 
"Самата пенсионна система трябва да се разграничи от социалното осигуряване. По време на пандемията видяхме колко е важно всички да се осигуряваме на реалните си доходи. Трябва да се намери баланс за това каква да е социалната помощ, как точно ще се изплащат тези социални помощи. Самата актуализация на бюджета трябва да си мине по обичайния ред", подчерта тя. 
 
Русинова смята, че трудно ще се постигне консенсус.
 
"България през следващите няколко години ще бъде поставена пред големи предизвикателства, не само заради пандемията. Приоритетите са България да е по-зелена, дигитална и социална", обясни тя. 
 
Зорница Русинова поясни, че е добре страната да приоритизира националните си цели.
 
"Въпросът е да се направят мерки, които да доведат до трайна заетост, допълнителни мерки за активизиране на младите хора. В момента е важно да се вземат мерки за бизнеса и икономиката, схемите за подкрепа на общините на фона на пандемията и прогнозите за нова Ковид вълна. Мярката 60/40 трябва да се запази, ако пак има затваряне на бизнеса. Нямаме яснота каква част от тази актуализация сега се предлага и ще бъде приета от следващия кабинет и подкрепена от парламента", допълни бившият заместник-социален министър.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато има ограничения и таван на пенсиите кого лъжете? Защо да се осигоряваш за нещо което никога няма да получиш от крадливите управляващи.
33
1
 
5
 
! Отговори
До 29 Жо преди 2 години
Пропускаш третия и най-важен фактор - средната осигурителна сума за 12-те месеца преди месеца на пенсиониране.
32
9
 
4
 
! Отговори
Валодя преди 2 години
България е по руски модел, което означава държава разбойник която се самоизяжда и самоубива. Комунизъма още пречи на България да стане богата и цивилизована.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откровено, държавата мисли само откъде какво, колко и как да окраде, актуализирайки нонстоп заплатите на преданите си хрантутници. Дето 90 % не стават и за чeп за кисело зеле.
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С 60/40 само се източват пари към избрани фирми.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Психично болни хора управляват България .Ето ви резултата от болен здрав носи !!
28
4
 
13
 
! Отговори
Жо преди 2 години
ПЕНСИИТЕ зависят САМО от два фактора. Това са годините общ трудов стаж и месечните вноски за пенсия. Не е справедливо, някой внасял по 10 лв/месец да иска пенсия, като на този, внасял по 50 лв/месец.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков защо така мига се едно тока го е ударил.
26
2
 
12
 
! Отговори
ИТН !!! преди 2 години
тази герберска калинка взима 7 бона на месец и не ходи на работа, а има служебни коли шофьори и секретарки в една безсмислена организация! Съкращенията да започнат сега!
25
2
 
14
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Аз пък съм на обратното мнение, пандемията показа , че днес си тука - утре те няма. На всичкото отгоре пенсионната възраст постоянно се вдига, я си жив да доживееш до пенсия, я не. Да бачкам като роб, с някакъв блян че ше поживея добре като се пенсионирам е просто глупаво.
24
6
 
6
 
! Отговори
123 преди 2 години
Важно е да си вземеш парите и да не се осигуряваш.Тая фашистка държава не заслужава един лев. Да даваш пари на палача си е мазохизъм. Някои се надяват на пенсии, но повечето въобще няма да доживеят такава. Да спрем да храним нашите убийци.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете го на чорбаджийте, те не искат да плащат осигуровки и данъци с държавно одобрение
22
1
 
3
 
! Отговори
В бегето сигурното преди 2 години
е, че нищо нормално не е, а и няма как да е сигурно.
21
4
 
6
 
! Отговори
НИЕ преди 2 години
И кое точно трябваше да видя за да се осигурявам на реалните си доходи. Като отида в болницата пак плащам на равно с тези които са на мин работна заплата. Защо да се набутвам да плащам,,,,,,,,
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков трябва да бъде съден и да му се проследят доходите колко пари има в банката и каква заплата взима.и от къде са му имотите и как ги е закупил с какви пари.
19
1
 
13
 
! Отговори
Проблемите трупани с преди 2 години
години са чудовищните кражби и страшна корупция.
18
2
 
7
 
! Отговори
до 18 преди 2 години
Напротив, ако имаш легални приходи, доходи с които да купиш два апартамента кеш или с заем значи си длъжен да плащаш данък общ доход и осигуровки до тавана 3000 лева, иначе нямаш официални доходи да купиш каквото и да е. Тоест криеш доходи, и по този член има една комисия за отнемане на незаконно придобито имущество на която можеш да станеш клиент и да ти вземат магазините. Това че си платил имотнити данъци няма да те спаси. Ще видим, има доста изгорели "тарикати" като теб дето не искат!
17
5
 
4
 
! Отговори
До 15 Стефчо преди 2 години
Май не осъзнаваш, че ако уволнят сега 50% от чиновниците, след година-две ще трябва да назанчат два пъти повече от сега чиновници, а ти през това време ще ервеш защо не те обслужват. После колко са чиновниците? В сектор Държавно управление са около 100000 човека, но голяма част не са чиновници, а обслужващ персонал. Примерно 60 хиляди са чиновниците.. Като уволниш 30000 чиновници какво друго ще постигнеш освен разпад на държавата, която и без друго натам върви. след 12 години управление на мутри
16
5
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
От "Нещо не разбрах" - как пък реши, че не плащам данъци?! Данъците си ги плащам до стотинка! И на имотите, и на колите, и ДДС-то на стоките и услугите, които купувам от тази държава, така че аз на държавата не дължа НИЩО! Не плащам осигуровки и данък печалба. Не искам бе! И пенсия не искам! Здравна застраховка ми е един лев на ден с премия 2 000 000 евро в клиника по избор в ЕС. За чий да плащам здравни осигуровки?
15
4
 
5
 
! Отговори
Скоро сме във ФАЛИТ преди 2 години
След 10 години ще има разпад на социалноосигурителната система. --Атанас Семов.След нЕколко годинь....