Кацаров: Здравната реформа вече не търпи отлагане

Ваксинацията трябва да остане доброволна, смята той
25 юли 2021 11:30, Ния Христова
57
Кацаров: Здравната реформа вече не търпи отлагане
Снимка: БГНЕС
"Случаят с "Пирогов" е знак, че реформата на здравната ни система не може да търпи повече отлагане, още повече на фона на предстояща според повечето експерти Covid вълна". 
 
Това каза пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.
 
Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов беше освободен от поста, след като проверка от Здравната каса установи фиктивна дейност за над 1 милион лева.
 
"Не е имало томахавки в отношенията ни с "Пирогов", заяви министърът в отговор на въпрос дали са заровили томахавките с протестиращите медици от спешната болница.
 
Кацаров смята, че начинът на организация на заплащане в болниците е все по-централизиран и това е проблем:
Още по темата
 
"Регулацията непрекъснато се засилва и на практика сме достигнали почти до бюджетно финансиране, централно разпределение на парите на отделните лечебни заведения, което все повече губи връзката с търсенето и предлагането на медицинската помощ. Финансирането е централно, по предварително определени условия от НЗОК, което доведе до предварително разпределяне на средствата, определяне на бюджети на отделните лечебни заведения, които се стремят всячески да усвоят тези бюджети, включително и като престъпват правилата, какъвто беше случаят с "Пирогов".
 
Министърът на здравеопазването беше категоричен, че промяната означава не само корекция в цените на клиничните пътеки, но и връщане към основния принцип - да се плаща само там, където е извършена реално дейността и тя е извършена качествено - пациентът е удовлетворен.
 
"Генералната грешка в здравната система е, че се плаща дейността, а след това се търси начин тя да бъде усвоена, това води до лоши резултати в болничната сфера".
 
Кацаров призова за незабавни преговори за анекс към Националния рамков договор, без да се чака новото правителство и подчерта, че е привърженик на премахването на монопола на Националната здравноосигурителна каса, като посочи, че от това най-много ще спечелят потребителите:
 
"Един от механизмите пациентът да застане в центъра на здравната система е да му се даде възможност сам да решава къде да влага осигуровките си".
 
"Ситуацията с коронавируса у нас е спокойна, но рискът от следваща вълна не е малък. ... Със 130 млн. лева се финансират ремонти на Covid отделенията в болниците, осигурени са количества лекарства, одобрен е единен протокол за лечение на COVID-19. Не съм спокоен за последиците от следваща Covid вълна заради лошото състояние на здравната система", заяви служебният министър на здравеопазването.
 
Той уточни, че сериозната реформа изисква и корекция в законите, което досега не е било възможно без работещ парламент:
 
"Новият парламент и новото правителство незабавно да извършат корекции в законите, за да стане по-гъвкава и адаптивна здравната система, за да се избегне висока смъртност при нова вълна от COVID-19".
 
Кацаров сподели, че според него COVID ваксинацията трябва да остане доброволна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
3
 
! Отговори
Немам нерви! преди 2 години
Кацаров (без лекарски права!!!) ще прави реформата???
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради бълхата/Ст.Кац./не следва да изгорим юргана /Пирогов/.
46
1
 
3
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
Не се казва ,,шут,, . Казва се ,,таен клиент,,. Шут ще яде после, ако продължава в същия дух.
45
1
 
2
 
! Отговори
ана преди 2 години
Ятрогенеза -wikipediaПрестъпление
44
3
 
8
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
Когато започнете да пращате данъци в България, тогава. Гурбетчиите нямат думата .
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя ще прави реформа , ама първо започна с унижение на медиците Е, кой ще ти съдейства, шушумиго.Или всички са маскари, само ти си цвете.
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къци направи цяла дирекция за свои Ора, които ще уреждат лесно други техни Ора.Хич не е източване на бюджета. Тая дирекция е паралелна структура на съществуваща дирекция .Богата страна сме.Стойчо втори път я съсипва и пак функционира
41
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров вместо да започне веднага да реформира здравеопазването, започна словесна война с медиците.
40
5
 
8
 
! Отговори
Швейк преди 2 години
,,Лейтенант (Ст.) Кац пак се е натряскал .( Докторите стават лейтенанти от резерва , когато се дипломират . Кацаров е с прекъснати права . Какъв е сега? Лейтенант или старшинка?) - мислеше Швейк, докато отиваше към кръчмата да му купи ракия.,,Швейк след третата световна вълна ( на пандемията).
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВидЕхме реформата в Александровска. Уволниха половин шофьор, но пък спестиха средства за цяла дЕрекция в Министерство на здравеНЕопазването , в която се намърдаха клиентелистите на Ст.Кац.
38
4
 
6
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Мен ме спечели с това: "Кацаров сподели, че според него COVID ваксинацията трябва да остане доброволна."
37
0
 
19
 
! Отговори
Потърпевш преди 2 години
От много реформи, в момента пациент на болница полага 10 подписа, а лекуващите го - 40. Проверяващите броят подписи, а не гледат качеството на лечение. Те нямат и нужната компетентност за последното.
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам агонията на кралите и лъгалите тук във форума. И се наслаждавам на истината, че краката на лъжата са къси.
35
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчо, най-после изплю камъчето. Що се прави на шут 3 месеца, прави циркове в Пирогов, подписва документи за хоспитализация, за да дискредитираш и лъжеш след това лекарите, които ти спасиха мизерния лобистки живот? Целият цирк беше да кажеш накрая, че господарите ти искат да откраднат парите от Здравната каса, да не застраховат болни, да вземат парите на здравите и държавата пак да лекува старите и болните, а частните застрахователи да не плащат за това.
34
2
 
15
 
! Отговори
Гурбетчия преди 2 години
Цялата здравна система е сбъркана. Щом си здравно осигурен не трябва да плащаш нищо, както е в Испания. Не се плаща нищо. Дори ако не си осигурен пак те лекуват. Ама кога ще ги стигнем испанците?
33
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стойчо, започвайте реформата, без да ви пука, че сме в челните места по смъртност в Европа. Доброто здравеопазване става все по- скъпо и недостъпно за обикновения човек, все по- богати лекари в най- бедната и обезлюдяваща се държава в ЕС! И докога така? Докато изчезнем ли?
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако всеки си пази парите, системата на здравеопазването няма да работи........... Когато умникът, който си пази парите в лична сметка се разболее, ще стане като краля, който казал: "Давам царство за кон".............Обаче кон няма да има, който да го спаси............... Парите няма да го спасят.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ААА няма нужда да се пипат законите за здравеопазването специално за измислена ПАНДЕМИЯ! Хора тия планират да вкарат нещо в закона по отношение на експерименталните бълвочи! Наблюдавайте ги в НС!
30
1
 
5
 
! Отговори
А преди 2 години
Има ли написани от някого поне "Основни положения" за здравна реформа - да бъдат стартов "плювалник" на творческата работа по реформата?
29
1
 
12
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Кацаров всичко правиш в интерес на частните болници!Само един факт - в съседна Гърция частните болници не се финансират от Здравната каса , а държавните се делят на две- едните обслужват здравноосигурени пациенти , другите тия които не са осигурени!А при нас всяка открита частна болница сключва договор с НЗОК!