Радев в Австрия: Очакваме ясна воля от РСМ за добросъседство

Президентът обсъди разширяването на ЕК с австрийския си колега
Обновена: 26 юли 2021 17:59 | 26 юли 2021 17:45, Веселина Йорданова
95
Радев в Австрия: Очакваме ясна воля от РСМ за добросъседство
Peter Lechner/HBF

България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но не може да допусне нарушаване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание. Това заяви българският държавен глава Румен Радев на среща с австрийския си колега Александер Ван дер Белен.

Политиката на ЕС за разширяване към Западните Балкани бе сред темите, която обсъдиха президентите на България и Австрия. На срещата беше подчертано, че европейската интеграция на държавите от региона е в интерес на стабилността и икономическото развитие на Европа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Радев отбеляза, че България принципно и последователно подкрепя европейската перспектива на региона, която обаче не бива да се ограничава само до формални етапи в процеса на присъединяване и не може да накърнява интересите на държавите членки на Съюза, както и неговите ценности.

Във връзка с постигането на напредък в европейската интеграция на Република Северна Македония българският държавен глава заяви, че страната ни очаква ясна политическа воля от югозападната ни съседка за прилагане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави, подписан през 2017 г.

"Въпреки че в Скопие твърдят, че покриват критериите за присъединяване, все още ставаме свидетели на системно нарушение на правата на гражданите на РСМ с български произход и тяхната дискриминация, все още съществува език на омразата към България в учебниците и в публичното пространство. Напредъкът и решаването на тези въпроси зависят изключително от политиките на РСМ, с която България многократно е изразявала готовност да води конструктивен и открит диалог. Това е начинът да се създаде климат на доверие и да се постигнат конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в ЕС", заяви Румен Радев.

Той отбеляза, че в рамките на Словенското председателство на Съвета на ЕС страната ни е готова да работи по постигането на напредък по чувствителните теми и на приемливи и за двете държави решения.

Двустранните отношения между България и Австрия са на отлично ниво с интензивен политически диалог, включително в рамките на конструктивното сътрудничество по теми от европейския и международен дневен ред, отбелязаха двамата.

Румен Радев и Десислава Радева бяха посрещнати от Александер Ван дер Белен и съпругата му Дорис Шмидбауер с официална церемония в резиденцията „Залцбург“ в историческия център на града. Двамата президенти проведоха разговор на четири очи и работна среща.

Румен Радев изтъкна, че Австрия е водещ търговски партньор и инвеститор в страната. През 2020 г. стокообменът между двете страни възлиза на 1.358 млрд. евро, а австрийските инвестиции у нас са в размер на 319.2 млн. евро. България насърчава интереса на австрийските компании към нови инвестиции или разширяване на тяхното присъствие в приоритетни области като медицински и лабораторни доставки, биоземеделие, инфраструктурни проекти, машиностроене, електроника, заяви държавният глава. Румен Радев открои и значението на задълбочаването на преките контакти между български и австрийски институции в областта на висшето образование, науката, културата и иновациите.

Засилване способността на Европейския съюз за икономическото възстановяване от пандемията, укрепването на механизмите на съюза при реакции в кризи, както и преходът към дигитална и зелена икономика бяха сред темите, обсъдени по време на срещата. Според президента Румен Радев трябва да се подобри устойчивостта на националните здравни системи и със съдействието на компетентните европейски институции да се улесни функционирането им в рамките на ЕС и между отделните държави, без да се налага допълнителна административна тежест.

"Кризата с COVID-19 открои необходимостта от диверсификация на веригите за доставки, особено когато става въпрос за обществена безопасност или стратегически сектори. В тази насока трябва да идентифицираме областите със стратегическо значение за ЕС и да ги развием приоритетно", заяви президентът.

Стъпките за постигането на климатично неутрален ЕС също бяха обсъдени по време на срещата. Двамата президенти бяха единодушни, че ограничаването на емисиите на парникови газове ще донесе ползи за околната среда и здравето на европейските граждани и ще допринесе за дългосрочната глобална конкурентоспособност на европейската икономика чрез въвеждане на иновации и зелени технологии.

"Този преход обаче трябва да е справедлив за всички държави-членки и да следва принципите на солидарност и споделяне на тежестта. Трябва да се отчитат специфичните национални обстоятелства и да се поставят реалистични и достъпни цели, които няма да предизвикат енергиен или икономически колапс в по-слабо развитите държави", заяви Румен Радев. Той посочи, че за постигане на целите на ЕС за 2030 г. с хоризонт до 2050 г. трябва да се осигурят и адекватни инструменти за мобилизиране на необходимите инвестиции, а преходът в страни с БВП по-нисък от средния за ЕС трябва да бъде подкрепен допълнително.

Двамата президенти обсъдиха реформата в областта на убежището и необходимостта от ясен план на ЕС с насоки в случай на бързо нарастване на миграционните потоци.

