Трендът - къща извън града, но има ли качествени имоти?

Какво се търси най-много?
Обновена: 25 юли 2021 11:46 | 25 юли 2021 11:40, Александър Попов
84

Ковид-19 не свали цените на имотите, но съживи търсенето на къщи в селата край големите градове. Желю Станков десетилетия наред е живял в панелка в София. Днес строи къща на 20 минути от столицата, в с. Опицвет.

"Със съпругата ми решихме, че трябва да излезем от София, като думата, която ни обедини е свобода. Идеята изкристализира през първата ковид вълна. Седиш между четири стени, слизаш до магазина, навсякъде полицаи. В парка имаше опънати полицейски ленти", разказа той пред "Дойче Веле".

Желю е част от една нова вълна на имотния пазар - да купиш имот извън града. Тренд, роден в пандемията.

"Категорично има такава вълна. Винаги сме имали клиенти с интерес към подобни имоти, новото е, че банките вече подкрепят подобни сделки", казва Николай Господинов, собственик на агенция за недвижими имоти.

Какво се търси най-много?

Това са имоти, които се намират до 30 км от градовете и да има хубав път. Но такива трудно се намират.

"Съвременният живот изисква инфраструктура - да има интернет, наблизо да има магазини и детски градини. Пазарът на имоти е далеч все още да предложи качествени имоти в близост до големите градове", допълва Господинов.

Имоти извън големия град търсят предимно хора, които имат възможност да работят дистанционно. Пандемията позволи на все повече хора да работят от дома. Друга тенденция е работа от дистанция от морето.

Вижте повече във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
18
 
! Отговори
Тръндьо преди 2 години
Тренда е прецакани "инвеститори", алчни брокери, непродаваеми имоти на надути цени и криза на доходите.
37
2
 
26
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Търсят евтина къща, да не е далече от София, да е ремонтирана и с модерни удобства. Не искат да се занимават с ремонти, искат да се събуят и да влязат. И ако може за малко пари. Ама такива предложения просто няма. Хората на село надуват цените за стари и неудобни имоти, а софиянци търсят да платят малко пари, ама да има всички екстри. Е такова животно нема.
36
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имате пари, купувайте в чужбина и се махайте от държавата на тарикатите. Жените от тази държава бягат при българите, които живеят в чужбина, факт.
35
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моето мнение е точно обратното. Не трябва човек да става слуга на имота си и постоянно да трябва да работи нещо по къщата си. Освен това ги обират къщите, на никой не пожелавам да бъде нападнат от маскирани в собствената си къща. Недай си Боже да чакаш линейка на 30 км от София. Търсете си ново строителство в близост до парк в големите градове, къщите са автогол в България, от който не можете да се отървете, защото ако искате да продавате ще разберете, че ви дават най много половината....
34
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Налага се "трендът", че цените на панелените кoптoри в софето трябва да паднат с едни 70-80%. Нямат ток, вода, парно, градинка, гледка, автомобилен достъп, има само стъргалка за кал пред входа.
33
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък си продадох апартамента и си купих къща в тракийски стил в село Неофит Рилски до Варна. Там има няколко биоферми и био супермаркет и ям всеки ден чиста храна, а такива домати последно съм ял петгодишен в селото на баба ми.. откакто съм там от 110 кила станах 82, а си ям същите количества храна! Освен това е пълно с млади хора и детето ходи на детска, а аз си работя хоум офис. Яздим редовно коне в конната база и стреляме с АК-47, глок 17, лъкове на стрелбището, а лятото морето е на 15мин.
32
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди да търсите къща около София тръгнете да видите за какво иде реч по селата.Инфраструктурата ВЕЧЕ не поема преселниците,самите села ВЕЧЕ не са това което са били,има малки магазини с високи цени,няма близка медицинска помощ,,тесни стари пътища,трафик,ами децата Ви?На училище ,след училище,ако искат в града с приятели?Това не са селата по Европа,а селата около София или в България,разликите са ОГРОМНИ!
31
7
 
21
 
! Отговори
Suburbia преди 2 години
Колкото и да не им се иска да признаят на брокерите, пазарът на имоти в бг е пренадут балон, а "трендът" е да се обявяват стари селски къщи като крайградски вили. В повчето села няма нормален път, канализация, водоснабдяване и каквато и да било инфраструктура. Ако въобще има ток, напрежението варира от 50 до 300 волта, с чести прекъсвания и токови удари. Няма улично осветление, така че през нощта можете спокойно да си гледате звездите през някоя дупка на покрива и да си мечтаете за панелката.
30
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Налага ми се да ходя до Испания често,понеже детето учи и живее там.Видях как се живее в село в Испания,до средно голям испански град в провинцията,цените са като у нас,дори има къщи за около 120 000 евра,готови.Сега като погледна това което се продава в селата около София,и като знам каква е родната БГ картинка със селата около София...БЕЗ КОМЕНТАР!!!
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 38: Почти като в София си го описал. Добави задръствания, проблеми с паркиране, мръсотия, шум, панелни коптори, в които събирането на месечна такса е мисия невъзможна и в София вече има повече селяни :)
28
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къща на село НО не и в българско село.Дори и в близост до София.Селата около София вече се пренаселиха.В тези села липсва конкуренция на търговци,в резултат получаваш двойни цени на всичко.Пътищата са тесни,има трафик и ти отива още повече време да стигнеш до града,разходите за отопление са огромни иначе мръзнеш,ако ти трябва спешна мед.помощ си пътник,не се връзвайте на захаросани приказки,да не говорим,че с тази спекула на цени ще ви одерат кожата със строеж на къща или покупка .
27
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-качествените имоти са в село Неофит Рилски до Варна.
26
6
 
16
 
! Отговори
Къща преди 2 години
Познати предпочетоха да дадат 200 000 евро, за да си построят къща на около 30 км от големия град. Наскоро им ходих на гости. Не съжаляват. Вдигнали са палат с басейни, външни барбекюта, дневна 100 квадрата, 3 бани, 5 спални и т.н. Беше впечатляващо, имение като в някой филм. Споделиха, че поддръжката е минус. Това нещо иска постоянно чистене, дворът също. Отделно сметките им са много големи. Но явно си струва, макар че не е за всеки. Друг ще избере тристаен на центъра в София.
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Александър Попов, какво е тренд?
24
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименнапротив в софия масово се разпродават дори на зелено апартаменти в таквива затворени комплекси каквото и да означава това...софия без селяни би имала мащабите на монтана и кюстендил.
23
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
27, ако си беше подавал носа извън "елитния" квартал и затворения комплекс, щеше да знаеш, че такива затворени комплеси както в София из Европа няма. Може да има единични къщи с охрана, стени, градини и т.н, но там наистина става дума или за много пари или за някои политици или някакви други сноби, и в 90% са извън града. А това, че си някой е напусанл селото, не занчи че и селото го е напусанло. Важи не само за България.
22
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедните про'шлеци, напуснали селото, но селянията не ги е напуснала, мразят истината....
21
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в затворени комплекси в големите градове в европа живеят малко по-богатите от бедните там...а тези най-бедните живеят в комплекси тип люлин,че и дори борово или изток нищо че се водят елитни.аз живея в такъв затворен комплекс в елитен квартал в софия,но трбва да ви кажа,че селянията е пълна като в дружба 2...самият комплекс пропада,защото има високи подпочвени води и мазетата и гаража ми се пълнят с вода а влагата е плъзнала навсякъде.
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имоти има, ама не ги даваме, стройте си осеметажните кoптoри в "столицата".
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам къща на село, но да живея с всички удобства както в града. Ми за ко изобщо да се местите?