Какво ни казват политиците с имената на партиите си?

"Хората реагират остро, партиите са повод за социална ирония"
27 юли 2021 11:15, Ния Христова
64
Политическите партии у нас доказаха, че обичат да експериментират с имената си. Някои от тях така и не успяха да изберат най-правилните наименования и продължават да търсят нови. Как българите тълкуват абревиатурите на политическите партии?
 
"Голяма част от тези абревиатури показват една непремисленост и политическите партии разбират това едва, когато станат повод за обществен присмех. А абревиатурите като вид езикови съкращения - са много важен елемент. Важно е, когато една политическа партия избира своето наименование - да премисли това как ще изглежда като съкращение", каза доц. Владислав Миланов от Факултета по славянски филологии на СУ "Св. Климент Охридски" в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него това у нас винаги става със закъснение и се постига комичен ефект.
 
"Хората реагират остро, самите партии са повод за социална ирония, най-вече в социалните мрежи. Видяхме, че е проблем дори как ще бъде преведено едно наименование в публичното пространство. Видяхме, че създава грижа, когато трябва да бъде разтълкувано пред европейските институции. Името на партията е като името на човека. То трябва не само да носи послания, но и да бъде много премислено, много точно и адекватно", допълни доц. Миланов.
 
И подчерта, че партиите трябва да са наясно с посланията, които искат да изпратят към хората.
 
"Едно наименование на политическата сила да съдържа онова, което е най-характерно за партията и което носи идеологията на партията. Да си дават ясно сметка, че провокациите не достигат до хората, така както самите политици очакват и че този маниер да бъдат интересни - не може да бъде приеман еднозначно в обществото", сподели той.
 
Доц. Владислав Миланов смята, че освен имената на партиите има много други проблеми, които политическите сили трябва да решат.
 
"Речевата агресия, на която ставаме непрекъснато свидетели, клишетата, зад които евтино и уютно се крият българските политики. Онзи политически жаргон, който създадоха и не достига до хората - той е големият проблем. Послания, които са или прекалено абстрактни, или прекалено специализирани. Разговорната небрежност много лесно навлезе в речта на политиците и това я направи невинаги уместна", категоричен е доцентът.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Системно отхранване и натрупване на пълна чалга-юмрукчовска ПРОСТА....ЩИНА в продължение на 75 години. Така и няма да разбера защо и как хората се ловят на КЛИШЕТА от Тошово време, а горкото Юмручко Решетников от ПЕТ години ги дудне в ефир и едноклетъчните му ръкоплещят - това, видите ли, било "истината". "Истина" по комунистически, клише до клише, а до него - лозунг. Речников обхват - 500 думи.
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече всичко е пародия. Дори политиците не се вземат на сериозно и си измислят прякори на партиите. Е как нормален човек да отида е да гласува за "Изправи се мутри вън!" или "Има такъв народ" ?! И нямам в предвид кой стои зад тях или платформите им. Става дума само за името.
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема такива партии никъде. Изправи се, надуписе, идва младотурския такъв народ. Чалга партия, граждани за турски мехтери, кючекова демократическа партия. Смешна работа, къде видяхте такива партии по света?
9
1
 
24
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
На мен тия които си сменят непрекъсното имената ми казват,че са мошеници-ДБ-бутикова,градска...учиндолските мутри-няма,има такъв народ,а преди това предлагаха друго име ,но не си спомням,Манолова-Божкова-изправи се БГ,мутри вън,ние идваме.Мошеници това е
8
6
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
От досегашнат аполитика в България съм сигурен в едно - партии със странни имена - ндсв, атака, герП и др. са партии, които са за няколко години, после изчезват !!! ... Същото ще се случи и с итн-то, имв-то и др. !!!
7
3
 
16
 
! Отговори
Кво да кажем за преди 2 години
Изчезналата Атака?!От партия с Милион подъежници Волен-Гюлето я потопи- до 0,46 процента!
6
11
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Доцент по суджука
5
23
 
11
 
! Отговори
ето какво преди 2 години
ГЕРБ=Геноцид Емиграция Робство Бандитизъм
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То в БГ няма политици,има бандитски групи които наричат себеси партии
3
1
 
8
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
До Анонименособено една... Идват! ха-ха
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ни казват избирателите дето гласуват за Славчо.
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжи, това ни казват с имената на партиите си.