Гергана и как една градина с домати я връща от Единбург?

Какво задържа младия учен в България?
Обновена: 25 юли 2021 12:39 | 25 юли 2021 11:20, Ния Христова
36
Гергана и как една градина с домати я връща от Единбург?
Снимка: БГНЕС
Една млада българка, завършила университета в Единбург и носителка на множество международни награди и стипендии, разказва какво я е накарало да се върне в пловдивското село Тюркмен и да се развива като учен в България.
 
Гергана дава онлайн уроци на над 3000 души от цял свят от градината си в село Тюркмен. Преди 10 години се връща в България, за да се грижи за дядо си.
 
"Когато дядо ми се разболя, той се чудеше кой ще полива градината и така много естествено се случи аз да си дойда на село и да полея градината. След това му показвах снимки, за да го успокоя, че доматите са наред. И някак си от едно идване да полея градината, така минаха 10 години", разказва в ефира на bTV Гергана.
 
"Най-хубавата промяна, която ми се е случила до момента, може би е точно това, че дойдох да живея тук на село. Някак си успях да събера моите различни светове - хем да не късам своята връзка с България, хем да продължавам напред в науката", споделя още тя.
 
Гергана е завършила в Единбург. Три пъти е ходила на експедиция в Северна Канада, работила е и по проучвания в Австралия. През 2019 г. печели финансиране на National Geographic Society за млад изследовател.
 
"Причината да замина да уча Екология в чужбина е, че видях един начин на преподаване и на образование, който е малко по-отворен към целия свят. Видях учени, които хем са водещи в областта си, хем са експерти, но в същото време подкрепят младите учени", казва още тя.
 
Мечтите на Гергана обаче са свързани с България, защото смята, че науката би имала бъдеще и тук.
 
"Мечтая си да построя научна станция, малко по-надолу в моята земя", споделя Гергана.
 
Този месец Гергана получава стипендия за научна работа от фондацията на Ерик Шмид, бившия изпълнителен директор на Гугъл. Това финансиране ще й позволи през следващите две години да изследва как се променя биоразнообразието в обезлюдени райони.
 
"Бих искала да видя една България, в която има повече щастливи хора, в която хората са свободни да бъдат себе си и да преследват мечтите си. Една България, в която е по-лесно да видиш възможностите на фона на всички пречки", споделя още тя.

36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
0
 
! Отговори
До 31 преди 1 месец
Само не ми казвай че в ЮК колорадските бръмбари са по малко. Но там са по префинени и с руси перчеми. И си им плащаш като поп
34
1
 
2
 
! Отговори
Много са преди 1 месец
Много са такива млади хора. София и големите градове тука предлагат по - добро качество на живот и сравнителни със запада заплати. Стига да си кадърен изборът е много лесен. Но ако пък и можеш да работиш онлайн ...да си сред природата е най - доброто. А у нас само за половин час може да имаш и удобството на града
33
0
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 1 месец
Съжалявам те. Но всеки има право да избира по какви тръни ще ходи . След 15 години по света със сигурност мога да кажа че тръни дал бог навсякъде. От 5 години аз съм си отново сред розите на тази уникална земя ..Да, и те имат тръни но вече знам кое е по- важно
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Гергана и трябва интернет и компютър обаче. Взима заплата отговаряща на западния стандарт. Какво ми я хвалите. Чак статия написали.Аз с моите две висши няма начин да се забия на село на поливам моркови. Препитанието ми е друго и изисква да работя в офис в колектив.
31
1
 
10
 
! Отговори
от Лондон преди 1 месец
Проблемът на завръщащите се в България не е поливането на доматите, а наличието на гогромния брой калинки и колорадски бръмбари, които нямат изтребване. Тези гадинки изяждат труда на обикновения български бачкатор.
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
29 ти остана да слугуваш на лаянарските мутри тиквата и дерибеевски и приятелите им миризливи връзкари лаянарски които окрадоха труда на родителите ти, трябва да си много горд. чакай сигнала и започвай да ръкопляскаш на тиквата по команда
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мн ни дреме ,че имигрант се бил върнал. Ами ще се върне и на вън, не те чакат с цветя и хляб. Избягаха да слугуват на чужди държави сега ще ги оплакваме
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как да не се върне?На два домата една краставица се пада.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
важното е че са и осигурили доход от ЧУЖБИНА, разбира се наглите и3роди български никога няма да и помогнат финансово единственото което ще направят е да усвояват парите и, и да дават парите на наши хора миризливи българи връзкари велики бизнесмени приятели на тиквата и дерибеевски и мутрите лаянарски българи
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Саво,че тя може да работи и от Занзибар и има осигурен доход. Ако и аз имах такъв сигурно и аз щях да съм в България. Дано да има повече такива. И чужденците в България масово са с доход от вън и така в България е наистина много хубаво. Монетата има винаги две страни.
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От електората на Слабоумния.
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки човек има различни потребности, важното е да правиш, това, което те прави щастлив. Радваме се за Гергана, въпреки тези сладникави статии аз няма да се върна да поливам домати, и да гледам как един *** прахосва данъците и бъдещето на децата ми от прозореца на една джипка.
23
0
 
10
 
! Отговори
Успех преди 1 месец
Да е живо и здраво момичето!Уважение за такива българи!
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До21. И аз не ходих до Единбург Но разбрах ,че мога да отглеждам домати и в саксии и да ги поливам всяка вечер
21
1
 
20
 
! Отговори
Pin преди 1 месец
Аз и без да съм ходил в Единбург, стигнах до извода, че трябва да поливам доматите на село. Гергана явно е отличничка и затова мисли разумно. Повечето хора се тъпчат в пренаселени панелки и после се чудят що нищо не им е наред.
20
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пропилян талант. Има си кой са седи на село и да се занимава с доматите, а вечер да урежда световната политика в хоремага.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До И каквоAma ti seriozno li? Kkavo znaesh za Edinburgh? Ili samo si chel prez red niakoi pisania, zahstoto ne si razbral kakvo e napisano
18
3
 
19
 
! Отговори
чалгата не прощава преди 1 месец
мноо ме радват писаниците на тези преди мен, абе вие не прочетохте ли че жената се развива професионално , а доматите ги е поляла преди 10 години? или си мислите че щом вие не сте мръднали през последните 10 год и останалите са хванали корени на дивана пред ТВ-то.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да му мислят ингилизите , останаха им само 499 999 роби от българия , кой ще им прибира реколтата се чудя?
16
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова години да дереш *** по чиновете и да стигнеш до поливач на домати... Ама да е жива и здрава, поне е видяла свят - Юкон, Северо-западните територии, градове като Бял кон, Жълт нож, Бобров поток...