По-късно днес Румен Радев и Александер Ван дер Белен, придружени от своите съпруги Десислава Радева и Дорис Шмидбауер, ще посетят премиерата на операта "Дон Жуан" (Don Giovanni) в рамките на Залцбургския музикален фестивал. 


95
Още по темата: Румен РадевРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много се е активизирал, предизборен ПР на ниво, жалко обаче, помним как миналата година си пече дто по това време на резиденцийка в Евксиноград на наши разноски, после рева как сме проспали поредната ковид вълна...
28
3
 
7
 
! Отговори
БЛАГОДАРИМ ТИ ГОСПОД преди 2 месеца
СЛЕД КАТО ББ НЕ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ НЕ Е ПОСЛЕДНА ПО ДОХОДИ- ЗАПЛАТИ,ПЕНСИИ АКО БЕШЕ ТАКА- ЩЕШЕ ЛИ НАШИЯТ ГЛАВА ДА ВОДИ ТАКЪВ ЛУКСОЗЕН ДЪРЖАВНИЧЕСКИ ЖИВОТ- А някога радев НАБЛЯГАШЕ НА ФАКТА ЧЕ СМЕ ПОСЛЕДНИ ПО ДОХОДИ В ЕВРОПА,ЧЕ ИМАМЕ НАЙ ВИСОКО ДЖИНИ- РАЗЛИКА МЕ/У БЕДНИ И БОГАТИ И НА ЕТО САМО ЗА ДВА МЕСЕЦА И ВЕЧЕ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ФРЪКНАХА- ИЛИ НЕ Е ТАКА А БЕЗРАБОТИЦАТА ФРЪКНАЛА, ЦЕНИТЕ ОТОПЛЕНИЕТО, ТОКА- ЕТО ЗАТОВА ВСИЧКИ НИЕ СЕ ПОКЛАНЯМЕ НА БАТУШКА И ЗА ТОВА Е НАЙ ОДОБРЯВАН
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Жуанито"подходящо представление за фуражков,държавен тигел с нова рокля за разтоварване.С изкопаемите от СМ обаче първо промяна в учебниците с истинските факти и после промени в Конституцията.Както гърците,или променяйте или нищо,и за 3 м..изчистиха античното и нови учебници.За да няма спорове чии наследници са да се напише,че границите на днешна СМ,Пиринския край,част от Гърция е територия на траките пеони,древна Пеония,воювала с Александър,но завладяна,оттам включени в похода към Персия и т.н
26
6
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Рундю е резил. Остават му точно 3 месеца в президентството. После при Гешев :))))))))))
25
4
 
5
 
! Отговори
Нормален преди 2 месеца
Чорапа и онази дето прави кафе на Славиту последно на коя опера ще ходят?
24
0
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 месеца
Спокойно, не си ги иэбирате вие а аэ просто си пробвам мощностите
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аве стига сте се мазнили на северна античка македония с нейната смешна столица скопие нацвъкана с нелепи паметници на всеки метър. Това са болни хора, стига сте им обръщали внимание.
22
13
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Къде си мутро? Гледаш ли президента ни? Оправя ти бакиите в " международните ни отношения"!! Те и Македонците не са лесни,ама и ти големи и гъсти ги забърка там!!
21
3
 
3
 
! Отговори
умен преди 2 месеца
До Анонимен ако пак не дадете на нормалните хора да гласуват може и до 90% да стигнат
20
3
 
20
 
! Отговори
Монарх Лъвски преди 2 месеца
Щом една държава се управлява от чалгари, червени и от малцинствените групи, закривай...
19
3
 
8
 
! Отговори
зелен чорап преди 2 месеца
До Алекс що си не смениш лекарствата
18
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Троловете, колкото и да драскате и да си плащате за харесвания, няма да има никаква полза. Радев има 60%+ одобрение, а ваш'та Т.и.ква под 20%. Няма никакъв шанс Т.и.к.воний, когото и да издигне за кандидат за президент.
17
4
 
9
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 месеца
Австриеца ко рече на големите уши
16
0
 
4
 
! Отговори
Боко преди 2 месеца
Да пусна некоя инвестиция у Австрия
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След разширяването - през моето управление България вече не е последна в ЕС.
14
20
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Радев е лицето на България, с което се гордеем всички българи. Само Радев.
13
4
 
5
 
! Отговори
Фигурант преди 2 месеца
до фигуранта.Ама нашия се прави и на голяма работа.Дано да си е сложил нови зелени чорапи
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Макетата са малка, жалка, комплексирана нацийка. За щастие никому непотребна. Ще минат 100 години, докато станат нормални хора.
11
2
 
7
 
! Отговори
София преди 2 месеца
Колко още надежди трябва да се изразят и да бъдат развалени за прословутото добросъседство? Ти им помагаш, те ти плюят в устата, жалка комплексирана нацийка е това Северна Македония. Дори ви преименуваха, смешници. Името си не можахте да си запазите. Никакъв ЕС за вас.
10
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руски агент вдигнал юмрук срещу държавата и предизвикал държавен преврат щял да защитава интереса на България. Румене, твоите хора създадоха недоразумението Македония.