Кацаров: Здравната реформа вече не търпи отлагане

Ваксинацията трябва да остане доброволна, смята той
25 юли 2021 11:30, Ния Христова
57
Кацаров: Здравната реформа вече не търпи отлагане
Снимка: БГНЕС
"Случаят с "Пирогов" е знак, че реформата на здравната ни система не може да търпи повече отлагане, още повече на фона на предстояща според повечето експерти Covid вълна". 
 
Това каза пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.
 
Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов беше освободен от поста, след като проверка от Здравната каса установи фиктивна дейност за над 1 милион лева.
 
"Не е имало томахавки в отношенията ни с "Пирогов", заяви министърът в отговор на въпрос дали са заровили томахавките с протестиращите медици от спешната болница.
 
Кацаров смята, че начинът на организация на заплащане в болниците е все по-централизиран и това е проблем:
Още по темата
 
"Регулацията непрекъснато се засилва и на практика сме достигнали почти до бюджетно финансиране, централно разпределение на парите на отделните лечебни заведения, което все повече губи връзката с търсенето и предлагането на медицинската помощ. Финансирането е централно, по предварително определени условия от НЗОК, което доведе до предварително разпределяне на средствата, определяне на бюджети на отделните лечебни заведения, които се стремят всячески да усвоят тези бюджети, включително и като престъпват правилата, какъвто беше случаят с "Пирогов".
 
Министърът на здравеопазването беше категоричен, че промяната означава не само корекция в цените на клиничните пътеки, но и връщане към основния принцип - да се плаща само там, където е извършена реално дейността и тя е извършена качествено - пациентът е удовлетворен.
 
"Генералната грешка в здравната система е, че се плаща дейността, а след това се търси начин тя да бъде усвоена, това води до лоши резултати в болничната сфера".
 
Кацаров призова за незабавни преговори за анекс към Националния рамков договор, без да се чака новото правителство и подчерта, че е привърженик на премахването на монопола на Националната здравноосигурителна каса, като посочи, че от това най-много ще спечелят потребителите:
 
"Един от механизмите пациентът да застане в центъра на здравната система е да му се даде възможност сам да решава къде да влага осигуровките си".
 
"Ситуацията с коронавируса у нас е спокойна, но рискът от следваща вълна не е малък. ... Със 130 млн. лева се финансират ремонти на Covid отделенията в болниците, осигурени са количества лекарства, одобрен е единен протокол за лечение на COVID-19. Не съм спокоен за последиците от следваща Covid вълна заради лошото състояние на здравната система", заяви служебният министър на здравеопазването.
 
Той уточни, че сериозната реформа изисква и корекция в законите, което досега не е било възможно без работещ парламент:
 
"Новият парламент и новото правителство незабавно да извършат корекции в законите, за да стане по-гъвкава и адаптивна здравната система, за да се избегне висока смъртност при нова вълна от COVID-19".
 
Кацаров сподели, че според него COVID ваксинацията трябва да остане доброволна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
9
 
! Отговори
Хм! преди 2 години
Аз пък искам парите от МОИТЕ здравни осигуровки да са във фонд, който АЗ ДА ИЗБЕРА и който ще се грижи най-добре за моите здравноосигурителни интереси. НЗОК трябва да покрива един базов пакет услуги - детското и майчиното здравеоопазване, грижата за социално слабите и за онкоболните, а всичко по-нагоре да се поема от частен здравно-осигурителен фонд, който да се конкурира за парите ми с други такива фондове и да се старае да ми предложи най-добрата услуга - всекиму според заслугите.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До асд И сега е така. Всеки, който иска, или работи в голяма фирма, има възможност за допълнително здравно осигуряване. Обема на доболничното и болничното лечение се определя от размера на месечните вноски. Ама едно е да знаеш, друго е да даваш акъл...
26
11
 
7
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Само за два месеца и разбърка блатото.1.Постави ребром въпрос защо ако нямам един бъбрек трябва на две години да ме унижават в ТЕЛК....нима ще ми поникне нов бъбрек? 2. Фиктивните дейности на болниците....та болниците в България никнат като гъби и здравеопазването става все по лошо. 3. Нормално е да има повече от една здравна каса. Единствено крадците са против това... Повтарям само за два месеца...тиквите и калинките чуват ли?
25
3
 
