Анализатори: Кризата е зад ъгъла, не се поставят актуалните теми

В разговорите за бъдещия кабинет се акцентирало на законодателство
41

В преговорите, които се водят за бъдещото правителство, не се поставят актуалните за обществото теми, а се акцентира на законодателни инициативи. Около това мнение се обединиха в студиото на "Денят ON AIR" социологът доц. Антоний Гълъбов и политологът Калоян Велчев.

"Кризата е зад ъгъла. Ако аз трябваше да посреднича във воденето на преговорите, щях да търся възможности за постигане на съгласие по критичния дневен ред на България до края на годината. На срещите обсъждат закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. А това ще доведе до хаос и прехвърляне на множество дела, на някои ще им изтече давностният период. Някои олигарси и техните пари ще останат извън правосъдието", категоричен беше доц. Антоний Гълъбов.

Той определи като важни теми в дневния ред на парламента изслушването на премиера, конкретика дали има неотложна нужда от актуализация на бюджета.

"Ние сме на няколко седмици време, в което легално избрано правителство ще носи отговорност за случващото се в България. Приоритизирането на съдебна реформа оставя неприятното усещане, че част от това, което се говори, е по-скоро игра с публиката", добави Гълъбов.

Според политолога Калоян Велчев, е странна ситуацията, в която преговори се водят, но незнайно от чие име.

"Фактът че "Има такъв народ" преговарят от името на правителството, което не знаем какво ще бъде, е притеснителен. Министър-председателят трябва да води преговорите. Това може да доведе до спънки при разговори след връчването на мандата. За да се гарантира по-дълготраен живот на бъдещ кабинет, думата "коалиция" трябва да се използва, въпреки че старателно се избягва", коментира Велчев пред Bulgaria ON AIR.
Доц. Гълъбов подчерта, че е време държавната администрация да заработи след чистката, извършена от служебното правителство.

"Имаме много промени в държавната администрация - държавата и администрацията спряха да работят. Правителството трябва да успокои хората, че чистката свърши и ще започне работа", уточни Гълъбов.
И добави, че реално служебният кабинет е отговорен само пред президента, който не е отговорен пред никого.

Калоян Велчев е убеден, че след като стане ясно името на кандидата за премиер на ИТН, ще има нов тласък на разговорите между политическите сили.

"Изненадани ще има, това ще доведе до допълнителни разговори, но и трябва да се отстъпи инициативата на бъдещия премиер да води разговорите", посочи политологът.

Според него партиите, с които ИТН преговаря, са си вкарали автогол, като не са поставили условия.

"Не беше правилен ход решението да не търсят свое представителство в бъдещ кабинет. Това можеше да бъде банка за кадри, които да бъдат полезни", коментира Велчев.

"Останалите партии решиха да не плащат данък обществено мнение, да не бъдат обвинени, че се борят за постове. Те го направиха двулично, не предложиха своите имена и хората останаха с впечатлението, че другите политически партии нямат експерти", допълни доц. Гълъбов.

И двамата бяха категорични, че нови предсрочни избори биха били най-лошият вариант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
4
 
! Отговори
Найден преди 2 години
Целта на това инспирирано упражнение с ИТН ,Президентът и все още действащото му правителство е да се отслаби България и под тяхна насока и ПОМОЩ, БЪЛГАРИЯ отново да стане васална държава на Русия.
24
0
 
0
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
До Бай Онзи А твоят СлТр като два пъти се явява на избори и "народа" гласува за него кво? Построихме славомунизъма, що ли? Анализаторите не се правят на политици, ама всички чалгари май ви втръсна яко от чалга и простотии. Пуснете си новата песен на новия вожд: "изкушението на един ***" и куфейте, докато още мърдате, че фераритата и кинтите свършиха, следва пустош и глад след "изчегъртването". Нещо за създаване да си чул, щото аз не. Твоят вожд дойде и доведе ада след себе си, чукай си го
23
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щеше да е голяма изненада, ако Гълъбов не говореше в полза на мутрите.
22
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е един от постоянното медийно присъствие, което облъчва аудиторията в полза на простата Тиква. Спомням си че беше в групата на т. нар. "интелектуалци", които навремето подписаха някакъв призив да се гласува за Цецка Цачева за президент. Резултата го видяхме. Не знам дали е останала някоя част от тялото на вожда му, която този да не е изблизал..
21
7
 
