Лидия Шулева: Даването на 50 лв. върху пенсиите беше популистко решение

Диспропорциите при пенсиите ще останат в бъдеще, смята тя
26 юли 2021 20:05, Анисия Иванова
88
Лидия Шулева: Даването на 50 лв. върху пенсиите беше популистко решение
Снимка: Bulgaria ON AIR

Актуализацията на приходната и разходната е нужна, защото средствата от преизпълнението на приходите ще отиде за изпълнение на приоритетите на новото редовно правителство, което се очаква да се конституира. Министерството на финансите не спира да работи никога и няма никакво значение дали актуализацията е предложена от редовно или служебно правителство. Важното е, че е предложена. Това заяви Лидия Шулева, заместник-председател на Икономическия и социален съвет, бивш вицепремиер и бивш социален министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, в ефира на "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Още по темата

Според нея служебното правителство прави нещо добро, защото за първи път приходите са предмет на актуализация, а преди са били преразпределяне директно от кабинета. Докато сега предложението на правителството е парите от преизпълнението на приходите да отидат в допълнителни разходи, които се налагат тази година преди всичко поради пандемията.  

В конкретика актуализацията на разходите ще бъде отражение на приоритетите на новото правителство. Не е изключено да трябва да се продължат и някои политики от последния кабинет на Бойко Борисов - особено тези, които са били свързани с борбата срещу пандемията. Лидия Шулева смята, че ваксинацията трябва да бъде приоритет на новото правителство, което се очаква да бъде избрано. Припомняме, че ваксинираните в България са под 20% от общото население. Имайки предвид колко малко ваксинирани има, се очаква при евентуална четвърта вълна на ковид, България да бъде една от най-потърпевшите страни. Подобен тип здравен и икономически удар ще изисква актуализация на бюджета.

Шулева е на мнение, че ходът в края на мандата на мандата на правителството на ГЕРБ, да се раздават по 50 лв. на всички пенсионери, без значение от размера на пенсиите и без значение от осигурителния доход, е вредно и популистко решение.

“Това е една абсолютна уравновиловка, която категорично торпилира осигурителния модел”.

Шулева посочи, че преди една година е присъствала на среща с тогавашния социален министър Деница Сачева, на която среща са присъствали почти всички бивши социални министри. Тяхното общо становище е било, че покачването на пенсиите трябва да стане по пътя на преизчисляването, а не по чрез раздаване на “50 лв. на калпак”.

По нейни думи общото становище на бившите социални министри не е било взето под внимание от настоящия такъв. На срещата на Комисията по бюджет и финанси към Тристранния съвет е имало единодушно мнение, че преизчислението на пенсиите на базата на увеличаване на тежестта на осигурителния стаж, няма да доведе до намаляване на диспропорциите, които съществуват от години и са резултат от административни решения, които нямат нищо общо с осигурителния модел.

Есенцията на предложението на правителството е хората, които са пенсионери и живеят под прага на бедността, който е 269 лв, да бъдат компенсирани чрез социална помощ. Тази помощ като сума не е фиксирана, а ще бъде толкова, колкото е нужно да се прескочи прага на бедността. Това става чрез методите на социалната помощ и има съотвени подоходни критерии.

Лидия Шулева е на мнение, че всяка промяна в размера на пенсиите трябва да става чрез механизмите на осигурителния модел. Увеличаването на минималната пенсия с 50 лв. и то  чрез административно решение, води до това, че хора, които са се осигурявали на пълния си осигурителен доход в рамките на 30-40 години, получават пенсия, която е близо до минималната, защото пенсиите им не са били преизчислени както трябва. Това, което се търси в момента като формула, е да се увеличи тежестта на една година осигурителен стаж, което да компенсира до голяма степен тези раздадени 50 лв. и минималната пенсия да не падне. Според нея това няма да промени диспропорциите между пенсиите, а ще ги остави в същата позиция в каквата са били и досега.

