Гълъб Донев: Увеличение с 12,5% ще има за всички пенсионери

Социалната пенсия за старост става 170 лева
25 юли 2021 12:42, Ния Христова
72
Гълъб Донев: Увеличение с 12,5% ще има за всички пенсионери
Снимка: БГНЕС
"Няма да има нито един пенсионер, който да не получи 12,5% увеличение на пенсията. Предложението за преизчисляване на всички пенсии, което сме направили, ще доведе и до нарастване на минималната пенсия с 13,3%. Социалната пенсия за старост става 170 лева, а беше 148,71 лева", заяви пред БНР служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев. 
 
Той посочи, че вариантите, които се предлагат, вече са внесени в Народното събрание. Те включват преизчисление на пенсиите с нов среден осигурителен доход - като базата е 2018 или 2019 г. - голяма част от пенсионерите ще бъдат изключени от него:
 
"С това предложение няма да бъдат обхванати социалната пенсия за старост, всички пенсии, които зависят от социалната пенсия. По-справедливият вариант е преизчислението, а парите за него са налични в бюджета. За тази и за следващата година сме направили разчетите с финансовия министър, които гарантират изплащането на пенсиите".
Още по темата
 
Служебният социален министър обясни, че с предложението за актуализация на бюджета на ДОО и с увеличаването на всички пенсии с осигурителния принос за осигурителен стаж - от 1,2 на 1,35 - ще бъдат обхванати и бъдещите пенсионери, защото това увеличение на осигурителния стаж във формулата за изчисление на пенсиите ще засегне и всички отпуснатите пенсии след октомври 2021-ва година.
 
Гълъб Донев изтъкна и започнатата от МТСП трансформация на системата за социално подпомагане:
 
"Това, което предлагаме, е да се обвържат месечните социални помощи, така че да има по-голяма връзка между минималните доходи, които получават тези семейства и децата, с определената линия на бедност. ... Ще доближим месечните социални помощи до 30% от линията на бедност". 
 
Служебният вицепремиер обясни, че всичко ще бъде съобразено, за да не останат семейства и деца в нужда, които да бъдат изключени от социално подпомагане. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
Маргарет Тачър преди 2 години
При комунистите всичко е наред, .... докато свършат парите ! (изкарани и спестени от предишните правителства)
60
0
 
2
 
! Отговори
Адам Смит преди 2 години
Това добре ! А пари, пари откъде ?
59
0
 
3
 
! Отговори
Тома Неверний преди 2 години
Не мвЕЕЕравам...пенсийката ми е мижи да те лажем...ША умиргам!
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябва да се преизчислят старите а после си ги дигайте с каквито искате проценти за да е справедливо.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този Гълъб от три дена обикаля студията и говори все едно и също. Разбрахме. Имате предложение, но не се знае редовното правителство дали ще се съгласи да го изпълни.
56
1
 
6
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
Щом има таван на пенсиите /само у нас/значи няма да са всички.А иначе това си е откровена кражба.
55
4
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен/54/...Абе за тия не знам,но Тиквата се опита да си купи пенсионерето с прословутите педесет лева,но нещо не му се отвори парашута..
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За хората с увреждания мълчат. Тях ги забравиха пак.
53
1
 
6
 
! Отговори
коптор преди 2 години
И тоя е неадекватен!Единствено преизчисление на пенсиите с доход за 2019 може да даде справедливост!
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 53 Да се намерят 2 милиарда значи само едно,че тези пари ги е имало и са "наследството" оставено от герберите.Ето така лесно се пукат сапунените балони на Радев,Асен Василев,Рашков и сие.
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитват се да купят пенсионерите , преди президентските избори ...
50
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно. След огромния грабеж на ГЕРБ, служебното правителство е намерило пари за повишаване на пенсиите. Явно пари има, но досега са изтичали в чекмеджетата.
49
6
 
5
 
! Отговори
izh преди 2 години
Aбе този Гугушчук Донев какво образование има? Щото ако е счетоводител и комунист му е простено, генна модификация е все пак, но ако е от нормално семейство - да се изолира като опасен случай
48
2
 
7
 
! Отговори
баико преди 2 години
нека да варне иван костов на пенсионерите дето ги взе от пенсиите по две трети от всеки пенсионер .и тои да баде привикан сас другите обирджии да отговарят.
47
3
 
3
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 2 години
Герберолизача АНОНИМКО" по долу кви,чи мошно, балсам за ушите ми е! Щом КВИ,ЧИ, значи нещата се нареждат!
46
4
 
2
 
! Отговори
Гугутка Донева преди 2 години
по тоз начин ще уморим бедните пенсионери, а като ги няма бедните, ще станем първенци в Европа по пенсии
45
4
 
11
 
! Отговори
Не преди 2 години
Пак остава диспропорцията между стари и нови пенсии. Нищо няма да се направи за да се възстанови справедливостта. Не честно.
44
5
 
20
 
! Отговори
смятай преди 2 години
с колко се увеличават на хората с 300лв и с колко на тез с 1500 , 5 пъти повече?Бедните да мрът, тва е положението
43
4
 
9
 
! Отговори
икономист преди 2 години
До 28 ОтрязанияПо принцип си прав, че си прав, че е най-справедливо да получаваш толкова колкото си внасял, но това би обрекло една голяма част от пенсионерите на мизерни или почти никакви пенсии. Има прекалено много хора, които се осигуряват на минимума или около него, по независещи от тях причини. Как може да отделиш тези хора, от онези, които взимат големи суми под масата и не се осигуряват на реалния си доход?
42
10
 
10
 
! Отговори
аз предлагам преди 2 години
да се увеличат пенсиите само на активните борци , а тез де са се вече споминали да се дадът на внуците им. Все пак те са се "борили" у мандрата за тва. А сериозно сега- има ли друга държава от бившите соц страни де има пенсии на активни борци и да се знае - ние сме от бившия соц лагер, но не значи че сме бивша соц "държава"