6
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Обе,аланкоолу,12 г. бяхме в криза,и не я забеляза,а сега за броени дни,като окултен специалист,виждаш нещо в бъдещето.Гербераст смотан,от злоба не можеш да кажеш нищо смислино.Злото /гроб/ си отиде,не го ли разбра.
20
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свикнали да славят бившия МП, сега всички като врачки кълнат как я жегата,я ковид, я кризата дебнела за ъгъла. До месец ще се пренастроят, винаги са със силните на деня. Прогнозите им пет пари не струват
19
6
 
8
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До та такакого лъжеш биков...всички заяваха,че не искат постовое...а биха подкрепили политики носещи просперитет на българите и децата им...носещи Справедливост,заявиха,че ще ви търсят отговорност...заради това ги подкрепихме...за Чиста и Свята...няма да предадем завета на Апостола!!!
18
5
 
15
 
! Отговори
та така преди 2 години
актуалните теми са кой да седне на креслата и кой какъв пост да заема , заплатите вече си ги решиха . а за стадото , приказки и обещания .
17
6
 
18
 
! Отговори
Кафяв гербер преди 2 години
На тоя Гълъб , Чавка му е изпила мозъка ми се струва
16
6
 
14
 
! Отговори
Гълъб преди 2 години
Гълъбе, гълъбе, на ако мирише. Дали си се изпуснал или мирише от федероса?
15
5
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До АнонименЕС е ценностна...бъдещето на децата ни...има много врагове...вътрешните и зависимите са най-опасните!ЕС е ценностна идея...представете си...Свобода,Справедливост и Солидарност... на едно място...това е Рая хора,бащите на ЕС са...това е невиждано в човешката история...пътя няма да е лесен...но си заслужава за Бога!!!
14
12
 
9
 
! Отговори
Бутафор-правителство преди 2 години
Държавните дела ще бъдат оставени в ръцете на аматьори и шмекери, до един комунисти. Тези хора не си дават сметка, че поемат огромна отговорност и няма да им се разминат присъди, някои от които смъртни, защото по време на война всеки отговаря с главата си и милост няма да има...
13
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е. Актуалната тема е излизвне от ес и трябва да бъсе обсъдена час по скоро.
12
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на банкянския търбух ратаите
11
2
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
мали...много говори...и нищо конкретно,да отговорните партии работят по-приоритетите,правителството ще бъде създадено от хора работещи по тези приоритети,и г-на...не съм ви опълномощавал да говорите от мое име...и приоритетите които изповядвам...манипулирате хората и им налагате"приоритети",и нямачистка...калинките и неспазващите закона ще си понесат... Държавата работи...аз и 7 милиона мой братя сме Държавата,и да Съдебната е приоретет...Чиста и Свята!!
10
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гълъбов е дрт ГЕРБаджия. Не му вярвайте
9
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министър-председателят трябва да води преговорите. Това може да доведе до спънки при разговори след връчването на мандата.Тези хора са наясно, че този мин.-председател ще е от типа Орешарски. Човек, безгласна буква, чиито конци ще ги дърпа основно шута Слави. Но като 5 партийна коалиция ще има много господари. Сигурно ще е някоя жена, която да издържи на толкова мераци. Но който и да е, нвма съмнение, че ще е вдна кукла на конци.
8
8
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Урсула даде 15 милиарда на Тиквата за кризата - по 3000 евро на калпак! Търсете парите къде са заровени и ги дайте на народа!
7
18
 
11
 
! Отговори
До в сянка преди 2 години
От ИТН и Господ да сложат за министър председател, пак ще намерите кусури. В Мутроландия, ако не си плешива батка без врат като тиквата, не си мъж. Обичате да ви викат, че сте прости, *** и ***.
6
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разиграват си защото си мълчим и не протестираме срещу грабежа, който се извършва в момента.