10
 
! Отговори
асд преди 2 години
здравеопазването трябва да се финансира от застрахователния сектор , плащаш си месечната ЛИЧНА здравна застраховка и ползваш мед.услуги . това е най-справедливо .
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчо Кацаров козината си мени, но нравът - не...............Пак лобистчето пробутва убийствените за здравеопазването идеи на господарите си от частните болници и частните застрахователи. Вън, мизерен лобист, маша на чужди интереси. ..............Прави се на шут няколко месеца, заминавай при частните болници да те хранят пак.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацата с отнети лекарски права, работещ за БХК министър на здравеопазването, Спеца с измама за 1500000 шеф на НАП, Дамаджаната с имоти за милиони, купени с една заплата шеф на МВР също, Клисарката без построен обект, освен двете къщи за гости спира строежи и назначава некадърници, руския секретар министър председател, от харвардците единия с фалирана фирма, другия със съмнителна диплома...Все отбор "юнаци" назначи Фигуранта на Решетката и Черепа...и това е нови морал? Труженичките са по морални.
22
2
 
11
 
! Отговори
1 преди 2 години
До баба мараТо щото при другарите БКП бяхме цъфнали и вързали със заплати по 1 долар. В болниците нямаше превръзки и чаршави да не говорим за лекарства. Ако влезеш в болница ще караш само на вода и ще те лекува сестра или санитар защото лекарите избягаха.
21
5
 
2
 
! Отговори
Хм! преди 2 години
Гледам, по-долу не щат здравеопазването да се реформира, защото сега си е "супер".Не щат да се премахне монопола на Здравната каса, защото тя разпределя парите "справедливо" и те стигат "за всичко". Не щат и ваксинацията да е доброволна, защото?
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-после Стойчо Кацаров пак си разкри картите - да открадне болниците и парите на здравната каса....... Всичките му циркове и палячовщина бяха да каже, че трябва да се продадат болниците и здравната каса да се ограби.............. Старият лобист на частни интереси и на частните болници отново се разкри....................... Време е Стойчо пак да си отиде вкъщи при жена му да го храни. Поработи, взе някой лев, заминавай при жена си да те храни пак, некадърен лобист.
19
1
 
4
 
! Отговори
НЕ преди 2 години
Задържителна Ваксинация за Всички Бивши и Настоящи Политици, Децата и Внуците им! Също на Всички работещи в Медиите. Това са най-големите Преносители на Уханска Чума!!
18
2
 
6
 
! Отговори
Жалко преди 2 години
Хитрецът преди 7 год. е спрял да си плаща членския внос към лекарския съюз и са го изключили. Иначе сега щяха да го изключат за гавра и уронване престижа на съсловието!
17
1
 
2
 
! Отговори
Кацаров боклук преди 2 години
Като смяташ, че е доброволна защо одобри сегрегация относно носенето на маски на работното място - ваксинираните могат без, неваксинираните трябва да носят? Понеже си защитник на доброволните начала, лъжец ***!
16
2
 
5
 
! Отговори
джави преди 2 години
Самата дума реформа е синоним на нещо по-гадно и лошо тук.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко нещо трябва да се управлява с мозък, а не с ГЗ!!А защо в МЗ е обратното??
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много грозен тоя, дъщеря му също. А, дали е нагла, алчна, лъжлива и противна като баща си???
13
2
 
14
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
Рашков ли ти каза, че Борисов е крал или бабите пред блока?
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е!Трябва незабавно бързо да се направи реформа и всичко ще бъде наред!
11
2
 
14
 
! Отговори
смачканяк преди 2 години
Този е срам за лекарската гилдия !!!!
10
2
 
14
 
! Отговори
Чао, Кацаров! преди 2 години
Кацаров е пътник - за нула време събра купища негативи!За какви реформи говори, като утре ще освободи поста и ще си се върне в НПО-то!Дъното си е дъно... и няма място на върха,... дори и в здравната система!
9
0
 
10
 
! Отговори
Кон с татация преди 2 години
Не че ще ми каже някой но колко века ще продължи тая безкрайна здравна реформа бе?И другите реформи също?От комунизъма и социализъма все на реформи го ударихте и освен кражби и прогресивно обедняване и унищожаване на населението положителен резултат няма...никакъв!!!