Лидия Шулева посочи в ефира на “Бизнес старт”, че основният начин да се вдигнат доходите и България да напредне икономически, е да бъдат спрени корупционните модели, които по непрозрачен начин отклоняват средства от държавния бюджет

Целия разговор вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
щерката на Сандро Беджерану изпълзя от дупката като Малкия Мук.....
45
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да идат в нечии чекмедженца тези смешни стотина милиона лева на месец влязоха в икономиката, че и помогнаха на бедните хора, затуй *** тая ***!
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решенията трябва да бъдат само олигархични.... Да даваме парите на олигарсите и богатите, а те да ги дават на бедните и работниците - колкото им се дава...............Другото, европейското решение е парите да се дават на народа, а олигарсите, богатите и бизнесмените да се опитват и да работят за спечелването на тези пари и да свършат някаква полезна работа, да платят на работниците.... Иначе, парите отиват в банковите сметки на богатите, за скъпи чуждестранни коли за милиони, за диаманти.
43
1
 
25
 
! Отговори
Петър преди 2 години
И тази изпълзя
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко пенсионери от системата на МВР работят в държавната администрация ? Необходимо ли е тези хора да продължават да работят в държавния сектор ? Защо да получават едновременно и заплата и пенсия ?
41
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един царски шут се появи до Ники Василев. Такива блюдолизци ни докараха до Индия на Балканите. Там държавата помага на най-богатите.
40
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно ли е че госпожа Шулева е в борда на фирма Тракия глас България ? Кога е назначена и колко е месечната и заплата ? Не на корупцията !
39
0
 
12
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Програма САПАРД...а?
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - Изплуват мумии в нова промяна - ___________ - Къде видя нова премяна. И Шулева дет' се казва: "Седи, седи, току на магарето чуш вика!" То се знаеше, в изненадата от обявената пандемия Борисов направи добро на старите хора, внесе им известно успокоение. Цялата останала партийна и друга *** се разсмърдя завистливо!
37
1
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Да бяха дали по 100(сто) лева върху пенсиите,още по...добре г-жо Шулева.Ееее,това щеше да е...истински популизъм
36
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още чупят от бойковата пита,ама много ръчички посягат и не се знае кога ще свърши.
35
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изплуват мумии в нова промяна
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой извади политическия труп НДСВ от нафталина и сега пак старата песен на нов прочит? Изчерпаха ли се нашите "спасители", че сега вече започнахте да ги повтаряте?Ако пипате данъците и решите 3600 лева праг, то очаквам от вас 4000 лева поне пенсия след това, няма мърдане за вас.
33
2
 
25
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Айде еврейката *** да обясни колко пари източи от АлбенаИнвестхолдинг и как пА "случайно" Царя я срещнал 10дни преди да прави кабинет.Да каже също как при комунизма са я пуснали да учи в Мюнхен и Япония.Да каже как дъщеря И е приета в Сорбоната?Да каже защо седмица след смъртта на "непрежалимия" си мъж се качи с розова рокля в жълтия бус на НДСВ за Боровец?Това е една алчна,крадлива и ненаситна за креват еврейка.
32
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Черната вдовица коментира...наглостта на министрите на НДСВ няма граници
31
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези 50 лева не са популизъм, а опит за купуване на гласовете на пенсионерите в полза на ГЕРБ с държавни пари. Е, мутрите не успяха да купят пенсионерите.
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй де другарко Жулева, вместо да дават по 50 лева на пенсионерите можеха да раздадат по 10000 допълнително на депутатите , и по 20000 допълнително на висши чиновници и министри щото имат големи харчове и повече се нуждаят от пари.
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За по малко от два месеца работа бившия парламент си гласуваха по-високи заплати????? Шулева коментар??? Или викаш за нас може!!! Ще ядете павета скоро да знаете и ти и сегашни и бивши!!!!
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евреите са пестеливи хора.
27
2
 
12
 
! Отговори
Повишаването преди 2 години
на заплатите е също популизъм. Защото ако повишиш пенсиите, ще трябва да повишиш и заплатите.