Какво ни казват политиците с имената на партиите си?

"Хората реагират остро, партиите са повод за социална ирония"
27 юли 2021 11:15, Ния Христова
64
Политическите партии у нас доказаха, че обичат да експериментират с имената си. Някои от тях така и не успяха да изберат най-правилните наименования и продължават да търсят нови. Как българите тълкуват абревиатурите на политическите партии?
 
"Голяма част от тези абревиатури показват една непремисленост и политическите партии разбират това едва, когато станат повод за обществен присмех. А абревиатурите като вид езикови съкращения - са много важен елемент. Важно е, когато една политическа партия избира своето наименование - да премисли това как ще изглежда като съкращение", каза доц. Владислав Миланов от Факултета по славянски филологии на СУ "Св. Климент Охридски" в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него това у нас винаги става със закъснение и се постига комичен ефект.
 
"Хората реагират остро, самите партии са повод за социална ирония, най-вече в социалните мрежи. Видяхме, че е проблем дори как ще бъде преведено едно наименование в публичното пространство. Видяхме, че създава грижа, когато трябва да бъде разтълкувано пред европейските институции. Името на партията е като името на човека. То трябва не само да носи послания, но и да бъде много премислено, много точно и адекватно", допълни доц. Миланов.
 
И подчерта, че партиите трябва да са наясно с посланията, които искат да изпратят към хората.
 
"Едно наименование на политическата сила да съдържа онова, което е най-характерно за партията и което носи идеологията на партията. Да си дават ясно сметка, че провокациите не достигат до хората, така както самите политици очакват и че този маниер да бъдат интересни - не може да бъде приеман еднозначно в обществото", сподели той.
 
Доц. Владислав Миланов смята, че освен имената на партиите има много други проблеми, които политическите сили трябва да решат.
 
"Речевата агресия, на която ставаме непрекъснато свидетели, клишетата, зад които евтино и уютно се крият българските политики. Онзи политически жаргон, който създадоха и не достига до хората - той е големият проблем. Послания, които са или прекалено абстрактни, или прекалено специализирани. Разговорната небрежност много лесно навлезе в речта на политиците и това я направи невинаги уместна", категоричен е доцентът.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние от партията "Дано ама Надали" ще се борим за легализирането изкореняването на корупцията, пращането на българите в космоса, премахването на корпуцията, и просперитета на марсянците, и пришълците заедно. А, и за приемането на Мекедоня у ЕС.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новоизлюпените партии се финансират от тъмните сметки от запад и изток, със някаква специфична цел, или да саботират някой процеси, и да наложат техен интерес, или за да защитят някакви битки между различни интереси....бързо скалъпени и тенденциозни имена. Просто всичко е тотален саботаж на държавност и народ. Лигитимността къде е???
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дефакто това не са истински партии, с платформа, програма, дългосрочни цели и идеи. Това са сдружения-еднидневки, с мироглед, ограничен от близкото настояще, без ясна визия и градивни идеи за бъдещето. Имената им подсказват за умствения багаж и културата на основателите им. Сбор от хора на местно ниво, без поглед върху общото, световното, основното.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя колко ли кифтета е излапал , за да почне да разбира и от политика?! Очевидно доста!
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
казват ни че са тотален и пълен провал, Има такъв народ, Нема такава държава, Изправи се мутри вън. Имам и други идей: Клекни и пръдни. Пръдни но не се уakBaй. Наведи се и се помоли. Ела ама изчакай. Наведи главичка и гледай нагоре. Дано ама надали. 100% тотално унизение за името България!
27
1
 
12
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Казват ни,че ще го духаме!
26
1
 
5
 
! Отговори
12345 преди 2 години
До 12345Всъщност те НЕ са си отивали изобщо!
25
0
 
9
 
! Отговори
12345 преди 2 години
До СтоянИмена,имена...Ние идваме...,а всъщност те са си отивали изобщо.
24
0
 
7
 
! Отговори
ДС-ти ноември преди 2 години
поДСказва ясно
23
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
герб- Грабим еднолично робите от България
22
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Djaba?!
21
2
 
13
 
! Отговори
ИБНИГИ преди 2 години
си казват директно, не ще особенно тълкуване
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквито и имена да слагат се вижда , че водачи на партии са свързани политически, културно и финансовия с Изтока много повече и малко с ЕС. Те очакват да се харесат повече на СССР /сега ОНД,РФ, китайска колония, евроазиия възможно е и други имена/. Но главното е , че много обичат фондовете на еврото,
19
23
 
6
 
! Отговори
иво преди 2 години
Герб били партия зя европейско развитие.Тия мутри докараха България до дъното по всички показатели.Само съд и затвор за Боко Тиквата.
18
0
 
19
 
! Отговори
негласуващ преди 2 години
С имената си казват "Вие сте стадо и ще се гаврим с вас колкото ни е кеф"!
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДъБъ на Ристьо е като вица как Тито казал на шофьора пусни десен мигач и завий на лево.
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народа изпрoстя и се варваризирa. Политиците са продукт на българското общество, на български родители, на българска среда, на български училища и университети. Това е най-доброто което можем да произведем. Чалгаро-юмручково-опоpково. Сини, леви всички забравят за обещанията си щом влязат в парламента и щом стане въпрос за царица-парица.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Или са крайно дестни или крайно леви, абе доста крайни са новите партии и използват един натрупан негативизъм в хората чрез внушаване колко сме зле.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако слушате политически дебат във Франция или Италия, примерно, виждате бързо мислещи и говорещи политици с брилянтен език, без обиди и грубости, но с интересни и завършени идеи. Тук говорят неподготвени и бавномислещи типове с говорни дефекти и без идеи. Добре, че и журналистите са едни никакви и не ги засичат нито питат нещо умно, а само се пулят... Ако наш "политик" се изправи до френски или немски да дебатира катастрофата ще е космическа и ще се види нивото...
13
2
 
11
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Това което са самите те,това и слагат в имената на партиите си!Или пък ако има в името нещо,че са за народ или за България,то винаги е на опаки,против народа са и са за СССР,но не и за държавата си!!Например изправи се мутри вън,значи ние мутрите да сме вътре в парламента и да ви на гъ зим!Имало такъв народ?!Не,няма такъв народ,има такива 10%та млади,необразовани и ди оти, чал гари!!Кой нормален човек ще гласува за чал гар с надпис на гърба,че ще ти докара Адът на главата?!И май почнаха с Адът?!